Τέχνη από τα σκουπίδια μας, από το Γυμνάσιο Τύριας.
Σημαντική διάκριση πέτυχε το Γυμνάσιο Τύριας συμμετέχοντας στη δράση με τίτλο «Τέχνη με τα σκουπίδια μας», την οποία πρότειναν με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Με την προτεινόμενη δράση, κλήθηκαν οι μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου να αξιοποιήσουν τα "σκουπίδια" και να δημιουργήσουν με αυτά έργα κάθε μορφής (γλυπτά, κολάζ, συνθέσεις).
Η δράση στόχευε στη δραστηριοποίηση των...
μαθητών με δημιουργικό τρόπο στο θέμα του περιβάλλοντος και ειδικότερα στη διαχείριση των σκουπιδιών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τους δίνεται η ευκαιρία να διακριθούν και να επιβάλουν στους μεγαλύτερους τη δική τους νέα λογική: "Δεν σπαταλάμε, δεν πετάμε, εξοικονομούμε, επαναχρησιμοποιούμε".
Είναι γνωστό ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απειλεί τη φύση και απαιτεί ευαισθητοποίηση από πλευράς των νέων παιδιών, των μικρών πολιτών που αποτελούν και εγγυώνται το μέλλον της χώρας μας, ενώ συνδέεται και με τη βιοποικιλότητα, η οποία αποτελεί το θέμα της φετινής Ημέρας Περιβάλλοντος.
Δεδομένου ότι η υπερπαραγωγή εξαντλεί τη φύση, της στερεί την ποικιλότητα των πόρων και οδηγεί σε υπερκατανάλωση, επόμενο είναι να συσσωρεύεται όγκος σκουπιδιών, τα οποία μολύνουν και εντείνουν την πίεση στο περιβάλλον, με πρώτο θύμα τη βιοποικιλότητα, δηλαδή την ποιότητα της φύσης και της ζωής μας.
Το Γυμνάσιο Τύριας συμμετείχε στη δράση, στέλνοντας τα έργα των μαθητών, τα οποία παρήχθησαν στα πλαίσια του υλοποιηθέντος κατά τα σχολικά έτη και 2007-08 και 2008-09 προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Διαχείριση οικιακών στερεών αποριμμάτων». Το πρόγραμμα εντάσσονταν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Απορρίμματα: Τα χρήσιμα …άχρηστα» το οποίο συντονίζει του Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας.
Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε με το συντονισμό και την καθοδήγηση της Διευθύντριας του Γυμνασίου κ. Αλεξάνδρας Σούλη, πρώην Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (2000-2007) της Δευτεροβάθμιας του ν. Ιωαννίνων. Τη σχολική χρονιά 2007-2008 συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου κ. Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, καθηγητής Καλλιτεχνικών και Στέφανος – Κωνσταντίνος Πουρσαλίδης, καθηγητής Πληροφορικής και τη σχολική χρονιά 2008-2009 ο εκπαιδευτικός κ. Δημήτριος Γραμματικόπουλος καθηγητής Καλλιτεχνικών.
Το πρόγραμμα ήταν άρρηκτα δεμένο με τη δράση: «ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ».
Έτσι την πρώτη χρονιά κατασκευάστηκε από τους μαθητές η μακέτα μιας ιδανικής πόλης με μοναδικά υλικά τα οικιακά και σχολικά απορρίμματα. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: Άδεια κουτιά γάλακτος και χυμών, κόντρα πλακέ, σύρμα, άχρηστα χαρτιά φωτοτυπίας και χαρτόνια, τύρφη, κλαδιά και φύλλα από τα κοντινά δέντρα, πλαστικά χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον και κόλλα. Στόχοι μας ήταν η επαναχρησιμοποίηση «άχρηστων» υλικών και η εξοικείωση με την έννοια της ήπιας δόμησης.
Τη δεύτερη χρονιά κατασκευάστηκαν από σχολικά απορίμματα, κάδοι ανκύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου. Σε αυτούς ρίχναμε τα αντίστοιχα σχολικά απορρίμματα και όταν γέμιζαν τα αδειάζαμε σε σακούλες τις οποίες οι μαθητές οι οποίοι κατάγονται από Δ.Δ. του Δήμου Δωδώνης τις μεταφέρανε στους κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν σε αυτά. Επίσης, οι μαθητές ζωγράφισαν διάφορα θέματα φυσικού περιβάλλοντος όπου πάνω κόλησαν φωτογραφίες από περιοδικά με διάφορα απορρίμματα. Μία μαθήτρια, έφτιαξε κοσμήματα (κονκάρδες και βραχιόλια) από άχρηστα υλικά (καπάκια αναψυκτικών).
Τα διαγωνισθέντα έργα επιμελήθηκε η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Αλεξάνδρα Σούλη και από αυτά διακρίθηκαν:
1. Η μακέτα: «Η ιδανική πόλη», στη δημιουργία της οποίας συμμετείχαν οι μαθήτριες Έφη Μπούκη, Μαρία Κύρκου και Παναγιώτα Μυλωνά με την καθοδήγση του καθηγητή καλλιτεχνικών κ. Αναγνωστόπουλου.
2. Τα κοσμήματα της μαθήτριας Παναγιώτας Μυλωνά με την καθοδήγηση της κ. Σούλη, με βάση το εκπαιδευτικό υλικό του Κ.Π.Ε Έδεσσας
Η διάκριση είναι πάρα πολύ σημαντική, δεδομένου ότι ξεχώρισαν μέσα από 433 συμμετοχές, όπως φαίνεται στην επισυναπτόμενη επιστολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα τα 50 καλύερα έργα από όλη τη χώρα θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο της έκθεσης "AAO PROJECT", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τέλος, περί τα μέσα Μαΐου, τηλεοπτικά συνεργεία της ΝΕΤ και της ΕΤ3 θα καλύψουν περιοχές της Ελλάδας και θα κινηματογραφήσουν έργα μαθητών από διάφορα σχολεία. Το υλικό αυτό θα προβληθεί στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Η Διευθύντρια
Αλεξάνδρα Σούλη
M.ed, M.sc., Εκπαιδευτικός ΠΕ04-05
Η επιστολή διάκρισης:
Συγχαρητήρια!
Με χαρά σας ανακοινώνουμε την διάκριση έργου του σχολείου μεταξύ των 50 καλύτερων συμμετοχών στη Δράση «Ανακυκλώνουμε με Τέχνη».
Στο συνημμένο αρχείο παρατίθενται κατά σειρά αξιολόγησης τα 10 βραβευμένα Έργα και τα 40 διακεκριμένα, τα οποία επελέγησαν από την Επιτροπή του Υπουργείου μας, ανάμεσα σε 433 συμμετοχές!
Η Επιτροπή θεώρησε ότι τα έργα που διακρίθηκαν παρουσιάζουν εικαστικό ενδιαφέρον, ενδιαφέρουσα θεματολογία, πρωτοτυπία, ποικιλία υλικών και τεχνοτροπιών.
Δεδομένου ότι αφίσες των 50 επιλεγμένων έργων θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη θα χρειαστεί να αναπαραχθούν οι φωτογραφίες τους για εκθεσιακή χρήση, παρακαλούμε να μας αποστείλετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή σε περίπτωση τεχνικής δυσκολίας με ιδιωτικό ταχυδρομείο (σε CD) το αργότερο μέχρι 25.05. 2010:
• Νέα φωτογραφία του έργου σε λευκό φόντο, με ικανοποιητική ανάλυση (4-8ΜΒ).
• Τα παρακάτω στοιχεία σε κείμενο (Word):
- Όνομα και ηλικία μαθητή/ μαθητών
- Τίτλο Έργου
- Διαστάσεις Έργου
- Υλικά σύνθεσης
Η Διεύθυνση αποστολής των φωτογραφιών των έργων (σε περίπτωση τεχνικής δυσκολίας αποστολής με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), είναι :
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΕΧΝΗ»
Αμαλιάδος 17, Γραφείο 417
Αθήνα 11523
Υπόψη κας Λ. Χολέβα
Τηλ. 210 62 24 854
6932421678
Ευχαριστούμε για την συμμετοχή και την συνεργασία σας.