ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:10 Μαΐου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Ανατροπές στο ασφαλιστικό.


Δεκαέξι αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που εγκρίνεται σήμερα το απόγευμα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές σε... δόσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων, περιορίζει την «έξοδο» πριν ΑΠΌ το 60ό έτος και περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα για συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. συνταξιούχους που εργάζονται, άγαμες θυγατέρες, δημοσίους υπαλλήλους με δύο δουλειές).

Αναλυτικά οι κυριότερες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου -το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 60 άρθρα- είναι οι ακόλουθες:

1. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2018 (Αναλυτικά σε διπλανή στήλη).
2. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017 θα εφαρμοστεί ένα «μεταβατικό» σύστημα, με μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων. Συγκεκριμένα θα εφαρμοστεί «μοντέλο» ΙΚΑ, με τους συντελεστές να...

διαμορφώνονται σε όλα τα Ταμεία στο 2% (σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 3,5%).
Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως «για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 ο υπολογισμός της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης από το 2013 και μετά θα γίνεται με ποσοστά αναπλήρωσης 2%».
Ωστόσο για όσους συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συμπλήρωση 35ετίας και του 60ού έτους θα ισχύει αυξημένος συντελεστής 3,5% (η συγκεκριμένη διάταξη θα ισχύει μέχρι το 2018).
3. Οι επικουρικές συντάξεις θα αποφασίζονται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του ταμείου. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως μέσα στο 2010 η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκπονήσει μελέτες για τη βιωσιμότητα του κάθε φορέα.
Στη συνέχεια -και πάντως εντός δύο μηνών- τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να προτείνουν την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα. Στην αντίθετη περίπτωση τα ποσοστά θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργείου Εργασίας.
Ουσιαστικά αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση στις επικουρικές συντάξεις, με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση των περισσότερων ασφαλιστικών φορέων.

4. Η ειδική εισφορά στις υψηλές συντάξεις -πρόκειται για ένα νέο ΛΑΦΚΑ- θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου. Η εισφορά αυτή θα επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι συντελεστές θα είναι χαμηλότεροι απ’ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί και αναμένεται να διαμορφώνονται στο 3%, 5% και 7%.
5. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνταξιοδοτούνται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας τους (σήμερα ισχύει το 58ο έτος). Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο το έτος.
6. Το καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων, είτε προέρχονται από το Δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, θα είναι ενιαίο.
Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει πως για όσους είναι κάτω των 55 ετών αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης. Σε όσους είναι άνω των 55 ετών «το ποσό της κύριας σύνταξης που ξεπερνά τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%».
7. Η καταβολή σύνταξης από το Δημόσιο στις άγαμες θυγατέρες καταργείται, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που υπάρχει αναπηρία. Πάντως οι συντάξεις που ήδη καταβάλλονται δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

8. Οι συντελεστές για τη διαδοχική ασφάλιση αλλάζουν από το 2011. Συγκεκριμένα για όσους καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία στο νομοσχέδιο προβλέπεται «ένας συντελεστής ωρίμανσης της τάξης του 0,06%».
9. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι), εφόσον έχουν και άλλη δουλειά, πρέπει να πληρώνουν εισφορές σε δύο Ταμεία. Υπολογίζεται πως το μέτρο αφορά περίπου 100.000 άτομα, που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από το 1993 και μέχρι σήμερα πλήρωναν εισφορές σε ένα μόνο Ταμείο.
10. Η σύνταξη μειώνεται κατά 6% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης από τον δημόσιο τομέα (σήμερα το «πέναλτι» είναι 4,5% τον χρόνο). Το μέτρο θα εφαρμοστεί το 2011, ενώ ανάλογη ρύθμιση ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος συνταξιοδοτείται πέντε χρόνια νωρίτερα θα βλέπει τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 30%.
11. Η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα περιοριστεί και για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει πόρισμα. Οι αλλαγές θα αφορούν όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιουλίου 2011.
Σημειώνεται πως σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν από 5 έως 7 χρόνια και θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις (καθώς θα καταργηθεί το ειδικό επίδομα).

12. Το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2011, με στόχο να περιοριστούν φαινόμενα συντάξεων - «μαϊμού».
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, με παράλληλη κατάργηση όλων των επιτροπών που ισχύουν σήμερα. Παράλληλα θα καθιερωθούν ενιαία ποσοστά αναπηρίας, που θα ισχύουν σε όλα τα Ταμεία.
13. Καθιερώνονται κουπόνια για την αμοιβή όσων εργάζονται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες. Η σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011.
14. Τα Ταμεία μέχρι το 2018 θα είναι μόνο τρία: το ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς, ο ΟΑΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και ο ΟΓΑ για τους αγρότες.
Σημειώνεται πως από το 2013 όλοι οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπάγονται στο ΙΚΑ. Ωστόσο θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται κανονικά στο επικουρικό και στο μετοχικό ταμείο του Δημοσίου.
15. Διατηρείται το ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις, που διαμορφώνεται στα 2.773 ευρώ.
16. Η σύνταξη διακόπτεται ή περιορίζεται σε επιζώντες δικαιούχους, όταν μετά την πάροδο της τριετίας από την ημερομηνία θανάτου του συζύγου ο επιζών εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη απ’ οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη περιορίζεται στο 50% μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους, οπότε θα λαμβάνει το 75% της σύνταξης του αποθανόντος.
Σημειώνεται πως κανονικά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου Πετραλιά, που αυξάνουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικα παιδιά. Η αύξηση του ορίου ηλικίας αφορά τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, στα ειδικά ταμεία μισθωτών και στους φορείς του Τύπου.
Με βάση τον νόμο, το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση πάει από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας (η αύξηση είναι 12 μήνες τον χρόνο).


Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Σε ισχύ το μεικτό σύστημα από το 2018.

Μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων θα τεθεί σε ισχύ στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων από την 1η Ιανουαρίου 2018. Με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν τη «βασική» σύνταξη που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του κράτους και την «αναλογική» σύνταξη που θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια δουλειάς.
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης προβλέπονται τα εξής:

1. Για όσους βγουν στη σύνταξη το 2018 τα πέντε τελευταία χρόνια (από το 2013 έως και το 2017) θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα. Τα χρόνια που έχουν διανύσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 θα υπολογίζονται με βάση το παλαιό σύστημα ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. στο ΙΚΑ θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πενταετία, στα ταμεία Τύπου η καλύτερη διετία). Για παράδειγμα, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ -που θα «αποχωρήσει» το 2018- θα δει τη σύνταξή του να υπολογίζεται με βάση δέκα χρόνια.
Από αυτά τα δέκα χρόνια τα πέντε θα υπολογιστούν με το «παλαιό» σύστημα και τα άλλα πέντε με τον νέο τρόπο.

2. Τα χρόνια ασφάλισης που θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα θα αυξάνονται κατά 12 μήνες ετησίως. Για παράδειγμα, το 2019 έξι χρόνια θα υπολογίζονται με τους νέους συντελεστές, το 2020 επτά χρόνια και ούτω καθεξής.
3. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως -χωρίς δηλαδή μεταβατικό στάδιο- για όσους μπουν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
4. Για πρώτη φορά καθιερώνεται «αναλογική» σύνταξη, την οποία θα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι ακόμα και με έναν χρόνο δουλειάς.

5. Η «βασική» σύνταξη θα καταβάλλεται σε όσους θεμελιώσουν για πρώτη φορά δικαίωμα συνταξιοδότησης -από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα- μετά την 1η Ιανουαρίου 2018. Αυτό το ποσό με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ και θα μειώνεται στις περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με μειωμένη σύνταξη (π.χ. λόγω αναπηρίας ή θανάτου).
6. Για όσους έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4.500 ημέρες ασφάλισης η «βασική» σύνταξη θα χορηγείται υπό προϋποθέσεις: οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι άνω των 65 ετών, να τηρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια (π.χ. το ατομικό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το 14πλάσιο του πλήρους ποσού της «βασικής» σύνταξης) και να διαμένουν τουλάχιστον 35 έτη στη χώρα (μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας τους).
7. Η «αναλογική» σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια δουλειάς. Οι συντελεστές για τον υπολογισμό αυτής της σύνταξης θα αλλάζουν ανά τριετία και θα δίνεται μία «έξτρα» προσαύξηση από τα 37 και μέχρι τα 40 έτη δουλειάς.
8. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1,2%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης με 35ετία θα είναι 65% («βασική» και «αναλογική» σύνταξη). Οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0.7% για όσους έχουν μέχρι και 15 χρόνια δουλειάς και μπορεί να φτάνουν έως και το 2,5% (αυτό θα οριστικοποιηθεί σήμερα) για όσους έχουν από 37 έως 40 έτη ασφάλισης.

Πηγή Έθνος online


Bookmark and Share


Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 5/10/2010 10:11:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Ανατροπές στο ασφαλιστικό."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες