Γάλα αμφιβόλου ποιότητας στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων!
Καταγγελία του Μιχάλη Τζίμα στο περιθώριο ημερίδας της Ελληνικής Κτηνοτροφίας στα Γιάννινα. Πάνω από 6.000 εκμεταλλεύσεις έφυγαν από την παραγωγή το 2009.
Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν. Επιπλέον το φρέσκο γάλα, έχει σαφώς λιγότερη κατανάλωση, από το παστεριωμένο, αφού ακόμη και τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων προμηθεύονται γαλακτομικά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.
Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αρνητικότατες συνέπειες για το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 6.000 εκμεταλλεύσεις, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος έφυγαν από την παραγωγή το 2009, κάτω από το...
βάρος των χρεών.
Αυτά ήταν δύο από τα βασικά σημεία των συζητήσεων στην ημερίδα με θέμα: «Τα θρεπτικά ευεργετήματα από την κατανάλωση φρέσκου γάλακτος», που έγινε το Σάββατο στα Γιάννινα από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Όπως κατήγγειλε – στο περιθώριο της ημερίδας - ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Μιχάλης Τζίμας, ακόμη και τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, παίρνουν γιαούρτια και γάλατα τα οποία δεν ελέγχονται ως προς την ποιότητά τους. Ενώ θα μπορούσαν να εφοδιάζονται με τοπικά προϊόντα, τα οποία είναι εγγυημένα. «Δεν μπορεί τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων να παίρνουν γάλατα και γιαούρτια για τους ασθενείς αμφιβόλου ποιότητας…», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σύντομα – ανέφερε – θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για το τι εισαγωγές γίνονται και πώς χτυπούν τις τιμές.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ανέφερε ότι μειώνεται η κατανάλωση φρέσκου γάλατος, σε αντίθεση με αυτό της μακράς διάρκειας, το οποίο δεν είναι, όπως ισχυρίστηκε, καλύτερο.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Ακόμη ο κ. Πεβερέτος προέβαλε μια σειρά από αιτήματα των κτηνοτρόφων, όπως πάγωμα των χρεών για τρία χρόνια, έλεγχοι στην αγορά, με βασικότερο την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ, που προβλέπει αύξηση των εισφορών.
Μεγάλη σημασία έδωσε ο κ. Πεβερέτος στους ελέγχους που θα πρέπει να διενεργεί η Πολιτεία, καθώς ο καταναλωτής παραπλανάται συστηματικά, αφού όλα βαφτίζονται ελληνικά. Κι έδωσε ένα παράδειγμα: Στη χώρα μας παράγουμε το 11% των αναγκών του βόειου κρέατος. Πώς είναι δυνατόν αναρωτιέται κανείς στα κρεοπωλεία όλα τα κρέατα να είναι ελληνικά, αφού από τα 100 κιλά που καταναλώνουμε όπως χαρακτηριστικά είπε μόνο τα 11 είναι ελληνικά!
Το ίδιο συμβαίνει και με το γάλα. Γίνονται εισαγωγές πάνω από 500.000 τόνους γάλα, όταν την ίδια στιγμή Έλληνες κτηνοτρόφοι φεύγουν από την παραγωγή, γιατί δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα τους.
ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
• Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» Λευτέρης Κόντος κάλεσε τους κτηνοτρόφους σε συνεργασία, προκειμένου «από κοινού να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
• Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης σημείωσε ότι οι αγρότες μόνο ενωμένοι μπορούν να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
• Ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να γίνουν θεσμικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Και διαφώνησε με την αύξηση των εισφορών, τονίζοντας ότι αποτελούν προμήνυμα εισαγωγής ιδιωτικής ασφάλισης.
• Τέλος ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης περιέγραψε τα έργα υπέρ των αγροτών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ζήτησε όλες οι αγροτικές υπηρεσίες να ενταχθούν, με την κατάργηση των Νομαρχιών, στις Περιφέρειες.
Πηγή Πρωϊνός Λόγος