ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:30 Απριλίου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Μεγάλες προσδοκίες, λίγο προσωπικό στο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο Ιωαννίνων.


Το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο είναι πια πραγματικότητα. Το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς» κατάφερε να κλείσει αυτή τη χρόνια εκκρεμότητα. Εδώ και δύο μήνες το κέντρο λειτουργεί πίσω από τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, απέναντι από το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Δυστυχώς όμως η λειτουργία του δεν είναι στο «φουλ». Όπως κάθε κοινωνική δομή, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το κέντρο ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να γίνει η ομπρέλα του δικτύου διάγνωσης και αντιμετώπισης προβλημάτων του παιδιού και του εφήβου και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας. Θέλει να γίνει ένας χώρος όπου οι γονείς και τα παιδιά θα μπαίνουν άνετα και χωρίς τον φόβο του στιγματισμού για να ζητήσουν βοήθεια για συμπεριφορές και προβλήματα που δεν...

μπορούν να ελέγξουν.
Αυτή είναι η επιθυμία του, τουλάχιστον. Το αν το επιτύχει, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον και κάτι που εξαρτάται από τη διασύνδεσή του με όσους έρχονται σε επαφή με τα παιδιά. Χωρίς επαρκές όμως προσωπικό, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η αρχική προκήρυξη για κάλυψη θέσεων προέβλεπε 19 άτομα. Σήμερα υπάρχουν μόνο 7 – ένας παιδοψυχίατρος, μια ψυχολόγος, δύο κοινωνικοί λειτουργοί, δύο επισκέπτες υγείας και ένας νοσηλευτεής. Οι υπόλοιποι 12 δεν πήγαν ποτέ να εργαστούν, επειδή στο ενδιάμεσο, μέχρι να ανοίξει το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο –χρειάστηκαν τρία περίπου χρόνια- βρήκαν δουλειά αλλού. Το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο έχει ζητήσει να γίνει επαναπροκήρυξη των υπόλοιπων θέσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απάντηση. Είναι προφανώς ότι χωρίς πλήρη στελέχωση, η ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες δεν μπορεί να είναι αυτή που πρέπει. Βασικός σκοπός του κέντρου είναι να αντιμετωπίσει όλα όσα σχετίζονται με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Τα ενδεχόμενα προβλήματα δεν χρειάζεται να είναι μόνο ψυχιατρικά, μπορεί να είναι ακόμα και ψυχικές ή μαθησιακές δυσκολίες, θέματα που άπτονται της σχολικής βίας, οικογενειακά προβλήματα. Μεγαλύτερη ίσως σημασία από την αντιμετώπιση, έχει όμως η διάγνωση. Για την επίτευξη της έγκαιρης διάγνωσης, όμως, το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο απαιτείται να κάνει το άνοιγμά του προς την τοπική κοινωνία και να ενημερώσει εκπαιδευτικούς, γονείς, γιατρούς.


Ο ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΙΚΟΣ ΤΖΙΑΚΗΣ:
«Τέρμα το ραντεβού με τον γιατρό»

Πώς λειτουργεί αυτή τη στιγμή το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο;
Το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006 εντός του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ως εξωτερικό ιατρείο. Εδώ και δύο μήνες, τα πράγματα έχουν αλλάξει, αφού στεγάζεται πια σε δικό του, ξεχωριστό κτίριο. Αυτό που γίνεται, είναι ότι το παιδί το εξετάζει μια ολόκληρη ομάδα και όχι ένας ειδικός μόνο. Δεν υπάρχει πια το ραντεβού με το γιατρό. Όταν, για παράδειγμα, έρχεται μια παραπομπή, αυτή καταγράφεται και συζητιέται σε μια συνάντηση της ομάδας. Ανάλογα με το είδος του προβλήματος, ανατίθεται σε κάποιον από τους ειδικούς η ευθύνη του να κάνει μια πρώτη επαφή με την οικογένεια, να πάρει της πληροφορίες που χρειάζεται. Μετά η υπόθεση ξανασυζητιέται, και ουσιαστικά εκεί που τελειώνει ένας ειδικός τη δουλειά του, αρχίζει η δουλειά του επόμενου. Ο ένας συμπληρώνει τη δουλειά του άλλου.

Στην Ήπειρο υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες διάγνωσης. Δεν είναι όμως δικτυωμένες.
Εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλές υπηρεσίες υποστελεχωμένες. Επομένως ολοκληρωμένη διάγνωση δεν γίνεται πουθενά, κατά τη γνώμη μου. Κι αυτό που μπορούμε να κάνουμε –και το κάνουμε- είναι να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Αν επαρκεί όλη αυτή η συνεργασία; Όχι δεν επαρκεί. Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση γιατί είναι πολλά τα αιτήματα, και υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι αρκετή όσο θα θέλαμε η αντιμετώπιση κάποιων περιπτώσεων.

Πόσα παιδιά εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη από παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών;
Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ξέρουμε ότι ένα ποσοστό 10 έως 20% των παιδιών έχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί από μια διεπιστημονική ομάδα. Είναι μεγάλο το ποσοστό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα αυτά τα παιδιά έχουν ψυχιατρικές διαταραχές, αλλά ότι έχουν ανάγκη από μια παρακολούθηση. Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 33 νομοί που δεν έχουν καμία παιδοψυχιατρική υπηρεσία. Και ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει και στην περιοχή μας είναι ότι δεν έχουμε ψυχιατρικές κλινικές για παιδιά και εφήβους. Οπότε στις λίγες περιπτώσεις που χρειάζεται νοσηλεία ένα παιδί, πρέπει να ταξιδέψει Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπου και πάλι είναι αμφίβολο αν θα βρει κρεβάτι για νοσηλεία. Τα νοσοκομεία των δύο αυτών πόλεων έχουν μόνο 28 κρεβάτια για παιδιά και εφήβους. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 60 κρεβάτια, συνολικά.

Πηγή Ηπειρωτικός Αγών


Bookmark and Share


Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 4/30/2010 07:16:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Μεγάλες προσδοκίες, λίγο προσωπικό στο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο Ιωαννίνων."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες