ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:13 Μαΐου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Με όραμα για το πανεπιστήμιο το σχήμα του Επαμεινώνδα Τσιάνου.


Τη δική του διακήρυξη αρχών και τις προγραμματικές του θέσεις ανακοίνωσε χθες το τρίτο σχήμα που διεκδικεί την πρυτανεία στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπό τον καθηγητή της Ιατρικής Επαμεινώνδα Τσιάνο και τους υποψηφίους αντιπρυτάνεις, Σοφοκλή Γαλάνη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Μαθηματικό, Σταύρο Δ. Νικολόπουλο, Καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής και Κωνσταντίνο Θ. Πέτσιο, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Φ.Π.Ψ..

Με αυτή την παρουσίαση και του τρίτου σχήματος, κλείνουν, εκτός απροόπτου, οι υποψηφιότητες για τις πρυτανικές εκλογές, οι οποίες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο επικεφαλής του σχήματος και υποψήφιος Πρύτανης, Επαμεινώνδας Τσιάνος, στις δηλώσεις του εξήρε το ρόλο του πανεπιστήμιου ενώ τόνισε ότι ο ρόλος του παραμένει κυρίαρχος, τόσο για το ξεπέρασμα της κρίσης, όσο και για την...

προετοιμασία του μέλλοντος.

«Η έξοδος από την κρίση πρέπει να βρει τους πολίτες ενεργούς και με άρτια εκπαίδευση, με κυρίαρχα στοιχεία τους την υπευθυνότητα και τον σεβασμό των θεσμών», είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκομένους, αλλά και γενικότερα στην πανεπιστημιακή κοινότητα ο κ. Τσιάνος έθεσε στην κρίση τους το όραμα του σχήματός του για το Πανεπιστήμιο, του οποίου, όπως τόνισε, η λειτουργία, ως κορυφαίου θεσμού της Δημοκρατίας, επιβάλλεται να διέπεται από Αρχές όπως, ελευθερία σκέψης, ακαδημαϊκό ήθος, κοινωνική ευθύνη, δημόσιος έλεγχος πεπραγμένων και τήρηση της νομιμότητας.
Επίσης ο κ. Τσιάνος μίλησε για όραμα, το οποίο, όπως είπε, εδράζεται στην απόφασή του σχήματος του να προωθήσει ό,τι θετικό έχει συντελεσθεί στο επίπεδο των ερευνητικών, κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών, να μεριμνήσει για τη διαφύλαξη και καλλιέργεια μιας υγιούς επιστημονικής και συλλογικής αντιμετώπισης των ακαδημαϊκών θεμάτων, και κυρίως «να σχεδιάσουμε από κοινού ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα έχει στόχο την έρευνα και την παροχή γνώσης υψηλού επιπέδου και θα ανταποκρίνεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα και κοινωνικά αιτήματα».

Δημόσιο Πανεπιστήμιο και διοίκηση
Ο κ. Πέτσιος στάθηκε περισσότερο στο δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και πως μια πρυτανική αρχή πρέπει να προασπίσει το χαρακτήρα αυτό, καθώς και σε θέματα που άπτονται της διοίκησης του Ιδρύματος.
Σε ότι αφορά το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου ο κ. Πέτσιος τόνισε ότι το διακύβευμα σήμερα δεν είναι μόνον η αντίσταση στα κελεύσματα των ετερόκλητων υποστηρικτών της αποσάρθρωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου αλλά και η συνεχής προσπάθεια συγκρότησης ενός αξιόπιστου Πανεπιστημίου που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς ακαδημαϊκές συντεταγμένες, θα υπηρετεί την ελληνική κοινωνία προσφέροντας υψηλού επιπέδου γνώσεις και ουσιαστική παιδεία και το άσυλο θα διασφαλίζει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης.
Για τη διοίκηση του Ιδρύματος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής, σημείωσε πως η σύγχρονη μορφή διοίκησης επιβάλλει τον εκσυγχρονισμό των δομών, και την ένταξή τους σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικής λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε στόχος είναι η θεσμοθέτηση σεμινάριων αναφορικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, η δημιουργία υπηρεσίας Στατιστικών Μελετών και μονάδα Ποιότητας Ακαδημαϊκών Υπηρεσιών, καθώς και τη καθιέρωση του διάλογου με τους συλλόγους των εργαζομένων με στόχο την από κοινού ανάδειξη, καταγραφή, ιεράρχηση και επίλυση των προβλημάτων.

Επαγγελματικά δικαιώματα
Σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη διδασκαλία αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων αναφέρθηκε με τη σειρά του ο δεύτερος υποψήφιος αντιπρύτανης Στ. Νικολόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τη διδασκαλία θεμελιώδη παράγοντα της δημιουργίας, διάδοσης και εμπέδωσης της επιστημονικής γνώσης.
Ο κ. Νικολόπουλος υποσχέθηκε πως η νέα πρυτανική αρχή, σε περίπτωση βεβαίως που αναδειχτεί νικήτρια στις εκλογές, θα καλύψει τις κτιριακές ανάγκες των Τμημάτων σε αίθουσες διδασκαλίας και θα αναβαθμίσει τα εκπαιδευτικά εργαστήρια με σύγχρονα όργανα και εξειδικευμένο προσωπικό. Ταυτόχρονα έθεσε σαν στόχο τη δημιουργία της Πολυτεχνικής Σχολής με την ένταξη αρχικά σε αυτήν Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας με πολυτεχνικό προσανατολισμό, όπως το Τμήμα Πληροφορικής και το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ίδρυσης του Νοσηλευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου μας.
«Η δημιουργία και ενίσχυση προγραμμάτων που παρέχουν γνώση για νέες επαγγελματικές μορφές απασχόλησης, και η ανάπτυξη διεπιστημονικών ερευνητικών και διδακτικών δραστηριοτήτων που διασφαλίζουν την πληρέστερη κατάρτιση των αποφοίτων μας οδηγούν στην κατοχύρωση και προάσπιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων», είπε κλείνοντας.

Φοιτητική μέριμνα
Ο τρίτος υποψήφιος αντιπρύτανης, Σοφοκλής Γαλάνης ανέπτυξε τις προτάσεις του σχήματος για τη φοιτητική μέριμνα, το ανθρώπινο δυναμικό, την αξιοποίηση της περιούσιας του πανεπιστημίου και τη σχέση του με την πόλη των Ιωαννίνων.
Επισήμανε λοιπόν, πως ανεξάρτητα του ύψους της χρηματοδότησής του, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και των Δημοσίων Επενδύσεων, το Πανεπιστήμιο πρέπει να διασφαλίσει τη φοιτητική μέριμνα, με εξορθολογισμό των δαπανών σίτισης και μέτρα που αφορούν τη μετακίνηση των φοιτητών, προτείνοντας, για παράδειγμα, την επαναδιαπραγμάτευση του αντιτίμου του φοιτητικού εισιτηρίου ή την έκδοση φοιτητικής κάρτας απεριορίστων διαδρομών.
Σε ότι έχει να κάνει με την μέριμνα για ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, στα σχέδια του σχήματος είναι ο επανασχεδιασμός του πειραματικού Νηπιαγωγείου του Πανεπιστημίου και η προώθηση της δημιουργίας πειραματικού Δημοτικού Σχολείου.
Στον τομέα της αξιοποίησης της περιουσίας του πανεπιστημίου, ο κ. Γαλάνης τόνισε πως επιδίωξή τους είναι να εκσυγχρονισθεί το νομοθετικό πλαίσιο των Κληροδοτημάτων προς όφελος των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, να δημιουργηθεί εκδοτικός οίκος, και να αξιοποιηθεί το Συνεδριακό Κέντρο. Τέλος σχετικά με τη διασύνδεση του Ιδρύματος με την πόλη, οι προτάσεις του κ. Γαλάνη και τον συνυποψήφιών του είναι να συνεργασθεί με όλους τους θεσμοθετημένους φορείς, να συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και να καταστήσει το «Κέντρο Πολιτισμού της Μονής Περιστεράς - Δουρούτης» σημείο αναφοράς και πολιτιστικής αλληλοδιάδρασης.

Κομματισμός και πανεπιστήμια
Ο κομματισμός που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στις πρυτανικές εκλογές στάθηκε ένα από τα βασικά εμπόδια για την σωστή ανάπτυξη του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ηπείρου.
Η σύμπραξη κομματικών φοιτητικών παρατάξεων με υποψήφια σχήματα αποδείχτηκε καταστροφική αφού η εξάρτηση ήταν εξόφθαλμη σε όλα τα επίπεδα. Τα πολιτικά παιχνίδια που έστησαν ο φοιτητικές παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ στις πρυτανικές εκλογές σε συνεργασία με συγκεκριμένα υποψήφια σχήματα δεν ήταν χωρίς αντιπαροχές. Ένα δέσμιο όμως πανεπιστήμιο με μια εξαρτημένη από τους φοιτητές διοίκηση μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει. Ας ελπίσουμε ότι σε αυτές τις πρυτανικές εκλογές η αφύσικη συνεργασία ΠΑΣΠ και ΔΑΠ δεν θα επαναληφθεί.

Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου


Bookmark and ShareΔημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 5/13/2010 07:25:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Με όραμα για το πανεπιστήμιο το σχήμα του Επαμεινώνδα Τσιάνου."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες