ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:18 Μαΐου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Ένα ελληνικό σχολείο στην Μόσχα μεταλαμπαδεύει την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό στην καρδιά της Ρωσίας.


Ο δαιμόνιος Έλληνας, και ιδιαίτερα ο Ηπειρώτης, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρεθεί, δε λησμονάει ποτέ την πρώτη του πατρίδα, δεν ελαττώνει την αγάπη του για τον Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Αναπληρώνει έτσι το κενό που δημιουργείται, από το περιορισμένο ενδιαφέρον - γιατί όχι και την πλήρη αδιαφορία - που δείχνει το επίσημο Κράτος και σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Αφορμή για τούτες τις σκέψεις το Σχολείο της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, που λειτουργεί στη Μόσχα, στην οδό Ντοσκάγια, κοντά στην περίφημη Μονή Δονσκόη, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Ηπειρωτών - Ελλήνων που έζησαν και μεγαλούργησαν στη Μόσχα.
Διευθύντρια και ψυχή του Σχολείου, η συμπατριώτισσά μας, Ναταλία Νικολάου, κόρη του γνωστού στα Γιάννινα δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Νικολάου, και...

εγγονή του επίσης γνωστού στην πόλη μας, Μαργ. Νικολάου, καθηγητή της Μουσικής.
Δέκα πέντε ολόκληρα χρόνια το Ελληνικό αυτό Σχολείο στη Μόσχα παραμένει μια ζωντανή εστία των Ελληνικών Γραμμάτων στη Ρωσική πρωτεύουσα. Λειτουργούν οκτώ τάξεις στις οποίες μαθαίνουν Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό, μαθητές ηλικίας έξι μέχρι εννιά χρονών, φοιτητές και συνταξιούχοι.

Όλους, όσοι φοιτούν σ' αυτό το Σχολείο, τους ενώνει η αγάπη προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, η επιθυμία να γνωρίσουν, όσο γίνεται περισσότερα, για τη χώρα από την οποία η Ρωσία δέχτηκε τη Χριστιανική πίστη και, μαζί μ' αυτή την ευεργετική επίδραση των Ελλήνων Εμπόρων που αναδείχτηκαν ευεργέτες της πρώτης και της δεύτερης πατρίδας τους· ανάμεσα σ' αυτούς περίοπτη θέση κατέχουν οι μεγάλοι Ηπειρώτες Ευεργέτες. Η αγαθοεργός δράση των Ηπειρωτών ευεργετών στη Ρωσία συνεχίστηκε επί χρόνια με αντάλλαγμα τις πλούσιες τιμητικές διακρίσεις στο πρόσωπό τους και την καθολική αναγνώριση. Χαρακτηριστική η περίπτωση των Ζωσιμάδων:

Σε επίσημη συγκέντρωση, στη Μόσχα, η μητέρα του αυτοκράτορα, Μαρία, μίλησε με ευγένεια μεγάλη για τους Ζωσιμάδες, ζήτησε να γνωρίσει προσωπικά το Ζώη ωσιμά, προς τον οποίο είπε με φιλόστοργη πραότητα:
"Κύριε Ζωσιμά: οι ευεργεσίες που κάνετε προς τους ομογενείς σας και στο γένος των Ρώσων, είναι σε όλους μας γνωστές".

Έπειτα απευθύνθηκε προς τους ομογενείς και τους είπε:
"Στον άντρα αυτό, ω Γραικοί, πρέπει να δείχνετε μεγάλο σεβασμό και αν τον θεωρείτε ως καύχημα του Γένους σας".
Τον ίδιο σεβασμό προς τους Έλληνες και τον Ελληνικό πολιτισμό - το διαπιστώσαμε κι εμείς κατά την επαφή που είχαμε με Ρώσους λογίους στη Μόσχα - δείχνουν οι Ρώσοι ακόμα και σήμερα. Η διευθύντρια του Σχολείου, Ναταλία Νικολάου, είναι καθηγήτρια της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. Οι δάσκαλοι του Σχολείου είναι απόφοιτοι της έδρας της Κλασικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. Λειτουργεί στο Σχολείο, σε μόνιμη βάση, παιδική χορωδία και χορευτικό συγκρότημα. Κάθε χρόνο οι μαθητές του Σχολείου παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές της Ελλάδας, όπως είναι η επέτειος του ΟΧΙ, η 25η Μαρτίου, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Ο Σύνδεσμός μας, που γνώρισε από κοντά τη Διευθύντρια του Σχολείου και συνεργάζεται μαζί της, στα πλαίσια της έρευνας των Κρατικών Αρχείων της Μόσχας για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες, στην προσπάθειά του να συμπαρασταθεί στο έργο του Σχολείου, προμηθεύτηκε μια σειρά διδακτικών βιβλίων και τα έστειλε στη Μόσχα, για τις ανάγκες του Σχολείου. Αυτή η προσφορά σε βιβλία θα συνεχιστεί. Συγχαίρουμε θερμά τη συμπατριώτισσά μας, διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου - της Ελληνικής Κοινότητας Μόσχας - κ. Ναταλία Νικολάου και όλο το διδακτικό προσωπικό του, και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν, με τον ίδιο ζήλο το έργο τους, με τη βεβαιότητα ότι η προσφορά τους είναι πολύτιμη.

Πηγή Νέοι γώνες Ηπείρου

Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 5/18/2010 09:45:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Ένα ελληνικό σχολείο στην Μόσχα μεταλαμπαδεύει την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό στην καρδιά της Ρωσίας."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες