Πρόταση από τον Αλ. Φαρμάκη για απονομή αργυρού μεταλλίου σε Γιαννιώτες που εργάζονται στο CERN.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή, που παραδόθηκε στις 7-4-2010, αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε πρόεδρε,
Παρακαλώ να κινήσετε τη διαδικασία για την απονομή του «Αργυρού Μεταλλίου» του δήμου μας στους συμπολίτες μας ΚΟΚΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΜΑΝΘΟ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΙΩΑΝΝΗ οι οποίοι είναι φυσικοί στο Πανεπιστήμιό μας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο CERN. Το CERN είναι το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών του κόσμου για τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης (Ελβετία), ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα συμπεριλαμβάνει 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, που αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Απασχολεί 6.500 επιστήμονες που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνότητες, που εργάζονται σ’ ένα χώρο όπου γράφεται η ιστορία.
Το έργο του CERN είναι:
-H καθαρή επιστήμη, η οποία μεταξύ των άλλων επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα πλέον θεμελιώδη ερωτήματα για τη Φύση, την κατανόηση των μυστικών της, την αποκάλυψη των νόμων της και άλλων όπως: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Τι είναι η σκοτεινή ύλη; Yπάρχουν άλλες δυνάμεις στη φύση;
-Η εφαρμογή της τεχνολογίας αιχμής στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση των αυριανών επιστημόνων σε διάφορους τομείς.
- Η αποκάλυψη του «σωματιδίου του Θεού» που θα εξηγούσε πως η ύλη αποκτά μάζα και από το οποίο προήλθε το σύμπαν.
Η διαδικασία της απονομής του ««Αργυρού Μεταλλίου» θα μπορούσε να συνοδευτεί με την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από το έργο του CERN και παράλληλα θα μπορούσε μετά από συνεννόηση των τιμωμένων να γίνει επίσκεψή τους σε ορισμένα σχολεία της πόλης μας και συζήτηση με τους μαθητές. Με τον τρόπο αυτό πιστεύω ότι οι μαθητές θα έλθουν πιο κοντά με την σύγχρονη επιστήμη και τους υπηρέτες της, θα προβληθούν και θ’ αναδειχθούν νέα πρότυπα και διαφέροντα στην κοινωνία μας και επί τέλους θ’ αρχίσει να δομείται μια ουσιαστική σχέση του δήμου μας με το Πανεπιστήμιο.
Θεωρώ ακράδαντα πως οι ανωτέρω δεν είναι οι μόνοι συμπολίτες μας επιστήμονες που συμβάλλουν στην ανάδειξη και προώθηση της γνώσης και την προβολή της πόλης μας, αλλά υπάρχουν και άλλοι σε άλλους τομείς που συμβάλουν ανάλογα τόσο στις θετικές επιστήμες, όσο και στις θεωρητικές, όπου μέσα από αυτές αναδεικνύεται το ιστορικό, φιλοσοφικό, κοινωνικό παρελθόν της πόλης μας και είναι χρέος μας όχι μόνο να τους επαινέσουμε, αλλά και να συμβάλλουμε στην ανάδειξη και προβολή του έργου τους μέσα στην τοπική μας κοινωνία. Άλλωστε κύριε πρόεδρε, πιστεύω πως οφείλουμε να πιστοποιήσουμε για ακόμη μία φορά ότι η πόλη μας κατέχει επάξια τον τίτλο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Στην προσπάθεια αυτή είμαι στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια, πέρα από αυτή που υποχρεούμαι ως μέλος της Επιτροπής και επιφυλάσσομαι να σας κάνω γνωστά και άλλα ονόματα συμπολιτών μας επιστημόνων που διέπρεψαν στην επιστήμη, την έρευνα και την προσφορά».
Πηγή Ηχώ Άρτας.