Βασίλης Ιωάννου: «Ο Καλλικράτης μπορεί να γίνει η δημιουργική απάντηση της αυτοδιοίκησης στην οικονομική κρίση».
Το σχέδιο «Καλλικράτης» ήταν το κεντρικό θέμα που απασχόλησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Δευτέρα 10 Μαϊου το απόγευμα. Παρόντες εκτός από το Νομάρχη Πρέβεζας, κ. Βασίλη Ιωάννου, οι Αντινομάρχες κα Ζέρβα και κ. Κώστας καθώς και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι στο σύνολό τους.
Μετά από πρόσκληση παραβρέθηκαν επίσης στη συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κος Χαρ. Τζούλης, ο Δήμαρχος Λούρου κος Χρ. Μπαϊλης, ο Δήμαρχος Φιλιππιάδας κος Δημ. Γιολδάσης, ο Δήμαρχος Πάργας κος Σπ. Πηγής, ο Δήμαρχος Φαναρίου Αντ. Νάστας, ο Δήμαρχος Ανωγείου κος Ηλ. Παπατσίμπας, ο Δήμαρχος Θεσπρωτικού κος Χρ. Αθανασίου, ο Δήμαρχος Ζαλόγγου Θεοφ. Μικρούλης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κρανέας Βασ. Κωνσταντής. Παράλληλα, παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του...
Νομαρχιακού Συμβουλίου και πολίτες, οι οποίοι θέλησαν να ενημερωθούν για τις επικείμενες αλλαγές.
Το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σχέδιο νόμου (περίπου 300 άρθρων) με το οποίο γίνονται πράξη τα διαχρονικά αιτήματα για Αιρετή Περιφέρεια και για ισχυροποίηση των Δήμων. Παράλληλα επιχειρείται να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα της Αυτοδιοίκησης αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχουν κυρίως να κάνουν:
Α)Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων
Β) Επαρκή χρηματοδότηση
Γ) Επαρκή στελέχωση
Ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου που η Κυβέρνηση έχει θέσει προς διαβούλευση κινείται σε θετική κατεύθυνση, έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις κατά καιρούς αποφάσεις των συνεδρίων της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ και βεβαίως συμβάλλει σημαντικά σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση που ήταν το ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα το οποίο επιχειρεί να διευθετήσει χρόνιες αδυναμίες και στρεβλώσεις, δεν μπορεί παρά να έχει και ελλείψεις και βεβαίως να επιδέχεται και διορθώσεων. Τόσο στα θέματα των αρμοδιοτήτων και των πόρων όσο και στη χωροθέτηση των Δήμων, στην ονομασία ή στις έδρες τους. Είναι όμως θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν στο επόμενο διάστημα και μέχρι την τελική ψήφιση του νόμου.
Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για μια σημαντική ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων στην Αυτοδιοίκηση.
Πολλά από όσα γνωρίζαμε θα αλλάξουν. Ο στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι κοινός.
Η μετάβαση στο νέο καθεστώς να μην προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες μας και να μην υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην εξυπηρέτηση πολιτών.
Σε ότι μας αφορά θέλω να γνωρίζετε ότι έχουμε θέσει τις δικές μας ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ:
1. Σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
- Διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
- Επαρκής στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.
- Ενιαίο μισθολόγιο σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΟΤΑ.
2. Πλήρης αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης.
3. Επαρκής χρηματοδότηση των νέων θεσμικών σχημάτων.
4. Άμεση αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στους σημερινούς Δήμους και τις Νομαρχίες.
Οι απόψεις αυτές απηχούν την άποψη της σημερινής Διοίκησης της Νομαρχίας και αποτελούν για μας αδιαπραγμάτευτες αρχές και θα τις υπερασπισθούμε μαζί με τους εργαζόμενους στο πεζοδρόμιο.
Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο και θα πρέπει άμεσα να καταρτιστεί με τη συνεργασία ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ, αλλά και των εργαζόμενων στην Αυτοδιοίκηση.
Κανείς δεν πιστεύει ότι ένα τέτοιο σοβαρό εγχείρημα, το οποίο στοχεύει στη ριζική μεταρρύθμιση του Κράτους, τελειώνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου όσο πλήρες και ολοκληρωμένο και αν είναι, όση διαβούλευση και αν έχει προηγηθεί.
Απαιτείται συνεχής αγώνας και κοινή προσπάθεια μέχρι να οδηγηθούμε στη γνήσια Αποκέντρωση και στην Περιφερειακή Δημοκρατία που όλοι επαγγελλόμαστε.
Ελλείψεις που πιθανά θα υπάρξουν, καθυστερήσεις που θα προκύψουν, αλλά κυρίως οικονομική στενότητα που είναι δεδομένη λόγω της συγκυρίας, δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε φοβικά και συντηρητικά σύνδρομα.
Οι μεγάλες αλλαγές που επιχειρούνται δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με κομματική ή πολιτική μικροψυχία αλλά με πολιτική γενναιότητα.
Ίσως είναι η μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ για να αλλάξουμε τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι ο μεγάλος ασθενής».
Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι τοποθετήθηκαν σε σχέση με το Σχέδιο Καλλικράτη, αναδεικνύοντας ανησυχίες ή και διαφωνίες σχετικά με τις χωροταξικές διευθετήσεις του σχεδίου, και εξέφρασαν έντονα την ανησυχία τους σχετικά με το αν η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ενισχυμένους Δήμους θα συνοδευτεί από τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την άσκησή τους.
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Ζαλόγγγου κος Θεοφ. Μικρούλης ανέφερε συγκεκριμένα: «Το σχέδιο Καλλικράτης πρέπει να εφαρμοστεί, ωστόσο υπάρχουν κάποια θέματα που δεν είναι σαφή. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφής η διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας. Η ΚΕΔΚΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες ένα έκτακτο συνέδριο με θέμα τον Καλλικράτη, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ το ερχόμενο Σάββατο η ΤΕΔΚ Νομού Πρέβεζας, θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, στην οποία θα υπάρξουν αποφάσεις και για τη χωροθέτηση των δήμων στο νομό, αλλά και για την ονομασία τους.
Εκ μέρους του Δήμου Πρέβεζας μίλησε ο Αντιδήμαρχος κος Χαρ. Τζούλης ο οποίος αναγνώρισε την αναγκαιότητα της εφαρμογής ενός σχεδίου διοικητικής αναδόμησης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες στο σχέδιο Καλλικράτης, καθώς δεν αποτελεί ένα σχέδιο ευρύτερης διοικητικής αναμόρφωσης της χώρας. Ως εκ τούτου έκρινε αναγκαίο τον εντοπισμό των αδυναμιών του σχεδίου και την κατάθεση προτάσεων από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την βελτιστοποίησή του. Ο κος Τζούλης τόνισε την ανάγκη συνόδευσης των εκχωρούμενων αρμοδιοτήτων στους Δήμους, με τους απαραίτητους πόρους, αλλιώς προέβλεψε ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα άσκησης των αρμοδιοτήτων. «Στο συγκεκριμένο σχέδιο δεν διευκρινίζεται με ποιον τρόπο και πότε θα δοθούν αυτοί οι πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πολλές από τις αρμοδιότητες που θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα έπρεπε να μείνουν κράτος».
Ο Δήμαρχος Φιλιππιάδας κος Δημ. Γιολδάσης: ανέφερε ότι «είναι πολυτέλεια να θεωρούμε ότι σε 2 χρόνια θα υλοποιήσουμε τον Καλλικράτη». Δήλωσε ότι για το Δήμο Φιλιππιάδας δεν είναι αντιπροσωπευτική η συνένωση, καθώς και η οριοθέτηση δεν είναι αντιπροσωπευτική. Ο κος Γιολδάσης πρότεινε ο νέος Δήμος να ονομαστεί Δήμος Φιλιππιάδας και όχι Ζηρού, διότι το όνομα δεν αποτυπώνει την ιστορία της περιοχής την πληθυσμιακή κατανομή, δεν εκπροσωπεί κανέναν από τους Δήμους Θεσπρωτικού, Ανωγείου καθώς και την Κοινότητα Κρανιάς και υπάρχει καθολική αντίδραση.
Ο Δήμαρχος Φαναρίου κος Αντ. Νάστας από την πλευρά του ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τον Καλλικράτη είναι ένα ακόμα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς αφορά το μέλλον του τόπου και δίνει τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους να εκφράσουν με δημοκρατικό τρόπο τις απόψεις τους. Ο κος Νάστας κατέθεσε κείμενο στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι θέσεις του Δήμου Φαναρίου, για το Σχέδιο Καλλικράτης, όπου αναφέρεται ότι «θεωρείται ως σωστή η πρόταση του προσχεδίου νόμου για τη συνένωση των Δήμων Φαναρίου και Πάργας» ενώ αναφορικά με την έδρα του νέου Δήμου «δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το Καναλλάκι».
Ο Δήμαρχος Θεσπρωτικού κος Χρ. Αθανασίου σχολιάζοντας το προσχέδιο νόμου Καλλικράτη, αναφορικά με την χωροθέτηση των Δήμων, εξέφρασε τη διαφωνία του, και ανέφερε ότι εμμένουν στη σύσταση και 4ου Δήμου, με συνένωση των Δήμων Θεσπρωτικού, Λούρου και Κοινότητας Κρανιάς, ενώ διαφώνησε με την ονομασία του νέου Δήμου ως Δήμου Ζηρού. Δήλωσε ότι σε περίπτωση που παραμείνουν οι τρεις δήμοι, τότε προτείνει ο Δήμος να έχει έδρα τη Φιλιππιάδα, και να ονομάζεται δήμος Θεσπρωτικού.
Ο Δήμαρχος Λούρου κος Χρ. Μπαίλης δήλωσε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση και η δημιουργία της νέας διοικητικής δομής θα δώσει τέλος στην αδιαφάνεια, στη σπατάλη και θα βοηθήσει και στην εξυπηρέτηση των πολιτών στην εγκαθίδρυση όρων διαφάνειας. Τόνισε ότι οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν, θα πρέπει να είναι ισχυροί, αποτελεσματικοί, παραγωγικοί, ανταγωνιστικοί για να μπορούν να δώσουν λύσεις στα μικρά αλλά και στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών. «Επιδιώκεται να έχουμε μια ισχυρή αυτοδιοίκηση που θα υπερβαίνει τη λογική της διαχείρισης. Μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα χαράσσει τις δικές της πολιτικές μαζί με τη συμμετοχή του πολίτη». Ο Δήμαρχος Λούρου χαρακτήρισε την προτεινόμενη χωροταξική διευθέτηση ως λογική, καθώς ο Δήμος Λούρου ανήκει στην εκροή της Πρέβεζας και εξαρτάται από την Πρέβεζα σε όλα τα επίπεδα εξυπηρετήσεως.
Ο Δήμαρχος Πάργας κος Σπ. Πηγής δήλωσε ότι ο Δήμος Πάργας ουσιαστικά είναι ένα «ηπειρωτικό νησί» και λόγω του ότι, είναι προϋπόθεση η γεωγραφική συνέχεια για τη συνένωση δήμων, ο Δήμος Πάργας, λόγω της γεωγραφικής ασυνέχειας, αλλά και της βούλησης των κατοίκων του Δήμου, πρότεινε να παραμείνει διοικητικά αυτοτελής.
