Αναδιοργανώνεται η «Ομόνοια» αλλά με πολλές απουσίες στελεχών.
Ωστόσο έστειλε, έστω και έμμεσα, μήνυμα ενότητας προς όλους τους Βορειοηπειρώτες, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες της Οργάνωσης. Το ζήτημα, όμως, είναι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να δώσουν όλοι με ειλικρίνεια τα χέρια. Το πρώτιστο, δηλαδή, είναι από τη θεωρία τα ηγετικά στελέχη της «Ομόνοιας» να περάσουν στην...
ουσία.
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Στη Συνδιάσκεψη το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε η Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης κ. Μαρία Δημητρακοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι η «Κυβέρνηση και ο Γ. Παπανδρέου ακολουθούν μια ρεαλιστική πολιτική, που στόχο έχει να ενισχυθούν οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών».
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής Φλώρινας, ανέφερε ότι «το ενδιαφέρον του σημερινού αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για την Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου είναι παλαιό και διαρκές. Η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών».
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΛΑΝΟΣ
Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά, υποστήριξε, ότι αυτά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τις διασπαστικές τάσεις που εμφανίζονται στο εσωτερικό της Οργάνωσης.
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΟΥΛΕΣ
«Έχουμε χρέος να κρατήσουμε ζωντανή την «Ομόνοια» και να διασφαλίσουμε την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.
Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» στους Αγίους Σαράντα και εκπρόσωπος τύπου της Οργάνωσης κ. Λεωνίδα Παππάς, καταλόγησε στους κ.κ. Μπολάνο και Ντούλε μια σειρά από λάθη, αλλά δεν άφησε εκτός της κριτικής του και όσους αποσχίστηκαν.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «εάν το ΚΕΑΔ αποφάσισε να έρθει εις κοινωνία γάμου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ας το κάνει. Είναι πολιτικό κόμμα και ας πράξει ανάλογα με το συμφέρον του. Η Ομόνοια όμως δεν μπορεί να κάνει ούτε τον κουμπάρο ούτε την παράνυφη σε αυτό το γάμο. Η Ομόνοια είναι Εθνική Οργάνωση και ανήκει σε όλους τους Έλληνες, δεξιούς, αριστερούς και ανένταχτους».
Ακόμη υποστήριξε ότι «η εξουσία που μας δόθηκε (μάλλον που δόθηκε σε μερικούς) τα τελευταία χρόνια από τους κυβερνητικούς συνασπισμούς του ΚΕΑΔ, φαίνεται μας έχει αποπροσανατολίσει. Μερικοί μέσα από την Ομόνοια επιδιώκουν την εξουσία για τη δική τους προσωπική αποκατάσταση ή καταξίωση, που μέχρι ενός βαθμού είναι θεμιτό, ο αυτοσκοπός της εξουσίας όμως είναι η βασικότερη αιτία του διχασμού στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας. Επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά αυτό που λέω στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Όσοι είναι στην Ομόνοια και δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο από τη δική τους ανάδειξη, είναι το ίδιο και περισσότερο επιζήμιοι με αυτούς που έφυγαν και πήγαν στα αλβανικά κόμματα για το δικό τους συμφέρον».
• Στην συνδιάσκεψη αποφασίστηκε να διευρυνθεί το Πολιτικό Συμβούλιο της «Ομόνοιας» και τα 45 μέλη που έχει σήμερα να ανέλθουν σε 61.
Επίσης κατατέθηκε πρόταση να συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο 15 εκπρόσωποι Βορειοηπειρωτικών συλλόγων και φορέων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Πηγή Πρωϊνός Λόγος.