ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:29 Απριλίου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Στόχος ένα σχολείο χωρίς τοίχους. Τη φιλοσοφία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης.


Το όραμα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία του νέου σχολείου, ένα σχολείο χωρίς τοίχους, όπως είπε πρόσφατα η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, παρουσίασε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη.

Η παρουσίαση της καινοτόμου προτάσεως για το νέο σχολείο έγινε στο δημοτικό σχολείο της Πεδινής, το οποίο θα είναι ένα από τα δύο δημοτικά της περιοχής στα οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά ο νέος θεσμός. Στους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, τους δασκάλους και εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έγινε μία αναλυτική παρουσίαση των προοπτικών του νέου σχολείου και της...

μεθοδολογίας του σχολικού προγράμματος που θέτει στο επίκεντρό του τον μαθητή ως οντότητα και αυτόνομη προσωπικότητα και έπειτα ως αποδέκτη γνώσεων.
Το νέο σχολείο είναι ένα ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο, αξιοποιεί κάθε σύγχρονο εργαλείο μάθησης, είναι ανοιχτό στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα και διευρύνει τους μαθητικούς ορίζοντες.
Ένα οργανωμένο ολοήμερο σχολείο που ξεκινά από το πρωί με την πρώτη βάρδια των βασικών μαθημάτων και τη δεύτερη με τα ειδικά μαθήματα, όπως μουσική, θέατρο και καλλιτεχνικά.
Η πνευματική μαθητική ζωή σύμφωνα με την κα Νόκα μπαίνει στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας όχι μόνο στο δημοτικό αλλά ακόμη και από το νηπιαγωγείο.
Οι αλλαγές είναι πολλές και σημαντικές και φιλοδοξούν να φέρουν την επανάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές έχει να κάνει και με την ποσότητα της ύλης στο δημοτικό και στο γυμνάσιο.

«Όπως απέδειξαν οι μελέτες των εμπειρογνωμόνων, η ύλη των μαθημάτων στο δημοτικό και στο γυμνάσιο στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια της αντίστοιχης των προηγμένων εκπαιδευτικά ευρωπαϊκών χωρών. Από τον Σεπτέμβριο ένα μεγάλο μέρος της ύλης τίθεται εκτός διαδικασίας», σημείωσε η κα Νόκα για να προσθέσει πως οι αλλαγές αυτές έχουν στο επίκεντρό τους τον εκπαιδευτικό. «Καμία αλλαγή δε γίνεται χωρίς τον μαχόμενο εκπαιδευτικό. Είναι αυτός που στηρίζει τον κορμό της εκπαίδευσης και είναι αυτός που μπορεί να καταθέσει και να υλοποιήσει εξειδικευμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση της νέας εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα είναι προς το καλύτερο από τη σημερινή. Δεν μπορούν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να προτείνουν τη διδακτέα ύλη για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα πρέπει να το κάνουν οι δάσκαλοι», σημείωσε η κα Νόκα.

Το σχολείο στην ψηφιακή εποχή
Συνεχίζοντας την ενδιαφέρουσα τοποθέτησή της η κα Νόκα τόνισε πως ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία αποδεικνύεται από το ότι προσπαθεί να εντάξει τους μαθητές σε αυτήν από την σχολική ηλικία.
«Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από δημιουργικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καινοτόμες δράσεις και διαθεματικές ενότητες. Θέλουμε το σχολείο να έχει και θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο. Ο ουσιαστικός ρόλος σημαίνει ουσιαστικό λόγο, επομένως τη διαμόρφωση καλύτερων σχέσεων, νέες προτεραιότητες, βελτίωση όλων των προσωπικών και ποιοτικών εκπαιδευτικών δεικτών»

Σημαντική παράμετρος είναι φυσικά και το πέρασμα του νέου σχολείου στην ψηφιακή εποχή με την αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών. Το δημοτικό σχολείο της Πεδινής θα είναι ένα από τα 100 σχολεία της χώρας στα οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα την πρώτη χρονιά. Τη δεύτερη χρονιά στο νέο πρόγραμμα θα ενταχθούν συνολικά 1200 δημοτικά και την τρίτη χρονιά θα ενταχθούν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση με επισημάνσεις και ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με το νέο πρόγραμμα, που όπως είναι φυσικό, τουλάχιστον στην αρχή προκαλεί μία σχετική ανησυχία.

Πηγή Ελευθερία


Bookmark and Share


Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 4/29/2010 08:59:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Στόχος ένα σχολείο χωρίς τοίχους. Τη φιλοσοφία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες