Οι μαθητές του Γυμνασίου της Πεδινής «παίζουν» τους ευεργέτες.
Στο Γυμνάσιο Πεδινής ωστόσο, φαίνεται ότι η Μαρούλα Παπαευσταθίου, η φιλόλογος που κάνει και το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού βρήκε έναν τρόπο. Στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής σταδιοδρομίας ζήτησε από τους μαθητές των δύο τμημάτων της Γ’ γυμνασίου να φέρουν σε πέρας μια εργασία, της οποίας η κατάληξη θα είναι το θεατρικό έργο που θα ανεβάσουν στις...
5 Μαΐου, στις 7 το βράδυ στην αίθουσα τελετών του Δημοτικού Σχολείου της Πεδινής.
Οι μαθητές συγκέντρωσαν υλικό από βιβλία και το διαδίκτυο για τους ευεργέτες, ήρθαν για πρώτη φορά ουσιαστικά σε διδακτική επαφή με το θέμα, έμαθαν για το «ίχνος» που άφησαν αυτοί οι άνθρωποι στην πόλη και τη χώρα και τελικά, επέλεξαν να δραματοποιήσουν τη ζωή του Ζώη Καπλάνη. Αυτός είναι και ο ήρωας της θεατρικής τους παράστασης, την οποία έγραψε η καθηγήτριά τους συμπυκνώνοντας τα αποτελέσματα της εργασίας των παιδιών.
Χθες, οι τριάντα εννιά μαθητές και μαθήτριες που του χρόνου θα πάνε λύκειο, μίλησαν σε «στρογγυλό τραπέζι» στον «Η.Α. για την παράσταση, την όλη διαδικασία από την αρχή της χρονιάς, αλλά και απάντησαν στην κλασική ερώτηση «τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις».
Στην Κάτια Σιώζιου για παράδειγμα, άρεσε το γεγονός ότι το θέμα ξέφευγε από το ωρολόγιο πρόγραμμα. «Αν κάναμε ΣΕΠ όπως γίνεται αλλού, θα βαριόμασταν. Τώρα βρήκαμε πράγματα, κάναμε πρόβες», λέει. Η Νοβιάννα Τζιάλλα απέκτησε εμπειρίες και η Χριστίνα Μαγγιώρου έμαθε καινούργια πράγματα, αλλά και να συνεργάζεται καλύτερα με τους γύρω της. Ο Παύλος Χήτας βρήκε έναν τρόπο να ξεφύγει από την καθημερινότητα του σχολείου και η Χρυσάνθη Σίντου διάλεξε το ρόλο της μιας από τις τρεις αφηγήτριες γιατί δεν ήθελε να πει πολλά λόγια στο έργο, αλλά τελικά διαπίστωσε ότι θέλει δουλειά η παράσταση.
Ο Βαγγέλης Καραμπίνας από τη «γαλαρία» (δεν γίνεται τάξη χωρίς γαλαρία) παίζει ένα βουβό πρόσωπο και «κάνει μια βόλτα στη σκηνή», ενώ ο Παναγιώτης Στέφος πιστεύει ότι θα είναι το σημαντικότερο πράγματα που θα θυμάται από το γυμνάσιο. Η Άννα Νούσια βρήκε το θέμα «ξεχωριστό» γιατί συνέλεξε πληροφορίες για τους ευεργέτες και πιστεύει ότι την εποχή των ευεργετών «όλοι βοηθούσαν, τώρα δεν κάνουν τίποτε».
Ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας, ήταν η… ίδια η διαδικασία. Η Ειρήνη Ντιμέρη λέει ότι δεν θα της άρεσε να βαθμολογηθεί για αυτή την εργασία, αν υποθέσουμε ότι ο τρόπος που έγινε το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού επεκτεινόταν και σε άλλα μαθήματα.
«Να νιώσουν κάτι δικό τους»
Πού όμως «κολλάει» μια εργασία και ένα θεατρικό, στο μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού; Η κα Παπαευσταθίου λέει ότι σκοπός του μαθήματος ήταν να αναδειχθεί η κοινωνική διάσταση της εργασίας, μέσα από το φαινόμενο των ευεργετών, αλλά και να διδαχθεί στην αίθουσα κάτι που με άλλον τρόπο δεν θα το μάθαιναν τα παιδιά: «Μόνο αν ανακαλύψουν κάτι τα ίδιο θα το θεωρήσουν δικό τους. Επειδή όλα τα μαθήματα τους δίνονται έτοιμα και μπαίνουν στη διαδικασία να τα διαβάσουν και να τα ‘πουν’ την επομένη στην τάξη, είπαμε να το κάνουμε κατ’ αρχήν σαν ερευνητικό παιχνίδι και δεύτερο, ως θεατρική παράσταση. Αυτό που με συγκίνησε εμένα και τα παιδιά υποθέτω, είναι το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έζησαν και ευεργέτησαν, αλλά έζησαν για να ευεργετήσουν. Κινήθηκαν σε όλη τους τη ζωή να αποκτήσουν περιουσίες και να αναστήσουν τη σκλαβωμένη Ελλάδα».
Τις προσπάθειες της Γ’ τάξης να φτάσει η εργασία στο… σανίδι, στήριξε το τελευταίο διάστημα και ο διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Σπύρος Μισθός.
Όσο για την ερώτηση «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις», ακούστηκαν τα πάντα: Αρχιτέκτονας, δημοσιογράφος, γυμνάστρια, ό,τι και ο πατέρας μου, δημόσιος υπάλληλος, πυρηνικός φυσικός, πετυχημένος επιχειρηματίας, πετυχημένος επιχειρηματίας που θα σπουδάσει πυρηνική φυσική, όχι ευεργέτης, θα δούμε, dj το καλύτερο επάγγελμα και άλλα που συνολικά, έφτασαν τα τριάντα εννιά…
Ποιοι δούλεψαν για τους ευεργέτες στο γυμνάσιο Πεδινής
Τα παιδιά που δούλεψαν όλη τη χρονιά πάνω στο σχέδιο, είναι τα εξής: Βασίλης Αγγέλης, Γιώργος Ακριβόπουλος, Αθηνά Αλέξη, Χριστόδουλος Αλέξης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Κωνσταντίνος Βλάχος, Παρασκευή Γιάκου, Αλέξανδρος Γκόλιας, Παναγιώτης Γκόλιας, Μαρία Γυφτογιάννη, ναταλία Ζώη, Χριστόδουλος Έξαρχος, Απόστολος Ζώνιος, Δήμητρα Καλύβα, Αγγελική Καρακασίδου, Βαγγέλης Καραμπίνας, Κώστας Καραμπίνας, Σοφία Λεοντάρη, Χρισίνα Μαγγιώρου, Δημήτρης Μαντόπουλος, Θόδωρος Μάρκελλος, Μελίνα Μπαϊκούση, Χρίστος Μπέλος, Μάρθα Μωραΐτη, Ασπασία Νάκια, Άννα Νούσια, Ειρήνη Ντιμέρη, Αλέξανδρος Πλιάτσικας, Δήμητρα Ράπτη, Κωνσταντίνος Σδράλαγκας, Φίλιππας Σίντος, Βασιλική Σίντου, Χρυσάνθη Σίντου, Κατερίνα Σιώζου, Παναγιώτης Στέφος, Νιοβάννα Τζιάλλα, Παναγιώτης Τζίμας, Θεόφιλος Φώτος και Παύλος Χήτας. Η καθηγήτριά τους και υπεύθυνη του Γραφείου ΣΕΠ Γυμνασίου Πεδινής Μαρούλα Παπαευσταθίου. Ο καθηγητής μουσικής Σωτήρης κατσούρας.
Πηγή Ηπειρωτικός Αγών