ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:21 Μαΐου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Πάει για...αιώνια η Ιόνια οδός. Αμφίβολη έως αδύνατη η παράδοση το 2013.


Εγκλωβισμένη στην διαδικασία των απαλλοτριώσεων και κατά συνέπεια των μη ολοκληρωμένων μελετών, παραμένει η κατασκευή της Ιόνιας οδού και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα παραδοθεί το έργο από τον παραχωρησιούχο, αφού το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης αποκλείεται να τηρηθεί, δηλαδή για το 2013.

Φαίνεται ότι θα μείνουμε για περισσότερα χρόνια από όσα υπολογίζαμε με τις παρακάμψεις Άρτας (παραδίδεται το υπόλοιπο τμήμα Πέτα-Σελλάδες το φθινόπωρο) και Αγρινίου, αφού πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για το...

πότε θα είναι πλήρως έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος και με ποια σειρά θα παραδοθούν τα τμήματα. Όπως είναι στη σύμβαση παραχώρησης ,μάλλον δεν θα τηρηθεί.
Η στασιμότητα στην παράδοση εκτάσεων για να αναπτυχθούν εργοτάξια, όπως αναφέρονταν σε πρόσφατο ρεπορτάζ των «Ν.Α», επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα και πορεία του έργου, αλλά και άλλων που κατασκευάζονται με σύμβαση παραχώρησης, χαρακτηρίζοντας τα... αιχμάλωτα των προβλημάτων αυτών. Η μη πρόοδος όλο αυτό το διάστημα στις απαλλοτριώσεις και η μη αναφορά του υπουργού σε χρόνους, αφήνει πολλές ερμηνείες για το πότε θα δούμε ολοκληρωμένη Ιόνια

30 μήνες και κάτω του 40% οι απαλλοτριώσεις
Ειδικά για την Ιόνια οι απαλλοτριώσεις που είχε προβλεφθεί στη σύμβαση να ολοκληρωθούν σε 12 μήνες και πέρασαν ήδη 30 μήνες, παραμένουν μεταξύ 30% και 38% και τα εργοτάξια είναι ελάχιστα. Ακόμη και αυτό στην περιοχή της Παλιοβούνας (Κλόκοβα) στο πρώτο τμήμα από Αντίρριο μέχρι την παράκαμψη Αγρινίου, σταμάτησε λόγω προσφυγών...Υποτίθεται ότι θα παραδίδονταν πρώτο κατά σειρά στο τέλος του 2010... Με όσα ανέφερε ο υπουργός προκύπτει κίνδυνος ακόμη και για αποχώρηση του αναδόχου, αν και δεν είναι και τόσο απλό, αφού ήδη εισπράττει διόδια στον ΠΑΘΕ. Για την Ήπειρο και ειδικά το νομό Ιωαννίνων οι απαλλοτριώσεις κινούνται σε πολύ μικρά ποσοστά ακόμη κι έστω κι αν πρόκειται για τμήμα που από τη σύμβαση πρέπει να παραδοθεί τελευταίο, το 2013, η πορεία του δεν είναι καλή, αλλά συμβαίνει το παράδοξο να υπάρχουν δυο εργοτάξια, αυτό στη διάνοιξη της σήραγγας Αμπελιάς και το άλλο στη Μυροδάφνη χωρίς όμως σε αυτό να είναι σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή κι εκεί λόγω απαλλοτριώσεων.

Χωρίς λογική ο όρος των 12 μηνών
Αναφερόμενος ο υπουργός Υποδομών στην πρόβλεψη των συμβάσεων για απόδοση όλων των χώρων του έργου στον παραχωρησιούχο μέσα σε 12 μήνες, έμμεσα άσκησε κριτική στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και σημείωσε ότι «ο λογικός νους, θα ήταν πολύ επιφυλακτικός να υιοθετήσει και να υπογράψει μια τέτοια δέσμευση». Πρόσθεσε ότι καμία από τις πέντε τρέχουσες παραχωρήσεις (Ιόνια και Ε65 που μας αφορά άμεσα) δεν έχει επιτευχθεί αυτή η προθεσμία και ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο χώρος ο οποίος έχει παραδοθεί φτάνει το 30% ή το 38% του συνόλου του παραδοτέου χώρου. Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων σε κάποια έργα φαίνεται ότι θα γίνει αφού παρέλθει μία περίοδος δύο ή δυόμιση ετών.
Σύμφωνα με τον υπουργό εκτός της καθυστέρησης στο έργο, αυτό σημαίνει και έγερση αιτημάτων από την πλευρά των κατασκευαστών σε βάρος του Δημοσίου.
Φαίνεται από όλα αυτά ότι ούτε οι προτάσεις του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ αξιοποιήθηκαν από το υπουργείο Υποδομών ή δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν λόγω γραφειοκρατίας και άλλων αγκυλώσεων.

Τμηματική παράδοση
Ο υπουργός Υποδομών υποστήριξε ότι χρειάζεται ένας καλύτερος σχεδιασμός
και τόνισε «ότι πέραν των διοικητικών μέτρων ή των νομοθετικών αλλαγών, θα πρέπει πραγματικά να δούμε αν οι χώροι πρέπει να παραδίδονται τμηματικά, ένα ορισμένο τμήμα ανά έτος, προκειμένου έτσι να είναι ευκολότερη και η χρηματοδότηση των επιτάξεων και γενικότερα των απαλλοτριώσεων αφενός, αφετέρου να υπάρχει χώρος όπου θα εκτελείται το έργο, χωρίς όμως να είναι ο όρος αυτός τόσο ανελαστικός ώστε να εκθέτει τελικά το κράτος και το Δημόσιο στα αιτήματα τα οποία διατυπώνουν οι κατασκευαστές».

Πολλά τα προβλήματα
Ο κ. Ρέππας είπε ακόμη ότι σε αυτά τα προβλήματα «αν προστεθούν και όσα αφορούν στους περιβαλλοντικούς όρους και τις προσφυγές που γίνονται, τις αρχαιολογικές έρευνες, την ανάγκη μετακίνησης δικτύων, τις καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των εργοταξίων, από τις τεχνικές εταιρείες ή την ανεπάρκεια στις μελέτες εφαρμογής (τα προβλήματα δηλαδή που προκύπτουν από την πλευρά των κατασκευαστών) τότε καταλαβαίνετε με ποιες δυσκολίες εξελίσσεται η κατασκευή των έργων στην Ελλάδα».
Όλα τα παραπάνω έχουν...εφαρμογή, δυστυχώς, και στην Ιόνια και αποδείχτηκε πόσο πρόχειρα υπογράφηκε η σύμβαση από την προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα...βιάζονταν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς να προχωρήσει, αφήνοντας εκτός σύμβασης παραχώρησης το τμήμα από κόμβο Εγνατίας μέχρι Καλπάκι και Κακαβιά, για το οποίο ζητήθηκε αλλαγή χάραξης εκτός λεκανοπεδίου και δήμου Ιωαννιτών, το λεγόμενο σήμερα και ...ορφανό τμήμα το οποίο μελετάται, ευτυχώς, αλλά δεν ξέρουμε αν θα χρηματοδοτηθεί...

Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 5/21/2010 08:51:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Πάει για...αιώνια η Ιόνια οδός. Αμφίβολη έως αδύνατη η παράδοση το 2013."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες