ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:30 Απριλίου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Θανάσης Οικονόμου: «Η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, συμπυκνώνει όλα όσα έχουμε ανάγκη ως κράτος και ως πολίτες».


Τοποθέτηση του βουλευτή Ιωαννίνων, Θανάση Οικονόμου, στην έκτακτη γενική συνέλευσης της ΤΕΔΚ για τον «Καλλικράτη».

-Είναι φυσικό, σε μία τόσο μεγάλη σε έκταση και ένταση μεταρρύθμιση, να υπάρχουν αντιδράσεις μικρής κλίμακας και ιδιαίτερα από ορισμένους αιρετούς. Το κατανοώ και το σέβομαι. Το κατανοεί και το σέβεται και η Κυβέρνηση, θέτοντας όμως ως προτεραιότητα την ανάπτυξη, και την ανάγκη να αφήσουμε ως κοινωνία και ως κράτος οριστικά πίσω όσα μας κρατούν δέσμιους στην αναξιοπιστία και στην αναποτελεσματικότητα.

-Η ίδια η πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα, θα διαψεύσει τις όποιες ανησυχίες.

-Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι η κοινή γνώμη αποδέχεται με ωριμότητα τη μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντας το «Καλλικράτη» ως μία αναπτυξιακή και ριζοσπαστική τομή στα...

όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

-Η νέα μεταρρύθμιση σημαίνει δήμοι – κυβερνεία, με ευρύτατες εξουσίες και αρμοδιότητες. Μιλάμε για ισχυρότερες οντότητες, με περισσότερους πόρους και ικανό στελεχιακό δυναμικό.

-Στον τομέα της διαφάνειας και του ελέγχου. Για πρώτη φορά θεσπίζεται η αρχή, ότι η εξυπηρέτηση των δανείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5,5% των εσόδων του Δήμου. Προβλέπονται συγκεκριμένα προγράμματα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων, όπου ο κάθε δήμος ή πρώην δήμοι που μπαίνουν στο πρόγραμμα, έχουν αυστηρά όρια στο δανεισμό τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι ο υπερβολικός δανεισμός του κάθε δήμου δεν έχει μόνο αντίκτυπο στον ίδιο, αλλά συνυπολογίζεται στο χρέος της χώρας.

-Τριπλό σύστημα εποπτείας που εισάγεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από εδώ και πέρα και μέσω του νέου θεσμού του Ελεγκτή Νομιμότητας - που ορίζεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και από τον Συνήγορο του Πολίτη- θα υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα ακύρωσης μίας παράνομης απόφασης.

-Και κάτι ακόμα που δεν έχει τονισθεί επαρκώς. Με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, εξασφαλίζεται η παραμονή μας στο στόχο 1 των Διαθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύεται η διαπραγματευτική ισχύς μας στο επόμενο ΚΠΣ. Και όλοι κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η συνέχιση της ροής ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Περιφέρεια μας.

-Η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης. Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ήπειρο. Είναι ο καιρός να δώσουμε και εμείς ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνάμεις μας.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας.
Είναι φυσικό επακόλουθο, σε μία τόσο μεγάλη σε έκταση και ένταση μεταρρύθμιση όπως αυτή που επιφέρει ο Καλλικράτης, να υπάρχουν αντιδράσεις μικρής κλίμακας και ιδιαίτερα από ορισμένους αιρετούς. Το κατανοώ και το σέβομαι. Το κατανοεί και το σέβεται και η Κυβέρνηση, θέτοντας όμως ως προτεραιότητα την ανάπτυξη, και την ανάγκη να αφήσουμε ως κοινωνία και ως κράτος οριστικά πίσω όσα μας κρατούν δέσμιους στην αναξιοπιστία και στην αναποτελεσματικότητα.

Όμως, θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος:
Η ίδια η πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα, θα διαψεύσει τις όποιες ανησυχίες. Η ίδια η πραγματικότητα θα κάμψει τις όποιες αντιστάσεις.
Με μία απαραίτητη προϋπόθεση. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι ο «Καλλικράτης» είναι μία πρόκληση, που οφείλουμε να καταλάβουμε και να αξιοποιήσουμε τη δυναμική του. Και ταυτόχρονα μία πρόσκληση για την ελληνική κοινωνία για φυγή προς τα μπρος.
Όλα αυτά δεν είναι θεωρητικά σχήματα. Αφορούν το ίδιο κράτος μας, τον τρόπο με το οποίο έχει συσταθεί και λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλά πάνω απ’ όλα, αφορά την κοινή διαπίστωση -που είμαι βέβαιος ότι συμμερίζονται όλοι οι πολίτες- ότι τώρα πια δεν έχουμε άλλα περιθώρια για σπατάλες, για κακοδιαχείριση, για ένα κράτος αναποτελεσματικό απέναντι στον εαυτό του και κυρίως στους ίδιους τους πολίτες.
Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι η κοινή γνώμη αποδέχεται με ωριμότητα τη μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντας το «Καλλικράτη» ως μία αναπτυξιακή και ριζοσπαστική τομή στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Σήμερα δεν μιλάμε απλώς για μία αναδιάταξη στις διοικητικές γραμμές του χάρτη.
Αλλά για ένα διαφορετικό τρόπο να αντιλαμβανόμαστε το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτή η νέα μορφή που θα έχει το κράτος μας μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, έχει τόσες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και στις παρεχόμενες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες, που είναι βέβαιο ότι όσα μας απασχολούν σήμερα, αύριο η ίδια η καθημερινότητα θα τα έχει διαψεύσει.

Το πιστεύω απόλυτα. Και εξηγώ γιατί:
Η νέα μεταρρύθμιση σημαίνει δήμοι – κυβερνεία, με ευρύτατες εξουσίες και αρμοδιότητες. Μιλάμε για ισχυρότερες οντότητες, με περισσότερους πόρους και ικανό στελεχιακό δυναμικό. Στον τομέα της διαφάνειας και του ελέγχου. Για πρώτη φορά θεσπίζεται η αρχή, ότι η εξυπηρέτηση των δανείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5,5% των εσόδων του Δήμου. Προβλέπονται συγκεκριμένα προγράμματα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων, όπου ο κάθε δήμος ή πρώην δήμοι που μπαίνουν στο πρόγραμμα, έχουν αυστηρά όρια στο δανεισμό τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι ο υπερβολικός δανεισμός του κάθε δήμου δεν έχει μόνο αντίκτυπο στον ίδιο αλλά συνυπολογίζεται στο χρέος της χώρας. Επίσης, κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό το τριπλό σύστημα εποπτείας που εισάγεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να υπάρχει και προληπτικός έλεγχος αλλά και ακύρωση παράνομων αποφάσεων. Και εδώ στα Γιάννενα -για να το πω κομψά- έχουμε πολλές φορές βρεθεί αντιμέτωποι με υποθέσεις που υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ατασθαλιών και προνομιακής μεταχείρισης. Από εδώ και πέρα και μέσω του νέου θεσμού του Ελεγκτή Νομιμότητας - που ορίζεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και από τον Συνήγορο του Πολίτη- θα υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα ακύρωσης μίας παράνομης απόφασης.

Η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, συμπυκνώνει όλα όσα έχουμε ανάγκη ως κράτος και ως πολίτες. Από τη μια , δήμοι και περιφέρειες με αυτόνομους αυξημένους πόρους και από την άλλη ένα κράτος χωρίς γραφειοκρατία.
Από τη μια, η διαφάνεια στις αποφάσεις και από την άλλη ο έλεγχος των οικονομικών και η δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι τα δίπολα που μπορούν να κάνουν τον κάθε πολίτη να νιώθει εμπιστοσύνη απέναντι στους αιρετούς και να νιώθει ότι ο τόπος του έχει και τις δυνατότητες και τη δυναμική να χαράξει μία αναπτυξιακή πορεία σε βάθος χρόνου.

Είναι πρακτικές που δεν βοηθούν μονάχα στην επείγουσα ανάγκη για έξοδο από την παρούσα κρίση, αλλά ουσιαστικά μας βάζουν σε μία νέα εποχή.
Στην υιοθέτηση μίας νέας αντίληψης για το κράτος και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του. Στην επανασύσταση του δεσμού εμπιστοσύνης που οφείλει να παρέχει ένα κράτος στους πολίτες και στους διεθνείς εταίρους του. Και κάτι ακόμα που δεν έχει τονισθεί επαρκώς. Με την Αποκεντρωμένη Γενική Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τα Γιάννενα, εκτός των άλλων, εξασφαλίζεται η παραμονή μας στο στόχο ένα (Στόχος 1) των Διαθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύεται η διαπραγματευτική ισχύς μας στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και όλοι κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η συνέχιση της ροής ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Περιφέρεια μας.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, πρέπει να απαντάμε με τολμηρά, δυναμικά βήματα και όχι με δισταγμούς και φοβικά σύνδρομα.

Η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης. Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ήπειρο. Είναι ο καιρός να δώσουμε και εμείς ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνάμεις μας.

Σας ευχαριστώ θερμά.


Bookmark and Share


Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 4/30/2010 06:04:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Θανάσης Οικονόμου: «Η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, συμπυκνώνει όλα όσα έχουμε ανάγκη ως κράτος και ως πολίτες»."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες