Στόχος ένα σχολείο χωρίς τοίχους. Τη φιλοσοφία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης.
Η παρουσίαση της καινοτόμου προτάσεως για το νέο σχολείο έγινε στο δημοτικό σχολείο της Πεδινής, το οποίο θα είναι ένα από τα δύο δημοτικά της περιοχής στα οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά ο νέος θεσμός. Στους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, τους δασκάλους και εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έγινε μία αναλυτική παρουσίαση των προοπτικών του νέου σχολείου και της...
μεθοδολογίας του σχολικού προγράμματος που θέτει στο επίκεντρό του τον μαθητή ως οντότητα και αυτόνομη προσωπικότητα και έπειτα ως αποδέκτη γνώσεων.
Το νέο σχολείο είναι ένα ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο, αξιοποιεί κάθε σύγχρονο εργαλείο μάθησης, είναι ανοιχτό στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα και διευρύνει τους μαθητικούς ορίζοντες.
Ένα οργανωμένο ολοήμερο σχολείο που ξεκινά από το πρωί με την πρώτη βάρδια των βασικών μαθημάτων και τη δεύτερη με τα ειδικά μαθήματα, όπως μουσική, θέατρο και καλλιτεχνικά.
Η πνευματική μαθητική ζωή σύμφωνα με την κα Νόκα μπαίνει στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας όχι μόνο στο δημοτικό αλλά ακόμη και από το νηπιαγωγείο.
Οι αλλαγές είναι πολλές και σημαντικές και φιλοδοξούν να φέρουν την επανάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές έχει να κάνει και με την ποσότητα της ύλης στο δημοτικό και στο γυμνάσιο.
«Όπως απέδειξαν οι μελέτες των εμπειρογνωμόνων, η ύλη των μαθημάτων στο δημοτικό και στο γυμνάσιο στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια της αντίστοιχης των προηγμένων εκπαιδευτικά ευρωπαϊκών χωρών. Από τον Σεπτέμβριο ένα μεγάλο μέρος της ύλης τίθεται εκτός διαδικασίας», σημείωσε η κα Νόκα για να προσθέσει πως οι αλλαγές αυτές έχουν στο επίκεντρό τους τον εκπαιδευτικό. «Καμία αλλαγή δε γίνεται χωρίς τον μαχόμενο εκπαιδευτικό. Είναι αυτός που στηρίζει τον κορμό της εκπαίδευσης και είναι αυτός που μπορεί να καταθέσει και να υλοποιήσει εξειδικευμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση της νέας εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα είναι προς το καλύτερο από τη σημερινή. Δεν μπορούν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να προτείνουν τη διδακτέα ύλη για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα πρέπει να το κάνουν οι δάσκαλοι», σημείωσε η κα Νόκα.
Το σχολείο στην ψηφιακή εποχή
Συνεχίζοντας την ενδιαφέρουσα τοποθέτησή της η κα Νόκα τόνισε πως ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία αποδεικνύεται από το ότι προσπαθεί να εντάξει τους μαθητές σε αυτήν από την σχολική ηλικία.
«Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από δημιουργικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καινοτόμες δράσεις και διαθεματικές ενότητες. Θέλουμε το σχολείο να έχει και θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο. Ο ουσιαστικός ρόλος σημαίνει ουσιαστικό λόγο, επομένως τη διαμόρφωση καλύτερων σχέσεων, νέες προτεραιότητες, βελτίωση όλων των προσωπικών και ποιοτικών εκπαιδευτικών δεικτών»
Σημαντική παράμετρος είναι φυσικά και το πέρασμα του νέου σχολείου στην ψηφιακή εποχή με την αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών. Το δημοτικό σχολείο της Πεδινής θα είναι ένα από τα 100 σχολεία της χώρας στα οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα την πρώτη χρονιά. Τη δεύτερη χρονιά στο νέο πρόγραμμα θα ενταχθούν συνολικά 1200 δημοτικά και την τρίτη χρονιά θα ενταχθούν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση με επισημάνσεις και ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με το νέο πρόγραμμα, που όπως είναι φυσικό, τουλάχιστον στην αρχή προκαλεί μία σχετική ανησυχία.
Πηγή Ελευθερία