Ο Δήμαρχος Ανωγείου κος Ηλ. Παπατσίμπας ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείου εκφράζει την αντίθεσή του στο σχέδιο Καλλικράτης όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο. Παρότι η Διοικητική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη τόνισε την ανάγκη συνόδευσης της διοικητικής μεταρρύθμισης με πόρους, ώστε να μην αποτελέσει το εγχείρημα μια απλή διοικητική συνένωση. Με το υπάρχον σχέδιο μεταφέρονται πολλές αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς να μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι πόροι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών. Επίσης, ο κος Παπατσίμπας τόνισε ότι θα έπρεπε να αλλάξουν και τα όρια των νομών στα πλαίσια της υπαγωγής τους στις νέες διοικητικές περιφέρειες, ούτως ώστε να προκύψουν ορθότερες συνενώσεις δήμων.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κρανιάς κος Βασ. Κωνσταντής ζήτησε να μη γίνει ο Καλλικράτης το κακέκτυπο του Καποδίστρια 1 και εξέφρασε τη λύπη του για τη κατάργηση της κοινότητας. Υποστήριξε ότι τόσο η γεωγραφική εγγύτητα με τους Δήμους Θεσπρωτικού και Λούρου, η ανθρωπογεωγραφία, η πληθυσμιακή ομοιογένεια, η ορεινότητα, και οι δραστηριότητες και οι σχέσεις των κατοίκων, μπορεί να αποτελέσει ένα κοινό παράγοντα συνένωσης περιοχών και ζήτησε τη δημιουργία ενός 4ου Δήμου.
Βασίλης Ιωάννου «Είναι πρόωρη η συζήτηση για την ονοματολογία. Σημαντικότερη η αγωνία της λειτουργίας των θεσμών της τοπικής Αυτοδιοίκησης τους επτά μήνες που απομένουν»
Ο Νομάρχης κος Βασίλης Ιωάννου, στο τέλος της Συνεδρίασης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, εκπροσώπους φορέων, Νομαρχιακούς Συμβούλους και εργαζόμενους για τη συνεισφορά τους στην διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού διαλόγου.
Στον επίλογό του ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Παρά τις όποιες διαφωνίες, πιστεύω ότι η πρωτοβουλία μας να συγκληθούμε και να κουβεντιάσουμε για δεύτερη φορά και να θέσουμε τις απόψεις τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μέσα από αυτόν τον γόνιμο και δημοκρατικό διάλογο που διήρκησε περίπου 4 ώρες, ενημερώθηκαν και οι συμπολίτες χάριν και της ζωντανής ραδιοφωνικής και διαδικτυακής κάλυψης, που είναι για μας ζητούμενο. Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοια συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με ενημερωτικό χαρακτήρα, όπου κατατέθηκαν πλειάδα προτάσεων, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει απόφαση. Όλος αυτός ο γόνιμος προβληματισμός θα μεταφερθεί στα συνέδριά μας και στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ. Εχω δημοσιοποιήσει κατά καιρούς τις απόψεις μου για τον εκλογικό νόμο και πάλεψα μέσα από την ΕΝΑΕ και μέσα από άλλους πολιτικούς διαύλους, να υιοθετηθεί η απλή αναλογική για την εκλογή των οργάνων και καταφέραμε τουλάχιστον να επανέλθει ο δημοκρατικός τρόπος εκλογής των αιρετών με το 50%+1, αφήνοντας στο παρελθόν την παρωδία του 42% που αναδείκνυε Δημάρχους και Νομάρχες μειοψηφίας».
Ο κος Ιωάννου τόνισε επίσης ότι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, αυτό που προέχει για τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης είναι η επιτυχία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του σχεδίου Καλλικράτης, που μπορεί να αποτελέσει τη δημιουργική απάντηση στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. «Και το πιο σημαντικό είναι, ότι είμαστε για 7 μήνες ακόμη υπεύθυνοι για τη διοίκηση της Νομαρχίας, για την τοπική ανάπτυξη, και πρέπει καθημερινά μαζί με την αγωνία της επιτυχίας του Καλλικράτη, να έχουμε και την αγωνία του πως θα λειτουργήσουν οι θεσμοί και οι υπηρεσίες που εκπροσωπούμε με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να πιέσουμε την Κυβέρνηση στο να λύσει όλες τις εκκρεμότητες που μας αφορούν, να χρηματοδοτήσει τις προτάσεις που έχουμε κάνει, ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμε τη Νομαρχία και τους Δήμους στους διαδόχους μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς εκκρεμότητες και κυρίως χωρίς χρέη. Αυτό είναι το σημαντικότερο και δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να επιτρέψουμε χαλάρωση στην εκτέλεση και ολοκλήρωση της αποστολής μας για κανένα λόγο».