ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:22 Απριλίου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Η Τuta Absoluta ( tο έντομο «δολοφόνος» της ντομάτας) γονάτισε τους αγρότες της Πρέβεζας!«Στενάζουν» οικονομικά οι αγρότες της Πρέβεζας, αφού το έντομο tuta absoluta, αποτελεί τον κυριότερο εχθρό των καλλιεργειών τους, κυρίως της ντομάτας. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία και ζεσταίνει ο καιρός τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης του εντόμου στις καλλιέργειες.

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν και πρωτοεμφανίστηκε, οι αγρότες του Νομού έχασαν πολλά χρήματα, ενώ, αν δεν ληφθούν μέτρα, η εικόνα δεν θʼ αλλάξει και φέτος.
«Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, αλλά το έντομο αναπτύσσεται ραγδαία και τα φάρμακα δεν το...

καταπολεμούν» τόνισε κ. ο Τάσος Γάτσιος, γεωπόνος στη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας. Με τη σειρά της, η Νομαρχία έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τους παραγωγούς και τους έχει ενημερώσει σχετικά με την tuta absoluta, αλλά και τους τρόπους πρόληψής του.
«Δεν απαιτούνται ένα ή δυο μέτρα, αλλά μια δέσμη από μέτρα, που θα ανακάμψουν την παραγωγή. Οι αγρότες χάνουν πολλά κάθε χρόνο» επισημαίνει ο κ. Γάτσιος.
Το έντομο προσβάλει τις καλλιέργειες ντομάτας και είναι χαρακτηριστικό, πως το καλοκαίρι, πολλοί ήταν οι αγρότες που έχασαν όλη την παραγωγή τους!
Δυστυχώς οι ειδικοί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει για να δουν από κοντά το πρόβλημα και απʼ ό,τι φαίνεται ούτε πρόκειται να πάμε στην Πρέβεζα, για να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης ή και εξόντωσης του εντόμου. Όμως, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης συναντήθηκε στην Κρήτη με τους εκεί συμπατριώτες του παραγωγούς ντομάτας, όπου και συζήτησαν τους τρόπους προστασίας από τον «εχθρό».
Στην Πρέβεζα, αν δεν υπάρξει άμεση λύση, σημαντικά προβλήματα θα εμφανιστούν από τα τέλη Μαΐου και μετά, έως το φθινόπωρο. Οι υπαίθριες καλλιέργειες, όπως και πέρυσι, θα χτυπηθούν περισσότερο, ενώ στα θερμοκήπια μπορεί να τοποθετηθεί εντομοστεγές δίχτυ.

ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
Σε αναβρασμό είναι και οι παραγωγοί ακτινιδίου στην Άρτα, καθώς διατυπώνουν ενστάσεις για τη συμφωνία ανάμεσα στο Νομάρχη κ. Γιώργο Παπαβασιλείου και την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή για την αποδέσμευση της συγκομιδής από χρονικούς περιορισμούς. Όπως επεσήμανε ο κ. Νίκος Γκίζας, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας, στην εφημερίδα «Ηχώ της Άρτας», «υπάρχει ανησυχία και φόβος των ακτινιδοκαλλιεργητών, γύρω από την διασφάλιση της ποιότητας που έχουν τα ακτινίδια της Άρτας. Κι αυτό γιατί το ακτινίδιο για να κοπεί θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τον αντίστοιχο βαθμό ζαχάρων. Σε άλλη περίπτωση, εάν κοπεί νωρίτερα τότε είναι άγουρο και παραμένει άγευστο».
Και αυτό, τη στιγμή που τα Αρτινά ακτινίδια ολοένα και κερδίζουν έδαφος στην Πανελλαδική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό, πως μαζί με τις νέες φυτεύσεις, ο συνολικός αριθμός των καλλιεργειών ακτινιδίων φθάνει τα 9.000 με 10.000 στρέμματα!

Πηγή Μιχάλης Παπακωνσταντίνου για τον Πρωϊνό λόγο


Bookmark and Share


Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 4/22/2010 09:55:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , , .

0 σχόλια for "Η Τuta Absoluta ( tο έντομο «δολοφόνος» της ντομάτας) γονάτισε τους αγρότες της Πρέβεζας!"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες