ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:5 Μαΐου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Πολυπολιτισμική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.Ευεργεσία και παράδοση ανθίζουν στη Μουργκάνα.

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Κάθε χρόνο και καλύτερη, κάθε χρόνο και δημιουργικότερη, κάθε χρόνο και πιο ψηλά η Ομοσπονδία Μουργκάνας Θεσπρωτίας μας εντυπωσιάζει ευχάριστα με πρωτοποριακές ιδέες, σημαντικές εκδηλώσεις, πλούσιο έργο.

Η φετινή όμως καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή της, που πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ήταν το κάτι άλλο. Ήταν ένα υπέροχο πανηγύρι, ήταν τιμή και αναγνώριση παραδοσιακών ανεκτίμητων αξιών, ήταν προσκύνημα σε ανεξίτηλα ήθη και έθιμα, σε πρωτάκουστους ήχους, πρωτόγνωρα χορευτικά βήματα. Ήταν τραγούδι, χορός και μουσική, ήταν βιβλιοπαρουσίαση, ήταν έκθεση φωτογραφιών, ήταν οπτικοακουστική ξενάγηση σε ξεχασμένα θεσπρωτικά τραγούδια, ήταν προβολή ντοκιμαντέρ, ταινίας κινουμένων σχεδίων, ήταν απαγγελίες αποσπασμάτων...

βιβλίου και στίχων τραγουδιών, ήταν απολογισμός μιας χρονιάς που άφησε πολλά και σπουδαία πίσω της. Μα πάνω απ΄όλα ήταν καθολική αναγνώριση και απόδοση τιμών προς ευεργέτες και δημιουργούς, άξια τέκνα της μαρτυρικής, πανέμορφης και πολυτραγουδισμένης Μουργκάνας.

Ήταν ένα σημαντικό συλλογικό έργο της διοίκησης της Ομοσπονδίας, των απόδημων τέκνων της, των χιλιάδων Θεσπρωτών που συνδράμουν το έργο της. Έργο πολυποίκιλο, σημαντικό. Από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην είναι πλούσιοι σε οικονομικό επίπεδο, όπως άλλωστε και ο τόπος τους, διαθέτουν όμως πλουσιότατα συναισθήματα για τον τόπο τους.
Και το απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο η Πανωραία και ο Κωνσταντίνος Κόντης, οι οποίοι πρόσφεραν τις ύστερες οικονομίες τους, 32.000 ευρώ, στην Ομοσπονδία τους απαλλάσσοντάς την από το δυσβάστακτο βραχνά του χρέους που επωμίσθηκαν με την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης και δίνοντάς της την ευκαιρία για περαιτέρω απρόσκοπτη λειτουργία και επιπλέον μελλοντική εποικοδομητική πορεία.

Για την ευγενική χειρονομία τους ανακηρύχτηκαν Μεγάλοι Ευεργέτες της Ομοσπονδίας Μουργκάνας και τιμήθηκαν με αναμνηστική πλακέτα την οποία επέδωσε, εν μέσω θερμοτάτων χειροκροτημάτων, ο συμπατριώτης τους και μεγάλος συμπαραστάτης της Ομοσπονδίας και όλων των Θεσπρωτών πρώην υφυπουργός Οικονομίας κ. Αντώνης Μπέζας. Ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια
τόσο για τους δωρητές, όσο και για τους ευεργέτες και τις ευεργεσίες, τόσο αναγκαίες σήμερα στη δοκιμαζόμενη από τη δυσχερή οικονομική συγκυρία χώρα μας. Ευεργεσίες αγάπης, χάρη στις οποίες παραμένουν ακόμα ζωντανά πολλά από τα ακριτικά χωριά μας.
Στο πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονταν ακόμη απόδοση τραγουδιών και χορών από τη χορωδία και το χορευτικό τμήμα της Ομοσπονδίας, παρουσίαση του βιβλίου του Αποστόλη Ζέρβα «Ό,τι θυμιέμαι… Μουργκάνα: ο τόπος, ο χρόνος, οι άνθρωποι», έκδοση της Ομοσπονδίας, τα δικαιώματα της οποίας εκχώρησε ευγενικώς ο συγγραφέας και παρουσίαση του cd «Μουργκάνα, 16 λησμονημένα θεσπρωτικά τραγούδια», παραγωγή επίσης της Ομοσπονδίας.

Ο οικοδεσπότης πρόεδρος, δραστήριος και δημιουργικός κ. Θωμάς Σμπήτας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και σεμνά και ταπεινά και προπαντός με λίγα, μεστά λόγια, σπάνιο χάρισμα για ομιλητή, έκανε τον ετήσιο απολογισμό δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας, ευχαρίστησε και τίμησε τους ευεργέτες και όλους όσοι πρόσφεραν και προσφέρουν παντοιοτρόπως στο πλούσιο έργο που παράγει η διοίκηση. Αναφέρθηκε ονομαστικά στον καθένα, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Φιλιατών κ. Μηνάς Ντουμάζιος, ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο χοροδιδάσκαλος κ. Γιώργος Στεργίου, στον οποίο η παράδοση, η μουσική, ο χορός και βεβαίως οι Μουργκανιώτες του οφείλουν πολλά. Επίσης στο Μιχάλη Πασιάκο, του οποίου έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «Καλαμάς» λειτουργούσε στο φουαγιέ του Μουσείου και τέλος στον αείμνηστο Αρτηνό σκηνοθέτη Στράτο Στασινό, δημιουργό του ντοκιμαντέρ για τη Μουργκάνα που παρουσιάστηκε πέρυσι και φέτος προβλήθηκε μέρος της βραβευμένης ταινίας του κινουμένων σχεδίων «Ο κολυμπητής».

Αναφερόμενος στις δύο εκπληκτικές παραγωγές, στο βιβλίο και το cd, ο κ. Σμπήτας υπενθύμισε το κείμενο του Κώστα Ιωαννίδη που περιλαμβάνεται στην έκδοση και το οποίο επισημαίνεται: «Τώρα που οι μοντέρνες επιδράσεις σαρώνουν καθετί που θυμίζει λαϊκή δημιουργία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεχαστούν τα περασμένα. Καιρός να τα ανιστορήσουμε, πριν δρασκελίσουν από το κατώφλι της μνήμης και πέσουν στο φαράγγι της λησμονιάς. Είναι χρέος μας».
Αυτό το χρέος, βασική καταστατική διάταξη της Ομοσπονδίας, το επωμίζεται επάξια σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιό της και ο πρόεδρός της προσωπικά. Το απέδειξε και το αποδεικνύει με την προστασία, διάσωση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ανεκτίμητο τεκμήριο η συγκέντρωση και παραγωγή του cd στο οποίο περιλαμβάνονται 16 λησμονημένα θεσπρωτικά τραγούδια, από τα οποία άλλα έχουν ηχογραφηθεί για πρώτη φορά και άλλα απαντώνται αποκλειστικά στην περιοχή της Μουργκάνας. Τα αποδίδει η ομάδα τραγουδιού της Ομοσπονδίας, υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία του ερευνητή και λάτρη της παράδοσης, του ήχου και του ρυθμού Γιώργου Στεργίου και κυκλοφορεί με την ευγενική χορηγία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας.
Το cd με σπάνιο και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από μοναδικές εκτελέσεις παρουσίασε ο νεοεκλεγείς Έφορος Πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Λαμπρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού. Για το βιβλίο μίλησαν ο διευθυντής ερευνών του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ελευθέριος Αλεξάκης και ο δημιουργός του κ. Αποστόλης Ζέρβας, οικονομολόγος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζεφυρίου Αττικής. Αποσπάσματα από το βιβλίο και στίχους τραγουδιών απέδωσαν οι ηθοποιοί Κατερίνα Τσάβαλου και Νίκος Αρβανίτης.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.Bookmark and Share
Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 5/05/2010 11:50:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Πολυπολιτισμική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες