Με όραμα για το πανεπιστήμιο το σχήμα του Επαμεινώνδα Τσιάνου.
Με αυτή την παρουσίαση και του τρίτου σχήματος, κλείνουν, εκτός απροόπτου, οι υποψηφιότητες για τις πρυτανικές εκλογές, οι οποίες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο επικεφαλής του σχήματος και υποψήφιος Πρύτανης, Επαμεινώνδας Τσιάνος, στις δηλώσεις του εξήρε το ρόλο του πανεπιστήμιου ενώ τόνισε ότι ο ρόλος του παραμένει κυρίαρχος, τόσο για το ξεπέρασμα της κρίσης, όσο και για την...
προετοιμασία του μέλλοντος.
«Η έξοδος από την κρίση πρέπει να βρει τους πολίτες ενεργούς και με άρτια εκπαίδευση, με κυρίαρχα στοιχεία τους την υπευθυνότητα και τον σεβασμό των θεσμών», είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκομένους, αλλά και γενικότερα στην πανεπιστημιακή κοινότητα ο κ. Τσιάνος έθεσε στην κρίση τους το όραμα του σχήματός του για το Πανεπιστήμιο, του οποίου, όπως τόνισε, η λειτουργία, ως κορυφαίου θεσμού της Δημοκρατίας, επιβάλλεται να διέπεται από Αρχές όπως, ελευθερία σκέψης, ακαδημαϊκό ήθος, κοινωνική ευθύνη, δημόσιος έλεγχος πεπραγμένων και τήρηση της νομιμότητας.
Επίσης ο κ. Τσιάνος μίλησε για όραμα, το οποίο, όπως είπε, εδράζεται στην απόφασή του σχήματος του να προωθήσει ό,τι θετικό έχει συντελεσθεί στο επίπεδο των ερευνητικών, κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών, να μεριμνήσει για τη διαφύλαξη και καλλιέργεια μιας υγιούς επιστημονικής και συλλογικής αντιμετώπισης των ακαδημαϊκών θεμάτων, και κυρίως «να σχεδιάσουμε από κοινού ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα έχει στόχο την έρευνα και την παροχή γνώσης υψηλού επιπέδου και θα ανταποκρίνεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα και κοινωνικά αιτήματα».
Δημόσιο Πανεπιστήμιο και διοίκηση
Ο κ. Πέτσιος στάθηκε περισσότερο στο δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και πως μια πρυτανική αρχή πρέπει να προασπίσει το χαρακτήρα αυτό, καθώς και σε θέματα που άπτονται της διοίκησης του Ιδρύματος.
Σε ότι αφορά το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου ο κ. Πέτσιος τόνισε ότι το διακύβευμα σήμερα δεν είναι μόνον η αντίσταση στα κελεύσματα των ετερόκλητων υποστηρικτών της αποσάρθρωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου αλλά και η συνεχής προσπάθεια συγκρότησης ενός αξιόπιστου Πανεπιστημίου που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς ακαδημαϊκές συντεταγμένες, θα υπηρετεί την ελληνική κοινωνία προσφέροντας υψηλού επιπέδου γνώσεις και ουσιαστική παιδεία και το άσυλο θα διασφαλίζει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης.
Για τη διοίκηση του Ιδρύματος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής, σημείωσε πως η σύγχρονη μορφή διοίκησης επιβάλλει τον εκσυγχρονισμό των δομών, και την ένταξή τους σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικής λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε στόχος είναι η θεσμοθέτηση σεμινάριων αναφορικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, η δημιουργία υπηρεσίας Στατιστικών Μελετών και μονάδα Ποιότητας Ακαδημαϊκών Υπηρεσιών, καθώς και τη καθιέρωση του διάλογου με τους συλλόγους των εργαζομένων με στόχο την από κοινού ανάδειξη, καταγραφή, ιεράρχηση και επίλυση των προβλημάτων.
Επαγγελματικά δικαιώματα
Σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη διδασκαλία αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων αναφέρθηκε με τη σειρά του ο δεύτερος υποψήφιος αντιπρύτανης Στ. Νικολόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τη διδασκαλία θεμελιώδη παράγοντα της δημιουργίας, διάδοσης και εμπέδωσης της επιστημονικής γνώσης.
Ο κ. Νικολόπουλος υποσχέθηκε πως η νέα πρυτανική αρχή, σε περίπτωση βεβαίως που αναδειχτεί νικήτρια στις εκλογές, θα καλύψει τις κτιριακές ανάγκες των Τμημάτων σε αίθουσες διδασκαλίας και θα αναβαθμίσει τα εκπαιδευτικά εργαστήρια με σύγχρονα όργανα και εξειδικευμένο προσωπικό. Ταυτόχρονα έθεσε σαν στόχο τη δημιουργία της Πολυτεχνικής Σχολής με την ένταξη αρχικά σε αυτήν Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας με πολυτεχνικό προσανατολισμό, όπως το Τμήμα Πληροφορικής και το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ίδρυσης του Νοσηλευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου μας.
«Η δημιουργία και ενίσχυση προγραμμάτων που παρέχουν γνώση για νέες επαγγελματικές μορφές απασχόλησης, και η ανάπτυξη διεπιστημονικών ερευνητικών και διδακτικών δραστηριοτήτων που διασφαλίζουν την πληρέστερη κατάρτιση των αποφοίτων μας οδηγούν στην κατοχύρωση και προάσπιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων», είπε κλείνοντας.
Φοιτητική μέριμνα
Ο τρίτος υποψήφιος αντιπρύτανης, Σοφοκλής Γαλάνης ανέπτυξε τις προτάσεις του σχήματος για τη φοιτητική μέριμνα, το ανθρώπινο δυναμικό, την αξιοποίηση της περιούσιας του πανεπιστημίου και τη σχέση του με την πόλη των Ιωαννίνων.
Επισήμανε λοιπόν, πως ανεξάρτητα του ύψους της χρηματοδότησής του, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και των Δημοσίων Επενδύσεων, το Πανεπιστήμιο πρέπει να διασφαλίσει τη φοιτητική μέριμνα, με εξορθολογισμό των δαπανών σίτισης και μέτρα που αφορούν τη μετακίνηση των φοιτητών, προτείνοντας, για παράδειγμα, την επαναδιαπραγμάτευση του αντιτίμου του φοιτητικού εισιτηρίου ή την έκδοση φοιτητικής κάρτας απεριορίστων διαδρομών.
Σε ότι έχει να κάνει με την μέριμνα για ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, στα σχέδια του σχήματος είναι ο επανασχεδιασμός του πειραματικού Νηπιαγωγείου του Πανεπιστημίου και η προώθηση της δημιουργίας πειραματικού Δημοτικού Σχολείου.
Στον τομέα της αξιοποίησης της περιουσίας του πανεπιστημίου, ο κ. Γαλάνης τόνισε πως επιδίωξή τους είναι να εκσυγχρονισθεί το νομοθετικό πλαίσιο των Κληροδοτημάτων προς όφελος των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, να δημιουργηθεί εκδοτικός οίκος, και να αξιοποιηθεί το Συνεδριακό Κέντρο. Τέλος σχετικά με τη διασύνδεση του Ιδρύματος με την πόλη, οι προτάσεις του κ. Γαλάνη και τον συνυποψήφιών του είναι να συνεργασθεί με όλους τους θεσμοθετημένους φορείς, να συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και να καταστήσει το «Κέντρο Πολιτισμού της Μονής Περιστεράς - Δουρούτης» σημείο αναφοράς και πολιτιστικής αλληλοδιάδρασης.
Κομματισμός και πανεπιστήμια
Ο κομματισμός που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στις πρυτανικές εκλογές στάθηκε ένα από τα βασικά εμπόδια για την σωστή ανάπτυξη του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ηπείρου.
Η σύμπραξη κομματικών φοιτητικών παρατάξεων με υποψήφια σχήματα αποδείχτηκε καταστροφική αφού η εξάρτηση ήταν εξόφθαλμη σε όλα τα επίπεδα. Τα πολιτικά παιχνίδια που έστησαν ο φοιτητικές παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ στις πρυτανικές εκλογές σε συνεργασία με συγκεκριμένα υποψήφια σχήματα δεν ήταν χωρίς αντιπαροχές. Ένα δέσμιο όμως πανεπιστήμιο με μια εξαρτημένη από τους φοιτητές διοίκηση μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει. Ας ελπίσουμε ότι σε αυτές τις πρυτανικές εκλογές η αφύσικη συνεργασία ΠΑΣΠ και ΔΑΠ δεν θα επαναληφθεί.
Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου