Παρελθόν από τη Ν.Δ η Ντ. Μπακογιάννη.
Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτός Κ.Ο για το «παρών» που δήλωσαν.
Παρελθόν από τη Ν.Δ αποτελεί από χθες το βράδι η Ντόρα Μπακογιάννη. Αφορμή η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τα σκληρά οικονομικά μέτρα και η θετική ψήφος της επί της αρχής, ενάντια στην γραμμή του κόμματος. Αναταράξεις και στο ΠΑΣΟΚ με τρεις ακόμη βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, διαγράφηκαν από την Κ.Ο με απόφαση του προέδρου και πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, επειδή δήλωσαν «παρών».
Η αντιπαράθεση στη βουλή ήταν σφοδρή μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά για τις ευθύνες που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και η ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε πυροδότησε εξελίξεις στο εσωτερικό των...
δυο μεγάλων κομμάτων.
Η κ. Μπακογιάννη μετά την απόφαση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά για διαγραφή, με διαδικασία εξπρές, διαγράφηκε, με απόφαση του πειθαρχικού του κόμματος και από τη Ν.Δ.
Η κ. Μπακογιάννη σε τρισέλιδη γραπτή δήλωση κατηγορεί για λαϊκισμό και μικροκομματική προσέγγιση του μεγάλου αυτού προβλήματος της χώρας και για απόφαση που ελήφθη χωρίς να συνέλθουν τα όργανα του κόμματος. Πάντως δεν πρέπει να αποκλειστούν εξελίξεις που θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό στο χώρο της συντηρητικής παράταξης, μετά τη διαγραφή, αφού κι άλλοι βουλευτές της Ν.Δ φέρονταν να ακολουθούν την επιλογή της κ. Μπακογιάννη, αλλά εν τέλει επέδειξαν κομματική πειθαρχία. Μετά την ήττα στις εκλογές για την προεδρία της Ν.Δ η κ. Μπακογιάννη συνειδητά επιλέγει να βρεθεί εκτός και οι επόμενες κινήσεις της αναμένονται με ενδιαφέρον. Η συνδιάσκεψη της Ν.Δ την Κυριακή στα Γιάννινα αναβάλλεται, λόγω των εξελίξεων με την οικονομία, αν και η ΝΟΔΕ-ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί...
Η ψηφοφορία και οι διαγραφές
Με ψήφους 172 υπέρ (από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ), κατά 121 (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και 3 παρών (Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Β. Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ) σε σύνολο 296 ψηφισάντων βουλευτών, ψηφίστηκε από την Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από κράτη μέλη της ΔΝΤ».
Το νομοσχέδιο ετέθη σε ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αίτησης του ΚΚΕ.
Κατά την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, ο πρόεδρος της Βουλής ανέγνωσε από της έδρας επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλειος Οικονόμου τίθενται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η γενική διευθύντρια του ΠΑΣΟΚ, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ζήτησε τηλεφωνικώς από τους βουλευτές να παραδώσουν και την έδρα τους.
Η κ. Σοφία Σακοράφα αρνήθηκε, ο κ. Γιάννης Δημαράς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί στο τηλέφωνο και κ. Οικονόμου, σε δήλωση του ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει εκπρόσωπος του λαού της Αττικής στο Κοινοβούλιο, ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε θέση και νόμο της κυβέρνησης που «θα συμβάλλει στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην εξασφάλιση ενός κράτους δικαίου, στην επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης...». Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής, ανέγνωσε επιστολή του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία η βουλευτής Θεοδώρα Μπακογιάννη, τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Η δήλωση της κ. Μπακογιάννη
Στην δήλωση της η κ. Μπακογιάννη, πριν την οριστική διαγραφή της και από το κόμμα, εξηγεί τη στάση της και καταφέρεται κατά του προέδρου της Ν.Δ για τη επιλογή να μην ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση το νομοσχέδιο. Τα κυριότερα σημεία της δήλωσης είναι τα ακόλουθα:
«Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεοκοπίας. Γι΄ αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.
Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το «πακέτο σωτηρίας» και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου, πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα. Τι θα γινόταν για παράδειγμα εάν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;
Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατάστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.
Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άντλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.
Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.
Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου.
Λυπούμαι για την απόφαση του κ. Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα».
Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου