ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:20 Απριλίου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Τουριστική εκπαίδευση: η ένεση για τον τουρισμό.


Του Αλεξάκη Αλέξανδρου.

Το ποιο σημαντικό κεφάλαιο της Ελληνικής οικονομίας και η πιο βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας είναι αδιαμφισβήτητα ο Τουρισμός. Στην Ελλάδα η συνεισφορά του τουρισμού φθάνει στο 18,5% του ΑΕΠ, ενώ το 20% του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται άμεσα ή έμμεσα, στον τουρισμό. Στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο του Τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας, και ας μην θέλουν να το κατανοήσουν κάποιοι.

Η Ελλάδα ως μία κατεξοχήν τουριστική χώρα έχει ανάγκη από μία τουριστική πολιτική που θα αποδίδει στον κλάδο την αξία που πραγματικά αντιπροσωπεύει για την εθνική οικονομία. Άπειρες οι εξαγγελίες κατά το παρελθόν για ριζικές τομές, μέτρα στήριξης και προοπτικές ανάπτυξης, αλλά στην...

πράξη μηδέν. Η μιζέρια, η πλήρης απάθεια και η αδιαφορία, οδήγησαν σε συσσώρευση των προβλημάτων τα οποία οι εκάστοτε κυβερνήσεις απλά στοίβαζαν κάτω από το χαλί.
Έτσι φτάσαμε στα σημερινά αδιέξοδα και στην κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε. Πολλά έχουν ειπωθεί για την πτωτική πορεία του Τουρισμού στην χώρα μας αλλά και την επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα βρίσκετε σε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας της. Στους άμεσα εμπλεκόμενους όμως με τον τουρισμό είναι γνωστό ότι ο τουριστικός κλάδος είχε εισέλθει σε κρίση πολύ πριν ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση. Μιλάμε επομένως για μια κρίση η οποία στην ουσία δημιουργήθηκε μετά από σωρεία λαθών αλλά και αναποτελεσματικών πολιτικών, που απλά επιδεινώθηκε από τις διεθνείς εξελίξεις.
Ένας καθοριστικός παράγοντας ο οποίος συνέβαλε στην επιδείνωση αυτή είναι κατά την γνώμη μου η πλήρης ανυπαρξία τουριστικής παιδείας. Τόνοι χαρτιού και μελανιού έχουν καταναλωθεί κατά καιρούς για το θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα του Ήλιου, του καταπράσινου δασικού και ορεινού τοπίου και του απέραντου γαλάζιου, δεν υπάρχει μία προπτυχιακή σχολή τουρισμού.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι η ύπαρξη τριών μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην διοίκηση τουρισμού ενώ λείπουν παντελώς οι προπτυχιακές τουριστικές σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου! Κανένα Ελληνικό πανεπιστήμιο δεν προσφέρει προπτυχιακό πρόγραμμα Τουρισμού - Κανένα Ελληνικό πανεπιστήμιο δεν ασχολείται με την πρώτη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας ! Ο Τουρισμός σίγουρα αποτελεί παγκοσμίως την πιο επιθετική βιομηχανία με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι όμως και ένας από τους ελάχιστους τομείς της οικονομίας του οποίου η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το ανθρώπινο δυναμικό. Συνεπώς τα θέματα που σχετίζονται με αυτόν και ιδιαίτερα τα θέματα της εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις δράσεις της επίσημης πολιτείας. Πως θα αναβαθμιστεί ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας εάν οι απασχολούμενοι δεν είναι άτομα καταρτισμένα και εξειδικευμένα στα θέματα τουρισμού; Είναι ή δεν είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία να καλλιεργήσουν τουριστική συνείδηση;

Ας γίνει κατανοητό ότι στο σύγχρονο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό τουριστικό τοπίο δεν υπάρχει χώρος για ερασιτέχνες και περαστικούς. Πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί η δέουσα προσοχή στην τουριστική παιδεία και εκπαίδευση με μακροχρόνιο προσεκτικό σχεδιασμό και ίδρυση τουριστικών πανεπιστημιακών τμημάτων. Είναι λυπηρό, σε μια εποχή που η Ελλάδα και ο τουρισμός βάλλονται από παντού να παράγουμε στρατιές πτυχιούχων που οδηγούνται στην έρημο της ανεργίας. Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό να παράγουμε στρατιές ανέργων σε ειδικότητες που δεν έχουν ζήτηση, όταν τουριστικές επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως υψηλού επιπέδου στελέχη. Στελέχη όμως ανύπαρκτα λόγο ενός εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο δεν συνδέετε με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Δαπανούμε τεράστιο παραγωγικό πλούτο σε υποδομές, ανθρωποώρες διδασκαλίας και διδασκομένων για να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους που με βεβαιότητα σχεδόν θα καταλήξουν στην μακροχρόνια ανεργία.
Είναι σε όλους γνωστή η αναγκαιότητα της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης. Όλες οι ανταγωνίστριες χώρες μας λειτουργούν επί πολλών ετών πανεπιστημιακές σχολές τουρισμού. Ενώ θα έπρεπε να ήμαστε η χώρα υπόδειγμα και το κέντρο εκπαίδευσης για πολλές γειτονικές χώρες, έχουμε καταντήσει να εξάγουμε ετησίως εκατοντάδες Ελληνόπουλα σε άλλες χώρες για τουριστικές σπουδές.

Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα, για μία δημόσια παιδεία υψηλής ποιότητας που θα ετοιμάζει τις μελλοντικές γενιές για τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι και η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου. Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να επιτύχουμε όσα δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι. Το πρώτο βήμα κατ’εμέ είναι η δημιουργία τουριστικών και ξενοδοχειακών σχολών στα δημόσια πανεπιστήμια με άμεση προτεραιότητα αρχικά στους τρείς κυριότερους προορισμούς της Χώρας: Ιόνιο, Αιγαίο και Κρήτη. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια η σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας . Εάν δεν δοθεί έγκαιρα η δέουσα σημασία στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα, το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ.
Μόνο που ακόμα πιο Βαρύς τότε, θα είναι και ο πέλεκυς…

Αλεξάκης Αλέξανδρος
ΜΕΛΟΣ Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Bookmark and Share


Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 4/20/2010 10:35:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Τουριστική εκπαίδευση: η ένεση για τον τουρισμό."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες