ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:21 Απριλίου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Αλίμονο στους νέους...


"η επόμενη αλλά και η μεθεπόμενη γενιά θα κληθούν να εξοφλήσουν το δημόσιο χρέος της προηγούμενης γενιάς, το οποίο χρηματοδότησε καταναλωτικές και όχι επενδυτικές δαπάνες, από τις οποίες φυσικά οι νέοι δεν θα έχουν κανένα όφελος..."

Άρθρο του κ.Γ.Αγαπητού, πρώην Υπ.Οικονομικών(1989-90).

Πρόσφατα συνάντησα ένα γέροντα 85 ετών, ο οποίος ήταν έξαλλος για τη σημερινή κατάσταση και ανήσυχος για τις εξελίξεις και το μέλλον των νέων.
Μου επεσήμανε, μάλιστα, ότι «εάν κάποιος μου πρότεινε να ξαναγίνω νέος, θα του απαντούσα: Ευχαριστώ για το δώρο σου, αλλά δεν θα το πάρω». Η απάντηση του γέροντα ήταν αναπάντεχη, γιατί ήρθαν στη σκέψη μου τα...

κινηματογραφικά έργα: «Φάουστ» (Faust, 1926) και «Αλίμονο στους νέους» (1961).
Η ανατρεπτική σκέψη του γέροντα ενίσχυσε τους δικούς μου προβληματισμούς για το μέλλον της νεολαίας και τις ευθύνες μας απέναντί της. Ενιωσα ότι έχουμε υποχρέωση να αναδεικνύουμε φωναχτά το θέμα και να προτείνουμε λύσεις.
Η περίοδος που διανύουμε είναι... πάρα πολύ δύσκολη και τα κοινωνικοοικονομικά φαινόμενα που συμβαίνουν είναι πρωτόγνωρα. Δυστυχώς, επικρατεί ατομικισμός, όπου το ατομικό συμφέρον είναι το κυρίαρχο κριτήριο της συμπεριφοράς του σύγχρονου ανθρώπου. Εχουν εκλείψει τα «κοινωνικά πρότυπα» κι επικρατούν μόνον εκείνα που προωθούνται από τα ΜΜΕ. Οι αξίες έχουν υποβαθμιστεί κι έχουν χαλαρώσει πολλοί κοινωνικοί θεσμοί, οι οποίοι επικρατούσαν στην ελληνική κοινωνία. Οι θεσμοί αυτοί αναφέρονται στην οικογένεια, στην αλληλεγγύη των μελών της κοινωνίας, στο σεβασμό του περιβάλλοντος και των δημοκρατικών αρχών, όπως επίσης στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής και προόδου της νέας γενιάς.

Μια γενιά χωρίς όνειρα
Η γκρίζα αυτή εικόνα έχει άμεση επίπτωση στη σημερινή γενιά, αλλά οι τραγικές συνέπειες θα φανούν περισσότερο στην επόμενη γενιά. Οι νέοι σήμερα έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης, περισσότερες γνώσεις, ιδίως της σύγχρονης τεχνολογικής προόδου, πιο ολοκληρωμένες σπουδές και μεταπτυχιακά, σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, και όμως, αυτά τα παιδιά δεν βλέπουν το μέλλον τους με αισιοδοξία και όνειρα, γιατί δυστυχώς οι υπάρχουσες συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν. Η καταναλωτική λαιμαργία μας, σε συνδυασμό με την ισοπεδωτική τάση της παγκοσμιοποίησης, και το έλλειμμα ηγετικών προσωπικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν προκαλέσει σύγχυση - αβεβαιότητα - αμφισβήτηση στους νέους, σχετικά με τις επιλογές και το μέλλον τους. Οι ενέργειες και οι επιλογές των πολιτικών ηγεσιών έχουν οδηγήσει σε υπερχρέωση της επόμενης γενιάς, περιορισμό των ευκαιριών απασχόλησης και υποβάθμιση των προσφερόμενων κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, ασφάλεια).

Ειδικότερα η δραματική διόγκωση του δημόσιου χρέους και ο περιορισμός των θέσεων εργασίας έχουν υποθηκεύσει το μέλλον της νέας γενιάς. Οι σημερινοί νέοι θα κληθούν να εξοφλήσουν το δημόσιο χρέος της προηγούμενης γενιάς, το οποίο χρηματοδότησε καταναλωτικές και όχι επενδυτικές δαπάνες, από τις οποίες φυσικά οι νέοι δεν θα έχουν κανένα όφελος. Η συρρίκνωση, επίσης, της παραγωγικής υποδομής της οικονομίας περιορίζει δραματικά, μαζί με την τεχνολογική ανεργία, τις θέσεις εργασίας, με συνέπεια οι νέοι να είναι άνεργοι ακόμη και μέχρι την ηλικία των 30 ετών, που ως γνωστόν είναι η πλέον παραγωγική και δημιουργική περίοδος της ζωής τους. Η ανεργία των νέων είναι μια εγκληματική παράλειψη της γενιάς μας γιατί τους απαγορεύει να προγραμματίσουν, να είναι αισιόδοξοι, να δημιουργήσουν οικογένεια και να απεξαρτηθούν οικονομικά από τους γονείς τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια το πρωτόγνωρο μέγεθος της μεταβίβασης εισοδημάτων από τους γεροντότερους στους νεότερους μέχρι και 35 ετών, προκειμένου να επιβιώσουν έως ότου εντοπίσουν κάποια θέση απασχόλησης, ακόμη και άσχετη με τα προσόντα και τις σπουδές τους.

Εμμονή των Βρυξελλών
Η εμμονή των Βρυξελλών στην εφαρμογή σκληρής οικονομικής πολιτικής από τις εθνικές κυβερνήσεις έχει αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας των νέων. Η πολιτική αυτή έχει επικεντρωθεί στη μείωση των μισθών, στην αύξηση των φόρων, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και στην ενοικίαση των εργαζομένων (leasing). Η επιμήκυνση των ετών εργασίας τελικά περιορίζει τις νέες θέσεις εργασίας για τους νέους και η ενοικίασή τους από οργανωμένα γραφεία ουσιαστικά επαναφέρει το δουλεμπόριο στο χώρο της εργασίας. Παράλληλα ο περιορισμός των θέσεων στο δημόσιο τομέα και η οικονομική ύφεση στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν στην εκμετάλλευση των νέων (μικρότερες αμοιβές και περισσότερες ώρες εργασίας)

Η πολιτεία συνεπώς, αλλά και η Ε.Ε., η οποία φέρει μεγάλη ευθύνη για τη διογκούμενη ανεργία στον ευρωπαϊκό χώρο, οφείλουν να εφαρμόσουν, επιτέλους, τις κατάλληλες εκείνες πολιτικές (μείωση φόρων, αύξηση της προσφοράς χρήματος, τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, αύξηση των κοινοτικών πόρων και μείωση των επιτοκίων δανεισμού) οι οποίες θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και την παραγωγική υποδομή, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και βελτίωση των τομέων της υγείας και της παιδείας. Εάν οι πρωτοβουλίες αυτές καθυστερήσουν, τότε τα αποτελέσματα και οι κοινωνικές αναταραχές θα είναι ανεξέλεγκτες και δεν θα μας το συγχωρέσουν ποτέ οι νέοι.

Από το Greece Salonika



Bookmark and Share




Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 4/21/2010 08:15:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Αλίμονο στους νέους..."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες