ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:3 Ιουνίου 2010
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Με σαφήνεια και διαφάνεια το πλαίσιο χρηματοδότησης μελετών για την ωρίμανση δημόσιων έργων υποδομών.


Στη πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσιάστηκε με σαφήνεια και απόλυτη διαφάνεια το πλαίσιο χρηματοδότησης μελετών για την ωρίμανση δημόσιων έργων υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Η εισήγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των μελετών, αλλά και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τα κριτήρια επιλογής των μελετών διαμορφώθηκαν στη βάση της παραγωγής έργων:

i) τα οποία είναι συμβατά με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα και επιλέξιμα σύμφωνα με τα εγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των πράξεων
ii) ολοκληρώνονται εντός των χρονικών ορίων επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ
iii) ανταποκρίνονται στις θεματικές προτεραιότητες που έθεσε το Υπουργείο Οικονομίας

Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και οι οποίες αφορούν κατά προτεραιότητα ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας στο τομέα του περιβάλλοντος, υποδομές Υγείας -Πρόνοιας, υποδομές παιδείας και οδικές μεταφορές, όταν αφορούν τη μελέτη έργων υπερτοπικής σημασίας και ειδικότερα τη σύνδεση των αστικών κέντρων της Περιφέρειας με τα διευρωπαϊκά δίκτυα.
Η πρόταση της Νομ. Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων για χρηματοδότηση της μελέτης ΄΄Κόμβος Αράχθου Εγνατίας οδού έως Πράμαντα ΄΄ με αιτούμενο π/υ μελέτης 3,6 και εκτιμώμενο π/υ έργου 170 εκατ. (κατ΄ εκτίμηση του φορέα) δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των μελετών και γι΄ αυτό ακριβώς δεν προτάθηκε για χρηματοδότηση.

Θα πρέπει επίσης να τονισθεί πως:
-α) η συγκεκριμένη μελέτη με τίτλο ΄΄ Μελέτη βελτίωσης δρόμου Κράψη – Ανατολική – Παλαιοχώρι - Προσήλιο – Χριστοί – Πράμαντα΄΄ εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Γ΄ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου στις 22.06.2010 με π/υ χρηματοδότησης 1.828.179 €, συμβασιοποιήθηκε στις 24.06.2008 με 1.474.921 € και απεντάχθηκε στις 23.03.2010 γιατί παρόλο που απορροφήθηκε το σύνολο του ποσού που προβλέπονταν για την εκπόνηση της μελέτης, η μελέτη με ευθύνη της Νομ. Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και κατά παράβαση των όρων ένταξης και χρηματοδότησης, παρέμεινε ημιτελής. Αποτέλεσμα της αστοχίας ήταν η επιβάρυνση των εθνικών πόρων με το αντίστοιχο ποσό των 1.479.921 €, το οποίο είχε ήδη δαπανηθεί.
-β) το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου κατά την προγραμματική περίοδο 2007–2013 διέθετε το ποσό των 76 εκατ. € για τις οδικές μεταφορές - σύμφωνα με το σχεδιασμό που είχε εκπονηθεί παλαιότερα, αλλά είχε εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο του οποίου μέλος είναι η Νομ. Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων-, ενώ σύμφωνα με την τελευταία πρόταση αναμόρφωσης που επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, διαμορφώθηκε στα 93 εκατ. €. Οι έως τώρα εντάξεις των οδικών έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου ανέρχονται ήδη στο 102% της αντίστοιχης συνολικής δημόσιας δαπάνης που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση των οδικών έργων, καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου.

Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες το κάθε ευρώ που δαπανάται θα πρέπει να παράγει συγκεκριμένα και μετρήσιμα για τους πολίτες αποτελέσματα. Όπως άλλωστε τόνισε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, χρηματοδοτώντας μελέτες για τις μελέτες, δαπανώντας ή και σπαταλώντας εκατομμύρια ευρώ για έργα που παραπέμπονται στις καλένδες, καθώς δεν υποστηρίζονται από κανένα υφιστάμενο σχεδιασμό».
Καλό είναι λοιπόν, αντί να παριστάνουμε τον αδικημένο, αναζητώντας άλλοθι στις δικές μας αποτυχίες, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν και να αναλογιστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας, ή των παραλείψεων μας. Γιατί μόνο αν διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που σέβεται την αλήθεια και υπερασπίζεται την υπεύθυνη και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων που διαθέτουμε, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες των πολιτών.

Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 6/03/2010 08:10:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Με σαφήνεια και διαφάνεια το πλαίσιο χρηματοδότησης μελετών για την ωρίμανση δημόσιων έργων υποδομών."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες