Αλλαγή σελίδας, διαφάνεια και δημοκρατικότητα. Το τρίπτυχο του Κώστα Δραΐνα στις πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Με αιχμές κατά της τωρινής πρυτανικής αρχής για τον τρόπο με τον οποίο διοίκησε τα προηγούμενα χρόνια το πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του σχήματος με το οποίο ο καθηγητής του τμήματος Χημείας, Κώστας Δραΐνας, θα διεκδικήσει τη νίκη στις πρυτανικές εκλογές.
Ο κ. Δαρΐνας μαζί με τους υποψήφιους αντιπρυτάνεις Αλέξανδρο Αλεξάκη, Αν. Καθηγητή Τμήματος Φιλολογίας, Κώστα Μπασιούκα, Αν. Καθηγητή Τμήματος Ιατρικής και Γιάννη Σταυρουλάκη, Καθηγητή Τμήματος Μαθηματικών, αναφέρθηκαν στους στόχους και τις φιλοδοξίες τους, έχοντας για σύνθημά τους το τρίπτυχο «Αλλαγή σελίδας, διαφάνεια και δημοκρατικότητα». Στις αξίες με τις οποίες θα υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου μας στάθηκε ο υποψήφιος πρύτανης Κώστας Δραΐνας, τονίζοντας πως μια νέα πρυτανική αρχή με αυτόν επικεφαλής, θα βάλει τέλος σε...
πρακτικές που μείωσαν, όπως είπε, την εικόνα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιρρίπτοντας ευθύνες στον νυν πρύτανη Ιωάννη Γεροθανάση.
Ο κ. Δραΐνας κατηγόρησε την αποχωρούσα πρυτανική αρχή για σπατάλη δημόσιων πόρων, έλλειμμα δημοκρατίας, φίμωση κριτικής άποψης, προσωποποίηση θεσμών και διαίρεση τους προσωπικού σε ημετέρους και αντιπάλους, εξηγώντας πως το τρίπτυχο «Αλλαγή σελίδας, διαφάνεια και δημοκρατικότητα», στο οποίο θα στηριχτεί η διοίκηση του Ιδρύματος σε περίπτωση που το σχήμα του κερδίσει στις εκλογές θα έχει ως βασικούς άξονες την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου, τη διαφύλαξη και διεύρυνση των δικαιωμάτων καθώς επίσης και την ακαδημαϊκή αναβάθμισή του. Ο καθηγητής του τμήματος Χημείας ανέφερε επίσης και τις οκτώ δεσμεύσεις του σχήματός του οι οποίες είναι αποκατάσταση της εύρυθμης ακαδημαϊκής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προφύλαξη της απογύμνωσης του ιδρύματος από προσωπικό και υποδομές λόγω της μείωσης των δαπανών, εγγύηση της καλύτερης δυνατής χρήσης των διαθέσιμων πόρων για την υποστήριξη της ποιοτικής έρευνας, εξασφάλιση διαφάνειας και να αποκατάσταση του πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και συμφιλίωσης, προστασία της ισχύς των πτυχίων και προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, ιδιαίτερη αντίσταση σε νέες μεθοδεύσεις και φραγμούς, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η πρυτανική αρχή να σταθεί δίπλα στους φοιτητές, ανάδειξη με κάθε τρόπο της πρωτοτυπίας της έρευνας και της εφευρετικότητας όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και συμβολή στη δημιουργία όρων που προωθούν την ευρύτερη έννοια της παιδείας, την πολιτιστική πρόοδο και την ουσιαστική σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.
Όχι στην υποβάθμιση των σπουδών
Από την πλευρά του ο υποψήφιος αντιπρύτανης Αλέξανδρος Αλεξάκης, στάθηκε περισσότερο σε θέματα που άπτονται του ακαδημαϊκού χαρακτήρα του πανεπιστημίου, τονίζοντας πως η υποβάθμιση των σπουδών στο πανεπιστήμιό μας λόγο των οικονομικών ή άλλων συνθηκών είναι κάτι που δεν θα επιτρέψει η νέα πρυτανική αρχή να γίνει με οποιοδήποτε κόστος. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε μερικές ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η νέα αρχή όπως την άμεση αντικατάσταση των επισκεπτών διδασκόντων με βάση το Π.Δ. 407 με μόνιμα μέλη ΔΕΠ, την επανεξέταση του συστήματος υπολογισμού των στοιχείων στις κρίσεις των υποψηφίων μελών ΔΕΠ, στην υιοθέτηση της αξιολόγησης αλλά με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια καθώς και την ανάπτυξη στενότερων επαφών με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Φοιτητική μέριμνα
Ο δεύτερος υποψήφιος αντιπρύτανης, Κώστας Μπασιούκας, αναφέρθηκε στις υποδομές και στη φοιτητική έρευνα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το παν για ένα πανεπιστήμιο είναι οι φοιτητές. Ο κ. Μπασιούκας επισήμανε πως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα των μεταγραφών ενώ είπε πως πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των συγκοινωνιών και της μεταφοράς των φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη. Είπε λοιπόν ότι τα Γιάννινα έχουν το ακριβότερο εισιτήριο λεωφορείων στην Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα πως μια λύση με λεωφορεία μισθωμένα από το πανεπιστήμιο για τη μεταφορά των φοιτητών μπορεί να εξεταστεί. Πρόσθεσε ακόμα ότι η φοιτητική στέγη είναι θέμα που πρέπει νε προσεχθεί ιδιαίτερα, τονίζοντας πως μπορεί το 8% των φοιτητών να μένει σε εστίες, ποσοστό μεγαλύτερο από άλλα ιδρύματα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα οι πραγματικές ανάγκες για στέγαση σε φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις δυνατότητες του πανεπιστημίου. Τέλος μίλησε και για τα επαγγελματικά δικαιώματα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν στο πανεπιστήμιο επί δέκα και πλέον χρόνια τμήματα χωρίς ακόμα να έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα των πτυχιούχων.
Σωστή οικονομική διαχείριση
Τέλος ο Γιάννης Σταυρουλάκης, ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο το πρυτανικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει φιλοδοξεί να διοικήσει σε οικονομικό επίπεδο το πανεπιστήμιο.
«Υπάρχει τρόπος να υπάρξει ανάπτυξη ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις», είπε υποστηρίζοντας πως με άμεση περικοπή της σπατάλης, ελαχιστοποίηση των περιττών εξόδων και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδά του. Πρόσθεσε δε πως η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η χρηστή διαχείρισης των κονδυλίων και των αποθεματικών του πανεπιστημίου θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και γενικότερα το κλίμα που επικρατεί στο χώρο του Ιδρύματος.
Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου