Θανάσης Οικονόμου: Πράσινη Ανάπτυξη και Μικρή Επιχείρηση.
Σημεία της τοποθέτησης του Βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Θανάση Οικονόμου, με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη και Μικρή Επιχείρηση» στην εκδήλωση του ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) στο Κεφαλόβρυσο με θέμα «Περιβάλλον και εθελοντισμός»
«Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι να είμαστε έτοιμοι όχι να περιγράψουμε το πρόβλημά μας, αλλά τη λύση που θα επιλέγαμε για τον εαυτό μας. Να μπορούμε να πούμε καθαρά ποιο θεωρούμε πρωτεύον και ποιο όχι. Τι διεκδικούμε και με ποια σειρά. Να έχουμε με άλλα λόγια την πρότασή μας. Αυτό που στην ουσία έχουμε να προσφέρουμε εδώ στην Ήπειρο, είναι ο ορισμός της πράσινης επιχειρηματικότητας».
Καμία κεντρική πολιτική, καμία στρατηγική επιλογή για την αναπτυξιακή κατεύθυνση δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς ενεργητικές κινήσεις από την τοπική κοινωνία και την κοινωνία των πολιτών. Χωρίς αυτή τη δυναμική κανένα πρόβλημα δεν βρίσκει ακριβώς τη...
λύση που του ταιριάζει.
Το στοίχημα που αντιμετωπίζουμε είναι σαφές. Αφενός να συνδυάσουμε τα δύσκολα δεδομένα της εποχής με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα και την κάθε περιφέρεια ειδικά. Και αφετέρου να χρησιμοποιήσουμε τον κρατικό παράγοντα ως μοχλό εκκίνησης που σέβεται και κινητροδοτεί την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και φυσικά τον εθελοντισμό.
Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενώσει τις δημιουργικές, παραγωγικές δυνάμεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως είναι και η περιοχή μας, και να κατευθυνθεί όχι αναγκαστικά σε μια μεγέθυνση, αλλά στη δημιουργία ενός νέου μέτρου ποιότητας.
Ποια είναι η επιλογή που μπορεί να κατοχυρώσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το περιεχόμενο των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων του κάθε πολίτη; Στην ουσία η απάντηση για την κατεύθυνση έχει ήδη δοθεί. Περιγράφεται στο τεράστιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος του μοντέλου που μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε:
Βαθαίνοντας τις παλιές και δημιουργώντας νέες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες.
Σπαταλώντας τον πλούτο της χώρας και διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.
Καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον.
Μεγαλώνοντας τις πιέσεις στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και εκπαιδεύοντας γενιές ανέργων.
Απαντάμε με την επιλογή της πράσινης ανάπτυξης. Με την κοινωνική στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης.
Στην Ήπειρο έχουμε πραγματικές δυνατότητες. Για πολύ συγκεκριμένους λόγους:
Πρώτον, γιατί έχουμε το φυσικό πλούτο στον οποίο μπορούμε να επενδύσουμε, προστατεύοντας επιτέλους και αυτόν και την προοπτική που πηγάζει από αυτόν.
Δεύτερον γιατί ο τρόπος που είναι δομημένη η οικονομία μας, το είδος της επιχειρηματικότητας που αποτελεί τον κεντρικό της κορμό – αναφέρομαι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – μας δίνει το πλεονέκτημα της ευελιξίας.
Τρίτον, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο κοινωνικό απόθεμα, ένα τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο το οποίο δεν έχει δείξει ακόμη τίποτε από τις πραγματικές του δυνάμεις. Γιατί, απλούστατα, κανείς δεν επένδυσε σοβαρά σε αυτό.
Για αυτό το πάντρεμα, της ανάληψης του επιχειρηματικού ρίσκου με την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, ήδη σχεδιάζονται οι βάσεις για δύο κατευθύνσεις πολιτικής. Αφενός, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και των νερών, στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων. Αφετέρου, τη διευκόλυνση των υφιστάμενων επιχειρήσεων να κάνουν τις αναγκαίες μεταβάσεις ώστε από τη μία να αλλάξουν λογική απέναντι στο περιβάλλον και από την άλλη να αλλάξουν λογική για την ανταγωνιστικότητα.
Μιλάμε λοιπόν για μια καθολική στροφή. Και είναι σαφές ότι εμάς, την Ήπειρο, μας αφορά απολύτως αυτή η αναπτυξιακή στροφή. Γιατί αυτό που στην ουσία έχουμε να προσφέρουμε, είναι ο ορισμός της πράσινης επιχειρηματικότητας.
Είμαστε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αποβιομηχάνιση, άρα δεν έχουμε πολλά να μετατρέψουμε.
Έχουμε όλα τα φυσικά πλεονεκτήματα που χρειάζονται για να στηρίξουμε νέες ενεργειακές μορφές, άρα να δημιουργήσουμε από την αρχή.
Παράγουμε μια πολύ μεγάλη γκάμα αγροτικών προϊόντων, τα οποία μπορούμε να τους προσδώσουμε περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, άρα να τονώσουμε την ονομασία προέλευσης στον διεθνή ανταγωνισμό.
Έχουμε παράξει πολιτισμό. Διακριτό και σημαντικό πολιτισμό. Που σχεδόν έχει γίνει μέρος του φυσικού μας τοπίου. Σήμερα αυτός ο συνδυασμός μπορεί να υποστηρίξει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και μάλιστα σε ένα θεματικό τουρισμό, που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Όλα αυτά συνιστούν κατά τη γνώμη μου τη μέγιστη προτεραιότητα για το νομό μας: Την υποστήριξη μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας για την Ήπειρο.