ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:29 Απριλίου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Ανατροπές και εκπλήξεις. Σε 8 περιορίστηκε ο αριθμός των Δήμων στο Νομό Ιωαννίνων.


Τουλάχιστον ενδιαφέρουσες έως απρόσμενες χαρακτηρίζονται οι αλλαγές που επέρχονται στον αυτοδιοικητικό χάρτη του νομού Ιωαννίνων μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού που έγινε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση στη συνεδρίαση του διυπουργικού συμβουλίου.

Οι εννέα δήμοι που φαινόταν ως το ισχυρότερο σενάριο ύστερα και από την ολοκλήρωση των επαφών που είχε ο κ. Ραγκούσης με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό, έγιναν τελικά οκτώ, καθώς οι αντιδράσεις που προηγήθηκαν αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία που διέπει το σχέδιο «Καλλικράτης», με τον περιορισμό όσο το δυνατόν περισσότερο, των δήμων, επέδρασαν καθοριστικά. Οι αλλαγές που επήλθαν στο νομό Ιωαννίνων αναφέρονται στην κατάργηση του δήμου που το αρχικό σενάριο έφερε να...

δημιουργείται αποτελούμενο από τους δήμους Παμβώτιδος, Κατσανοχωρίων και Αγίου Δημητρίου.
Ο Δήμος Παμβώτιδος ενσωματώνεται στο δήμο Ιωαννιτών, που αποκτά πλέον χαρακτηριστικά ενός πραγματικά μεγάλου δήμου καλύπτοντας την μεγαλύτερη επιφάνεια του λεκανοπεδίου και συμπεριλαμβάνοντας στα όριά του τους δήμους Ανατολής, Περάματος, Μπιζανίου, Παμβώτιδος και την κοινότητα Νήσου.
Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η συγκρότηση ενός επίσης μεγάλου δήμου στο νότιο τμήμα του λεκανοπεδίου, ο οποίος θα αποτελείται από τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Κατσανοχωρίων, Δωδώνης, Σελλών και Λάκκας Σουλίου.

Οι δυο αυτές αλλαγές είναι και οι μοναδικές που έγιναν στο νομό Ιωαννίνων, αρκετές όμως για να διαμορφώσουν νέα δεδομένα και στη χωροταξία του λεκανοπεδίου, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό.
Δόθηκαν και οι έδρες των δήμων
Η συγκρότηση των άλλων δήμων παραμένει σύμφωνα με το αρχικό σενάριο, χωρίς διαφοροποιήσεις.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η σπουδή του Υπ. Εσωτερικών να ορίσει μαζί με το χωροταξικό και τις έδρες των υπό σύσταση δήμων, αν και σε αυτό το επίπεδο φαίνεται πως υπάρχουν και επιφυλάξεις, αλλά και διακριτές αποστάσεις σε μία προσπάθεια να τηρηθούν οι όποιες ισορροπίες.
Στο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει με την διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών θα συζητηθεί πιθανότατα και το θέμα της έδρας κάθε δήμου, ένας τομέας στον οποίο λογικά το υπουργείο θα φανεί περισσότερο διαλλακτικό.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Η ανακοίνωση του χωροταξικού του «Καλλικράτη» συνοδεύτηκε από τις πρώτες αντιδράσεις, οι οποίες ενδεχομένως να πάρουν οργανωμένη μορφή τις επόμενες ημέρες.
«Θα ξεσηκωθούμε», ήταν η δήλωση του Δημάρχου Παμβώτιδος Βαγγέλη Πήχα, ο οποίος έκανε γνωστό ότι την Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στις αντιδράσεις του εμμένει και ο Δήμαρχος Μπιζανίου Αχιλλέας Σίντος, ο οποίος ανέφερε:«Δεν μας ικανοποιεί η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν επιθυμούμε συνένωση με τον Δήμο Ιωαννιτών, αλλά έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση να συνεωθούμε με τον ενιαίο πλέον Δήμο Δωδώνης. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο και θα πάρουμε τις όποιες αποφάσεις».

Αιφνιδιασμένος δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κατσανοχωρίων Βασίλης Χήτας με την χθεσινή εξέλιξη. Μη μπορώντας να κρύψει την έκπληξή του, σημείωσε πως δε θέλει να εκφράσει προσωπική άποψη και επιφυλάχθηκε να μιλήσει μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει σήμερα.
Ικανοποιημένος από τις αλλαγές δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Χρήστος Παπαδήμας. «Οι αλλαγές μας βρίσκουν σύμφωνους, καθώς ο Δήμος Αγίου Δημητρίου επιθυμούσε να συνενωθεί με το Δήμο Δωδώνης. Επί της ουσίας εφαρμόζεται το σχέδιο του ΙΤΑ. Προσωπικά μετά τις αλλαγές αυτές δεν θα είμαι υποψήφιος», σημείωσε.
Αντιδράσεις αναμένεται, πάντως, να υπάρξουν και σε ότι αφορά τον ορισμό των εδρών, με τον δήμαρχο Τύμφης Γιώργο Σουκουβέλο να εκφράζει ήδη τις αντιρρήσεις του για τον ορισμό των Ασπράγγελων ως έδρα του δήμου Ζαγορίου και να συγκαλεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Εκλογές ανά πενταετία
Σε 333 με 343 από τους 1034 (910 δήμοι και 124 κοινότητες) μειώνονται οι δήμοι του «Καλλικράτη», επιβεβαιώνοντας στην ουσία φήμες που έκαναν λόγο για κάτω από 360.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι το υπουργείο κατέληξε σε αυτόν τον αριθμό με βάση οκτώ ενιαία κριτήρια που βασίζονται στην απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης της ΚΕΔΚΕ
Τα βασικότερα είναι:
- Με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10000 για αυτούς που συνενώνονται και 12000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι
- Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού

Η θητεία των αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων θα διευρυνθεί από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προλογίζοντας την παρουσίαση του «Καλλικράτη» από τον υπουργό Εσωτερικών.
Μιλώντας για την επιμήκυνση της θητείας στην αυτοδιοίκηση, στα πέντε χρόνια, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για βήμα εξορθολογισμού και περιορισμού των δαπανών. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες εκλογές έγιναν πέρυσι, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, γεγονός που εκτιμάται ότι η πενταετής θητεία θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, το 2014.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι νέοι δήμαρχοι να αναλαμβάνουν καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο της χρονιάς των εκλογών και όχι από τον επόμενο Ιανουάριο, ώστε να συντάσσουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Από τα 18 -και όχι από τα 21- θα μπορεί πλέον να εκλεγεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος.
Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Πηγή Ελευθερία


Bookmark and Share


Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 4/29/2010 08:22:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Ανατροπές και εκπλήξεις. Σε 8 περιορίστηκε ο αριθμός των Δήμων στο Νομό Ιωαννίνων."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες