ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:30 Απριλίου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

«Κόσμημα» για την Ελλάδα και τα Γιάννενα η Στέγη Αυτιστικών.


Ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης και διαβίωσης ενηλίκων ατόμων με αυτισμό, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τα Βαλκάνια, αποτελεί η Στέγη Αυτιστικών «Ελένη Γύρα» που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και περίπου 9 χρόνια στη Ζίτσα Ιωαννίνων.

Σήμερα στην Στέγη φιλοξενούνται 12 άτομα, ενώ στην Στέγη εργάζονται 24 άτομα, που καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, βρίσκονται δίπλα στους ενοίκους, προσφέροντάς τους αγάπη και φροντίδα. Πρόσφατα επισκεφθήκαμε τη Στέγη και διαπιστώσαμε με πόση υπομονή αλλά και όρεξη, οι εργαζόμενοι αγκαλιάζουν καθημερινά τα 12 άτομα που πάσχουν από αυτισμό. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα με...

μοναδικό στόχο την αξιοποίηση των ικανοτήτων των αυτιστικών ατόμων και την βελτίωση των δυνατοτήτων τους ώστε να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται, να επικοινωνούν, να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις και να βελτιώνουν την συμπεριφορά τους.
Η επιστημονική διευθύντρια της Στέγης κα. Μαργαρίτα Γκογκάκη, μιλώντας στον «Α» για το έργο και το ρόλο του Κέντρου σημείωσε αρχικά πως η πολύπλοκη συμπεριφορά ενός αυτιστικού ατόμου, που συχνά εκδηλώνεται με επιθετικότητα, έκρηξη θυμού, αυτοτραυματισμό ή και υπερκινητικότητα, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από μία οικογένεια, όταν ειδικά δεν υπάρχει η ειδική συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη.

Και τότε κρίνεται απαραίτητος ο ρόλος της Στέγης που σήμερα φιλοξενεί 12 άτομα, τα 11 από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και το ένα από την Άρτα. Την ίδια στιγμή όμως η κα. Γκογκάκη μας έκανε γνωστό πως καθημερινά στη Στέγη τηλεφωνούν δεκάδες γονείς απ’ όλη την Ελλάδα, ζητώντας να μάθουν αν μπορεί η Μονάδα να φιλοξενήσει το δικό τους παιδί που πάσχει από αυτισμό.
Όπως τονίζει η κα. Γκογκάκη, ουσιαστικά τα αυτιστικά άτομα αναπτύσσουν σοβαρά προβλήματα γλωσσικής ανάπτυξης, επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Ο αυτισμός θεωρείται ως μία από τις πιο οδυνηρές μειονεκτικές καταστάσεις, καθώς τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία. Στην Ελλάδα ζουν δεκάδες χιλιάδες αυτιστικά άτομα, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 500 παιδιά προστίθενται κάθε χρόνο στον πληθυσμό των αυτιστικών ατόμων.

Η λειτουργία της Στέγης
Η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας αυτιστικών Ατόμων, αποτελεί πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης και διαβίωσης ενήλικων ατόμων με αυτισμό και στους ενοίκους της παρέχονται καθημερινά και άλλες δράσεις αυτοδιαχείρισης, εργοθεραπείας, μέσα από οικιακές ασχολίες και προγράμματα φυσικής αγωγής και ψυχοκινητικής αποκατάστασης.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στη Στέγη, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και με εκπαιδευτές, όπως η κα Κατερίνα Γεωργακοπούλου. Όπως μας είπε, αναφορικά με το καθημερινό πρόγραμμα των ενοίκων, χρειάζεται απ’ όλους τους συναδέλφους της, υπομονή, αγάπη και φροντίδα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σωστά στις υποχρεώσεις τους.
Την ίδια στιγμή η κα Γκογκάκη μας έλεγε πως ακόμη και στις μέρες μας, ο αυτισμός αποτελεί ταμπού για πολλές οικογένειες, που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να κοινωνικοποιήσουν τα μέλη τους που πάσχουν από αυτισμό.

Ένα αυτιστικό άτομο, πέρα από πρακτική βοήθεια για την καθημερινή του διαβίωση, χρειάζεται και ψυχολογική στήριξη, ενώ από την πλευρά και η ίδια η οικογένεια χρειάζεται συμβουλευτική βοήθεια για να ανταπεξέλθει, σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Γκογκάκη.
Οι 12 ένοικοι στη Στέγη έχουν αναπτύξει με το προσωπικό τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, που βασίζονται στην εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσά τους όλα αυτά τα χρόνια, διευκολύνοντας το έργο του Κέντρου για την καλύτερη δυνατή διαβίωσή τους.
Πάντως όπως μας είπε η κα Γκογκάκη η λειτουργία της Στέγης Αυτιστικών Ατόμων στη Ζίτσα, ως προς τα έξοδα της Μονάδας έχει εξασφαλιστεί κατά ένα μεγάλο μέρος από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όμως, σύμφωνα με την κα Γκογκάκη, αναγκαία είναι και η στήριξη των τοπικών φορέων, τόσο οικονομικά, όσο και ηθικά, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους.
Κυριολεκτικά πάντως, και οι 12 ένοικοι της Στέγης δεν έκρυβαν σε καμία περίπτωση τη χαρά τους και την αγάπη τους προς τους 24 εργαζόμενους, τους οποίους συχνά αγκάλιαζαν και κοίταζαν με προσοχή, προκειμένου να πραγματοποιήσουν είτε τις καθημερινές ασκήσεις τους, είτε κάποιο παιχνίδι.

Πηγή Ανεξάρτητος Ηπείρου


Bookmark and Share


Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 4/30/2010 08:32:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "«Κόσμημα» για την Ελλάδα και τα Γιάννενα η Στέγη Αυτιστικών."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες