Κυανή Ακτή, Μονολίθι και Λούτσα. Τρεις γαλάζιες σημαίες στην Πρέβεζα.
Τρεις παραλίες της Πρέβεζας θα αναρτήσουν και αυτό το καλοκαίρι "Γαλάζια Σημαία". Έτσι στην Κυανή Ακτή, στο Μονολίθι και στη Λούτσα θα κυματίζει το διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο.
Να θυμίσουμε ότι δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και...
επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Σε όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν 421 ακτές. Η χώρα μας κατετάγη δεύτερη σε γαλάζιες σημαίες μεταξύ 41 χωρών από όλο τον κόσμο.
Τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 41 χώρες, παγκοσμίως, κατέλαβε η Ελλάδα εφέτος, για τον αριθμό των ακτών της που βραβεύθηκαν με τη «Γαλάζια Σημαία».
Συνολικά 421 παραλίες και εννέα μαρίνες σε ολόκληρη τη χώρα κρίθηκαν ότι πληρούσαν όλα τα κριτήρια καταλληλότητας για την απονομή του βραβείου, ενώ τις περισσότερες σημαίες «κέρδισε» ο Ν. Λασιθίου. Η αξιολόγηση έγινε με βάση 29 βασικά κριτήρια για τις ακτές και 22 για τις μαρίνες
Στην Ήπειρο συνολικά πέντε παραλίες βραβεύθηκαν και φέτος αφού εκτός από τις τρεις παραλίες της Πρέβεζας γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν και στην παραλία Μέγα Άμμος και Δρέπανο στη Θεσπρωτία. Είναι οι ίδιες παραλίες που είχαν βραβευθεί και το 2009, κάτι που δείχνει την συνέπεια και την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στις συγκεκριμένες ακτές τα τελευταία χρόνια.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η «Γαλάζια Σημαία» εξασφαλίζει αρκετό κόσμο στην κάθε ακτή και φυσικά στην περιοχή, κάτι που χρειάζεται ο νομός μας το φετινό καλοκαίρι, το οποίο αναμένεται με δύσκολο για την τουριστική κίνηση.
Το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες»
Η «γαλάζια σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «γαλάζια σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδόχοι και κάμπινγκ.
Οι διαδικασίες του Προγράμματος
Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο «Γαλάζια Σημαία», πρέπει να πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια. Για τις ακτές υπάρχουν 29 αυστηρά κριτήρια και για τις μαρίνες 22. Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE ελέγχουν στο διάστημα του καλοκαιριού τη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Προγράμματος, επισημαίνοντας προβλήματα και παραλήψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της "γαλάζιας σημαίας" και απόσυρση της ακτής ή μαρίνας από τη διεθνή και την ελληνική ιστοσελίδα του Προγράμματος. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για τον επόμενο χρόνο. Η Εθνική Επιτροπή προωθεί στη συνέχεια, στην αντίστοιχη Διεθνή, τις υποψηφιότητες οι οποίες είχαν πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες».
Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου