Ο Γιώργος Παπαβασιλείου με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ κο Τζαννέτο Καραμίχα είχε ο Νομάρχης Άρτας Γ. Παπαβασιλείου , την Τρίτη 25-5-2010 στο γραφείο του Προέδρου στην Αθήνα προκειμένου να δρομολογηθούν από κοινού δράσεις για την προώθηση μια νέας ελπιδοφόρας κατάστασης στον αγροτικό χώρο του Νομού.
Η σύσκεψη προέκυψε μετά από αίτημα του Νομάρχη Άρτας, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή, η οποία και τον ενημέρωσε για τα...
προγράμματα δράσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Στην εν λόγω σύσκεψη ο Νομάρχης Γ. Παπαβασιλείου, αφού αναφέρθηκε στις υφιστάμενες καλλιέργειες του Νομού, παρουσίασε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την μικρή έως ανύπαρκτη ζήτηση των πορτοκαλιών που σαπίζουν στα χωράφια του κάμπου, στα αίτια τα οποία δημιούργησαν το πρόβλημα, στις συνέπειες που σχετίζονται με το περιβάλλον και το εισόδημα των παραγωγών και κατέληξε στο ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στις υφιστάμενες καλλιέργειες, που θα δώσουν ώθηση στον πρωτογενή τομέα, στοχεύοντας πάντα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Συνέδεσε μάλιστα την ανάπτυξη της πεδιάδας της Άρτας με την νέα διοικητική διάρθρωση και χωροθέτηση των δήμων έτσι ώστε οι δήμοι του κάμπου που ενσωματώνονται στη πόλη της Άρτας να αποτελέσουν συνιστώσες ανάπτυξης και όχι προβληματισμού.
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κος Καραμίχας πρότεινε την ένταξη του Νομού σε πιλοτικό πρόγραμμα νέων καλλιεργειών που υλοποιείται με την συνεργασία της ΠΑΣΕΓΕΣ και γερμανικής ακαδημίας για την προώθηση νέων βιολογικών καλλιεργειών μέσω συμβολαιακής γεωργίας οι οποίες και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν στη Γερμανία λόγω κλιματικών συνθηκών.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα που σχεδιάζει η ΠΑΣΕΓΕΣ και συναρτάται με την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων στο χωράφι σε μια προσπάθεια να αυξηθεί το εισόδημα του παραγωγού και με πρόσθετες δράσεις πέραν της παραγωγής προϊόντος.
Το εν λόγω πρόγραμμα θα αφορά αποκλειστικά αγρότες οι οποίοι ανά πέντε άτομα θα μπορούν να αιτούνται την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων έως και 100 kwh, με απόδοση 5 λεπτά περισσότερο η kwh απ ότι στο πρόγραμμα που μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί .
Η όλη συνάντηση διεξήχθη εποικοδομητικά, με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων και έκλεισε ομόφωνα και με συμφωνία να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση ενημερωτικής συνάντησης στην Άρτα, κατά την οποία επιστημονικοί συνεργάτες της ΠΑΣΕΓΕΣ θα ενημερώσουν αγρότες και γεωτεχνικούς για προγράμματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο Νομό μας.