Ακέφαλο το Λιμάνι Βόλου.
Συμπληρώνονται επτά μήνες από την ημέρα που ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση και παρ’ όλα ταύτα παραμένει χωρίς διοίκηση ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, γεγονός που έχει δημιουργήσει ποικίλα σχόλια στην τοπική κοινωνία.
Ωστόσο πέρα από την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ και από τα πολιτικά «πηγαδάκια», η εκκρεμότητα τοποθέτησης νέας διοίκησης στη μονομετοχική, σε ποσοστό 100%, από το Ελληνικό Δημόσιο Ανώνυμη Εταιρία, έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο και στην απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού .
Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε χθες στον...
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόεδρος του ΟΛΒ Πέτρος Σούρλας. Δεν κινείται, λέει, τίποτα στο λιμάνι και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό, καθώς ο ΟΛΒ παραμένει ακέφαλος επί τόσους μήνες. Ο ορισμός της νέας διοίκησης καθυστερεί και εμάς ως παλιά διοίκηση, καθώς μας έχουν απαγορεύσει με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής να κάνουμε ο,τιδήποτε μέχρι να έλθουν οι καινούργιοι…
Δεν μπορώ, συνεχίζει το «κατηγορώ» του ο κ. Π. Σούρλας, να κάνω ο,τιδήποτε. Δεν μπορώ να κάνω καμία σύμβαση με τον οποιονδήποτε, δεν μπορώ να παραχωρήσω τίποτα και σε κανέναν…
Ενδεικτικό της κατάστασης που υπάρχει είναι, όπως λέει ο Πρόεδρος του ΟΛΒ, οι επαφές που πραγματοποιεί ο ίδιος τους τελευταίους μήνες με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να διακινήσουν εμπορεύματα στο λιμάνι. Επαφές για τις οποίες, όπως λέει, δεν μπορεί να δεσμευθεί για ο,τιδήποτε μετά το «φρένο» που του έχει βάλει η Γενική Γραμματεία Λιμενικής Πολιτικής μέχρι να οριστεί η νέα διοίκηση, η οποία ωστόσο καθυστερεί αδικαιολόγητα. Για παράδειγμα, όπως λέει, πριν λίγες μέρες επιχειρηματίας εκδήλωσε να μεταφέρει μέσω του λιμένος Βόλου ποσότητες πετ - κοκ. Είναι φορτία ρυπογόνα, τα οποία χρειάζονται ειδικά μέτρα κατά τη φορτοεκφόρτωσή τους, αλλά ταυτόχρονα είναι ποσότητες που αν διακινηθούν θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο λιμάνι και στους εμπλεκόμενους με τον ΟΛΒ επαγγελματικούς φορείς τη περιοχής μας. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, η λύση πρέπει να ληφθεί από τη νέα διοίκηση, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη να συμπεριλάβει ή όχι την φορτοεκφόρτωση τέτοιων φορτίων στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.
Δεν είναι όμως το μόνο θέμα το οποίο έχει βαλτώσει. Υπάρχει μία σειρά από ζητήματα τα οποία… τρέχουν καθημερινά και τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μέριμνας από τη νέα διοίκηση. Τέτοια ζητήματα, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, είναι η πρόσκληση που έχει πάρει η διοίκηση του ΟΛΒ να συμμετάσχει στη διακρατική συνάντηση συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Συρία, που θα γίνει στη Δαμασκό, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες υλοποίησης της ναυτιλιακής σύνδεσης του Βόλου με τα λιμάνια της Λαττάκειας και της Ταρτούς, καθώς και έργα που είναι ενταγμένα στο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο έργων του ΟΛΒ όπως είναι ο καθορισμός χρήσεων στο νέο επιβατικό σταθμό (τέρμιναλ), η ιχθυόσκαλα, το έργο της γεφύρωσης του χειμάρρου Ξηριά και τα οποία, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σούρλας, χρειάζονται καθημερινή παρακολούθηση για τη δρομολόγηση και την υλοποίησή τους.
Όλα τα παραπάνω ο Πρόεδρος του ΟΛΒ, όπως λέει, θα επιχειρήσει να τα μεταφέρει, δια ζώσης στην Υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη σε ημερίδα που πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα σε αίθουσα του ΟΛΠ στον Πειραιά.
Όλα τα παραπάνω στο λιμάνι του Βόλου συμβαίνουν σε μία περίοδο μάλιστα όπου λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει μείωση στη διακίνηση φορτίων από και προς το λιμάνι του Βόλου της τάξεως του 30% - 35%…
Από το Θεσσαλικά Νέα.