Προστασία ωφέλιμης πανίδας. Έλεγχοι από την Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης Πρέβεζας.
Μετά από επιτόπιο έλεγχο καλλιεργειών εσπεριδοειδών, γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας διαπίστωσαν την ύπαρξη πλούσιας ωφέλιμης πανίδας. Αναγνωρίστηκαν αρκετά αρπακτικά και παρασιτοειδή έντομα και ακάρεα που τρέφονται και παρασιτούν σε ζωικούς εχθρούς όπως τετρανύχους, αφίδες, κοκκοειδή, ψευδόκοκκους, θρίππες κ.λπ.
Στα περισσότερα δενδροκομεία ο έλεγχος του τετρανύχου κρίνεται ικανοποιητικός. Λόγω των ευνοϊκών συνθηκών (υγρασία, ήπιες θερμοκρασίες) και της βιολογίας των αφιδών, σε κάποιους εσπεριδοειδώνες, έχουν...
αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς και είναι απαραίτητη η επέμβαση με φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Ψεκασμός για ψευδόκοκκο να γίνει όπου διαπιστώθηκαν πέρυσι σοβαρές προσβολές και κυρίως στις ομφαλοφόρες ποικιλίες και οπωσδήποτε πριν τα σέπαλα του κάλυκα κλείσουν επάνω στον καρπό.
Οι επεμβάσεις να γίνουν μόνο όταν είναι απαραίτητες και να προτιμηθούν εκλεκτικά εντομοκτόνα για την προστασία της ιθαγενούς ωφέλιμης πανίδας αλλά και των εντόμων που έχουν εξαπολυθεί με επιτυχία στο παρελθόν όπως το Cales noacki για τον έλεγχο του εριώδους αλευρώδους και του Cryptolaemus montrouzieri για τον έλεγχο του ψευδόκοκκος.
Ο Δ/ΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