ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:7 Μαΐου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ. Ο λυρικός που διεύρυνε τους ορίζοντες της γνώσης.

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού.
Φωτογραφίες Κώστα Μπατσής.

Όσα κι αν γραφούν για το φιλόλογο, ποιητή, πεζογράφο, δοκιμιογράφο, μεταφραστή αρχαίων λυρικών δημιουργών, κριτικό και ακαδημαϊκό δάσκαλο, Ηπειρώτη Γιάννη Δάλλα θα είναι πολύ λίγα μπροστά στο τεράστια παραγωγικό πνευματικό έργο το οποίο έχει προσφέρει στα γράμματα και την παιδεία.

Και τούτο διότι ο Γ. Δάλλας δεν έγραψε, μετέφρασε και δίδαξε απλώς, στη Μέση και Ανώτατη εκπαίδευση, αλλά διαμόρφωσε σύγχρονη λογοτεχνική σκέψη, διεύρυνε τους ορίζοντες της γνώσης, έκανε ευρύτερα γνωστό το λυρισμό, τη λυρική ποίηση και έκφραση των αρχαίων δημιουργών και άνοιξε...

μονοπάτια ευρύτερης ερμηνείας και κατανόησης στους σύγχρονους ανθρώπους του πνεύματος.
Άριστος μελετητής, γνώστης και εκφραστής της λυρικής δημιουργίας αρχαίων, αλλά και σύγχρονων ποιητών, μεταξύ των οποίων και οι Κάλβος, Βάρναλης, Καβάφης, Πεντζίκης, Φιλύρας, Οικονόμου, Θεοτόκης, Σολωμός, Άγρας, διαμόρφωσε εθνικές συνειδήσεις γύρω από ιστορικά πρόσωπα και την πραγματική ζωή, κάνοντας ευρύτερα γνωστά επίμαχα τμήματα της ιστορίας.

Με τη στέρεα οργανωσιά του φιλόλογου και του οραματιστή καυτηρίασε με οξύ και αιχμηρό λόγο την κατάρρευση των αξιών και την εκποίηση των οραμάτων. Με ώριμη, θαρραλέα και τίμια σκέψη κράτησε όρθια στάση σε όλη τη ζωή του και επί 65 και πλέον έτη η φωνή του ακούγεται μεγαλοπρεπής και επικριτική, συγχρόνως όμως περίτεχνη.
Περίπτωση σπάνια, ή και μοναδική, ολοκληρωμένου ανθρώπου, εμπνευσμένου νεοελληνιστή που τίμησε, κόσμησε και ενέπνευσε με την εργασία και το πάθος του τις νεότερες γενιές και ανύψωσε την ελληνική γραμματεία, ανεβάζοντας τον πήχυ της διδασκαλίας και της μόρφωσης πολύ ψηλά.
Πρωτοπόρησε στην πνευματική ζωή των Ιωαννίνων και από την «Ενδοχώρα» άπλωσε τα φτερά του πνεύματος και αγκάλιασε όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα, την αλλοδαπή, στην οποία μεταφράστηκαν έργα του σε πολλές γλώσσες.

Αυτός είναι με λίγες λέξεις ο εκ Φιλιππιάδας Πρεβέζης ορμώμενος Γιάννης Δάλλας, την προσωπικότητα, το έργο και την ανεκτίμητη προσφορά του στα γράμματα τίμησε η Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της οποίας του απενεμήθη τιμητική πλακέτα, την οποία φιλοτέχνησε ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), Γιαννιώτης γλύπτης και ιδρυτής του ομώνυμου Σύγχρονου Μουσείου Τέχνης στο Ελληνικό, Θόδωρος Παπαγιάννης.
Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε ο γενικός γραμματέας της Πανηπειρωτικής κ. Ιπποκράτης Κατσένης, ενώ για την προσωπικότητα και την εργογραφία του τιμώμενου μίλησε ο πρόεδρος της ΠΣΕ κ. Κώστας Αλεξίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αθανάσιος Αγγέλου, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική διοργανώνουν τις «Δράσεις Πολιτισμού», που στόχο έχουν την παρουσίαση και ανάδειξη του έργου σύγχρονων Ηπειρωτών δημιουργούν που διακρίνονται στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες.
Το ποιητικό έργο του Γ. Δάλλα παρουσίασε ο ποιητής κ. Στέλιος Μαφρέδας, το μεταφραστικό ο ποιητής, μεταφραστής και κριτικός κ. Γιώργος Μπλάνας και τη δοκιμιογραφία και κριτική ο νεοελληνιστής αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τάκης Καγιαλής. Και όλοι τους είπαν πολλά. Πάρα πολλά και ωραία, όπως ωραία εποίησε ο Γιάννης Δάλλας, αποδίδοντας τους προσήκοντες σ΄αυτόν επαίνους.

Στα διαλλείματα ενδιαμέσου των ομιλιών ο Γ. Δάλλας διάβασε κατασυγκινημένος αντιπροσωπευτικά κείμενα και ποιήματα εμπνευσμένα από τη γενέθλια γη, τα Γιάννινα, την πολυτραγουδισμένη και ποικιλοτρόπως δοκιμασμένη ηρωική Ήπειρο, τους ανθρώπους και τη φύση της, αλλά και την άνυδρη Αθήνα, από την οποία όπως έγραψε… «Κάνοντας βάρκα τα μαύρα μου χειρόγραφα, έβαλα πλώρη για τη δόλια μου πατρίδα». Επίσης προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένη απαγγελία ποιημάτων από τον ίδιο, με φόντο τη Στοά του Αττάλου, την οποία επιμελήθηκε ο καλός πατριώτης κ. Ναπολέων Ροντογιάννης.

Τη συζήτηση της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε χάρη στη ευγενική χορηγία των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, συντόνιζε η επ. καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεωργία Λαδογιάννη, η οποία μετά από σύντομη εγκωμιαστική αναφορά στο μεγάλο διδάσκαλο Γ. Δάλλα, ευχαρίστησε τους συντελεστές και τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι με την εκάστοτε παρουσία τους τιμούν την ηπειρώτικη διανόηση και απένειμε τα προσήκοντα εύσημα στη διοίκηση της Πανηπειρωτικής, η οποία με το έργο της φέρνει κοντά και αναδεικνύει πολύ σπουδαίους φιλολόγους, ποιητές και συγγραφείς, ανθρώπους των γραμμάτων και των εικαστικών τεχνών.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Γιάννης Δάλλας γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης το 1924. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα και εργάστηκε στη Μέση και την Ανώτατη Εκπαίδευση, στο Λύκειο Ιωαννίνων και τη Σχολή Μωραϊτη και τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ιόνιο.
Χρημάτισε κριτικός της ποίησης στην εφημερίδα «Το Βήμα» και συνεκδότης των περιοδικών «Αθηναϊκά Τετράδια» και «Στόχος» των Αθηνών και «Ενδοχώρα» και Δοκιμασία» των Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει συνολικά 63 έργα, εκ των οποίων 16 ποιητικά, 5 πεζά, 7 κριτικά-δοκίμια, 17 φιλολογικά μελετήματα, 11 μεταφράσεις αρχαίας γραμματείας και 7 φιλολογικές εκδόσεις. Κείμενά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.
Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και Κριτικής, 1987, με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας, 1999 και με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2009.



Bookmark and Share




Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 5/07/2010 08:29:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ. Ο λυρικός που διεύρυνε τους ορίζοντες της γνώσης."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες