ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:2 Ιουνίου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Απειλούνται με κυρώσεις 5500 κτηνοτρόφοι του νομού χωρίς να φταίνε προειδοποιεί η Νομαρχία Λάρισας.Σοβαρό ζήτημα δημιουργείται για 5.500 κτηνοτρόφους του ν. Λάρισας, που κινδυνεύουν πλέον με κυρώσεις και άλλες παρενέργειες χωρίς – στην κυριολεξία - να φταίνε.
Αιτία, μια απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία τους καλεί άρον - άρον να εφαρμόσουν Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, χωρίς να έχει υπάρξει καμιά σοβαρή προετοιμασία.

Το θέμα δημιουργεί ήδη αντιδράσεις στη Νομαρχία Λάρισας και ο νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός χαρακτήρισε τουλάχιστον πρόχειρη την όλη διαδικασία, ζητώντας από το Υπουργείο να λάβει τα μέτρα του.
Ειδικότερα:

Βάσει των κανονισμών της Ε.Ε όλοι οι κτηνοτρόφοι όφειλαν από 1-1-2010 να σημάνουν ηλεκτρονικά τα αιγοπρόβατα τους με την κατάποση ηλεκτρονικού βώλου, ενός μικροτσίπ χάρη στο οποίο θα παρακολουθείται εφεξής η πορεία του ζώου μέχρι να φτάσει στην κατανάλωση. Όσοι δε δεν συμμορφωθούν απειλούνται με κυρώσεις και κυρίως με περικοπή των ενισχύσεων, μη καταβολή εξισωτικών αποζημιώσεων, ακόμη και απαγόρευση σφαγής του ζώου.
Για την προετοιμασία και προσαρμογή του κτηνοτροφικού κόσμου, η Νομαρχία Λάρισας αξιοποίησε από το 2007 πενταετές ευρωπαϊκό Πρόγραμμα το οποίο προέβλεπε ενισχύσεις κτηνοτρόφων για την αγορά του σχετικού εξοπλισμού κλπ.

Στο Πρόγραμμα αυτό εντάχθηκαν περί τους 400 κτηνοτρόφους από το νομό. Όμως, το πρόγραμμα διακόπηκε τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας και από τους 400 κτηνοτρόφους μόνο οι 130 κατάφεραν και πήραν ενισχύσεις.
Και ενώ η Νομαρχία Λάρισας προειδοποιούσε όλο αυτό το διάστημα για τις συνέπειες, το Υπουργείο δεν αντιμετώπισε το ζήτημα. Έτσι, φτάσαμε στην 1/1/2010 – ημερομηνία έναρξης του κανονισμού της Ε.Ε , χωρίς αυτός να εφαρμοστεί. Αντ’ αυτού, το Υπουργείο έστειλε μόλις αυτές τις μέρες Εγκύκλιο με την οποία ζητά να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα που γεννήθηκαν μετά την 1/1/201010.

Όπως τόνισε σχετικά ο αντινομάρχης κ. Κώστας Σπανούλης, η βραδυπορία του Υπουργείου γεννά ένα σοβαρό πρόβλημα δεδομένου ότι πλέον οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μετακινήθηκαν σε ορεινές περιοχές, πολλοί εκτός νομού, και δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν για να ενημερωθούν για το μέτρο.
Δεύτερον, τίθεται το ζήτημα ποιος θα πληρώσει την τεχνολογία που πρέπει να προμηθευτούν οι κτηνοτρόφοι, αφού δεν πήραν χρήματα γι’ αυτό ενώ το κόστος είναι σημαντικό (μέσος όρος 5 ευρώ ανά ζώο).
«Είναι φανερό- τονίζει ο κ. Σπανούλης- ότι οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν τις παλινδρομήσεις και ανακολουθίες ετών και ετών από πλευράς Υπουργείου που έδειξε ανέτοιμο. Και αναρωτιόμαστε ποιο νόημα έχει η αποστολή εγκυκλίων που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα. Ζητείται η άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος με το οποίο ουσιαστικά οι κτηνοτρόφοι δεν είναι εξοικειωμένοι και δεν γνωρίζουν πως να το χειριστούν. Κι όλα αυτά εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τον τόπο μας γενικότερα και ειδικά τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους της υπαίθρου που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες παλεύοντας σκληρά.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι αυτή η περίοδος είναι η πλέον ακατάλληλη ακόμη και για ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους πάνω στο θέμα, πόσο μάλλον για να εφαρμόσουν την εγκύκλιο, όταν γνωρίζουμε ότι βρίσκονται στη διαδικασία μετακίνησης προς τα θερινά βοσκοτόπια. Ζητούμε λοιπόν από το Υπουργείο να αντιμετωπίσει την κατάσταση και προτείνουμε :
1)την τροποποίηση της απόφασης ώστε να υπάρξει χρονική παράταση και να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα ομαλά,
2)να συνεχιστεί το επιδοτούμενο πρόγραμμα που διακόπηκε αδικαιολόγητα και να ενταχθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι ώστε να απαλλαγούν εν μέρει από τα οικονομικά βάρη της αγοράς του σχετικού εξοπλισμού
3) να ληφθεί μέριμνα από πλευράς υπουργείου για συντονισμό των εταιριών προμήθειας του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ώστε να εξασφαλισθούν φθηνότερες τιμές για τους κτηνοτρόφους. Δεν είναι δυνατόν το οικονομικό βάρος της εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης να μετακυλισθεί στους κτηνοτρόφους, δεδομένου μάλιστα ότι τα ποσά που απαιτούνται δεν είναι αμελητέα, αφού το όλο εγχείρημα θα στοιχίσει τουλάχιστον 5-6 ευρώ ανά ζώο. Θα γίνει λοιπόν κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευρά της Νομαρχίας Λάρισας ώστε να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Σημειώνεται ότι Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, καθιερώνεται υποχρεωτικά η ηλεκτρονική σήμανση για τις παρακάτω κατηγορίες ζώων (που έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/10): 1)Αιγοπρόβατα που προορίζονται από τον παραγωγό να παραμείνουν στην εκμετάλλευση για χρονικό διάστημα πέρα από την ηλικία των 12 μηνών, πρέπει να τους τοποθετηθεί υποχρεωτικά ηλεκτρονικός στομαχικός βόλος, μέσα σε διάστημα έξι μηνών από τη γέννησή τους (επιπλέον του ενωτίου στο αριστερό αυτί, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός), 2) Αιγοπρόβατα που προορίζονται για εμπόριο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και οπωσδήποτε πριν εγκαταλείψουν την εκμετάλλευση προέλευσης, 3)Αιγοπρόβατα που εισάγονται από τρίτη χώρα.

Διευκρινίζεται ότι στα αιγοπρόβατα που προορίζονται για σφαγή πριν από την ηλικία των 12 μηνών τοποθετείται μόνο ένα ενώτιο με τον κωδικό αριθμό της εκμετάλλευσης γέννησης, ενώ δεν είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για τα ζώα που γεννήθηκαν μέχρι 31/12/2009, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν (αναπαραγωγή, πώληση ή σφαγή).
Σκοπός της εφαρμογής του προγράμματος είναι να εξασφαλισθεί η πλήρης ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου στην εκμετάλλευση στην οποία γεννήθηκε, η αποφυγή ασθενειών, η αποφυγή παράνομων ελληνοποιήσεων αλλά και η καλή διαβίωση των ζώων .
Σε ότι αφορά πάντως τη διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης, καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών στομαχικών βόλων και των συσκευών ανάγνωσης, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται για περαιτέρω διευκρινίσεις στα Αγροτικά Κτηνιατρεία του νομού Λάρισας, ενώ όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής η όλη διαδικασία είναι παρεμφερής με αυτή που ακολουθούνταν έως τώρα για την προμήθεια ενωτίων.

Από το

Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 6/02/2010 12:45:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Απειλούνται με κυρώσεις 5500 κτηνοτρόφοι του νομού χωρίς να φταίνε προειδοποιεί η Νομαρχία Λάρισας."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες