Η Τuta Absoluta ( tο έντομο «δολοφόνος» της ντομάτας) γονάτισε τους αγρότες της Πρέβεζας!


Το περασμένο καλοκαίρι, όταν και πρωτοεμφανίστηκε, οι αγρότες του Νομού έχασαν πολλά χρήματα, ενώ, αν δεν ληφθούν μέτρα, η εικόνα δεν θʼ αλλάξει και φέτος.
«Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, αλλά το έντομο αναπτύσσεται ραγδαία και τα φάρμακα δεν το...
καταπολεμούν» τόνισε κ. ο Τάσος Γάτσιος, γεωπόνος στη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας. Με τη σειρά της, η Νομαρχία έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τους παραγωγούς και τους έχει ενημερώσει σχετικά με την tuta absoluta, αλλά και τους τρόπους πρόληψής του.
«Δεν απαιτούνται ένα ή δυο μέτρα, αλλά μια δέσμη από μέτρα, που θα ανακάμψουν την παραγωγή. Οι αγρότες χάνουν πολλά κάθε χρόνο» επισημαίνει ο κ. Γάτσιος.
Το έντομο προσβάλει τις καλλιέργειες ντομάτας και είναι χαρακτηριστικό, πως το καλοκαίρι, πολλοί ήταν οι αγρότες που έχασαν όλη την παραγωγή τους!
Δυστυχώς οι ειδικοί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει για να δουν από κοντά το πρόβλημα και απʼ ό,τι φαίνεται ούτε πρόκειται να πάμε στην Πρέβεζα, για να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης ή και εξόντωσης του εντόμου. Όμως, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης συναντήθηκε στην Κρήτη με τους εκεί συμπατριώτες του παραγωγούς ντομάτας, όπου και συζήτησαν τους τρόπους προστασίας από τον «εχθρό».
Στην Πρέβεζα, αν δεν υπάρξει άμεση λύση, σημαντικά προβλήματα θα εμφανιστούν από τα τέλη Μαΐου και μετά, έως το φθινόπωρο. Οι υπαίθριες καλλιέργειες, όπως και πέρυσι, θα χτυπηθούν περισσότερο, ενώ στα θερμοκήπια μπορεί να τοποθετηθεί εντομοστεγές δίχτυ.
ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
Σε αναβρασμό είναι και οι παραγωγοί ακτινιδίου στην Άρτα, καθώς διατυπώνουν ενστάσεις για τη συμφωνία ανάμεσα στο Νομάρχη κ. Γιώργο Παπαβασιλείου και την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή για την αποδέσμευση της συγκομιδής από χρονικούς περιορισμούς. Όπως επεσήμανε ο κ. Νίκος Γκίζας, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας, στην εφημερίδα «Ηχώ της Άρτας», «υπάρχει ανησυχία και φόβος των ακτινιδοκαλλιεργητών, γύρω από την διασφάλιση της ποιότητας που έχουν τα ακτινίδια της Άρτας. Κι αυτό γιατί το ακτινίδιο για να κοπεί θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τον αντίστοιχο βαθμό ζαχάρων. Σε άλλη περίπτωση, εάν κοπεί νωρίτερα τότε είναι άγουρο και παραμένει άγευστο».
Και αυτό, τη στιγμή που τα Αρτινά ακτινίδια ολοένα και κερδίζουν έδαφος στην Πανελλαδική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό, πως μαζί με τις νέες φυτεύσεις, ο συνολικός αριθμός των καλλιεργειών ακτινιδίων φθάνει τα 9.000 με 10.000 στρέμματα!
Πηγή Μιχάλης Παπακωνσταντίνου για τον Πρωϊνό λόγο