ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:25 Φεβρουαρίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Λιβύη:6,3 εκατομμύρια κάτοικοι 42 δις βαρέλια πετρέλαιο!

Χωρισμένη ανάμεσα στο ανατολικό τμήμα, που έχει πέσει στα χέρια της αντιπολίτευσης, και το Δυτικό υπό τον έλεγχο του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη είναι ιστορικά ένα σταυροδρόμι του Μάγρεμπ και του Μάσρεκ, που χαρακτηρίζεται από τις φυλετικές παραδόσεις και εκσυγχρονίστηκε στον 20ό αιώνα χάρη στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της.  Επί μακρόν στη σκιά της πληθωρικής προσωπικότητας του ηγέτη της και "Οδηγού" συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη βιώνει μια χωρίς προηγούμενο εξέγερση που την φέρνει στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής.

 Ανεξάρτητη από το 1951 με την άνοδο στην εξουσία του βασιλιά Ιντρίς αλ-Σενούσι, η χώρα διοικείται από τον πρώην υπολοχαγό του πεζικού Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος προήχθη σε συνταγματάρχη με το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1969.

 Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι το πραξικόπημα του Καντάφι και εξήντα στασιαστών αξιωματικών ξεκίνησε στη ...
Βεγγάζη, το επίκεντρο της διαμαρτυρίας σήμερα.

 Η Τρίπολη, το αρχαίο σταυροδρόμι των εμπορικών οδών, καραβάνσεράι για τους πειρατές και τους εμπόρους σκλάβων πριν από τη σύγχρονη εποχή, είναι η πρωτεύουσα αυτού του αχανούς κράτους--1,76 εκατομμύρια τετραγωνικά χλμ. σε ποσοστό 93% έρημος. Με πληθυσμό 6,3 εκατομμύρια κατοίκους, απο τους οποίους το 1,5 εκατομμύριο είναι μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, "συγκεντρωμένη" στις ακτές της Μεσογείου, η Λιβύη αντλεί τον πλούτο της από το υπέδαφος της, που είναι πλούσιο σε υδρογονάνθρακες, ιδίως στις ανατολικό τμήμα της χώρας. 

 Μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα, η χώρα ζούσε από την γεωργία και εξαρτιόνταν από τις ιδιαιτερότητες του κλίματος. Φτωχή χώρα, η Λιβύη ζούσε χάρη στην παροχή διεθνούς βοήθειας. 

 Η ανακάλυψη, τον Ιούνιο του 1959, από τους γεωλόγους του αμερικανικού κολοσσού Esso (σήμερα Exxon), ενός πετρελαιοφόρου κοιτάσματος στο Ζαλτάν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, άλλαξε τα δεδομένα.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι διέταξε την εθνικοποίηση του πετρελαιοφόρου κοιτάσματος. Αλλά η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται από την τεχνογνωσία και τους τεχνικούς των διεθνών εταιρειών για την εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού. 

 Μέλος του ΟΠΕΚ η Λιβύη είναι ένας απο τους σημαντικότερους παραγωγούς πετρελαίου στην Αφρική, με 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Τα αποθεματικά της εκτιμώνται σε 42 δισεκατομμύρια βαρέλια. Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 95% των εξαγωγών και το 75% του κρατικού προϋπολογισμού. Η χώρα, η οποία προχώρησε από την άρση του σε βάρος της διεθνούς εμπάργκο το 2003 σε σειρά μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της οικονομίας, κατέγραψε ανάπτυξη με ρυθμό 10,3% το 2010. 

 Έχει αναθέσει τα τελευταία χρόνια συμβόλαια για εξοπλισμό σε πολλές πολυεθνικές εταιρίες. 

 Ευρισκόμενη μεταξύ της Τυνησίας, δυτικά, και της Αιγύπτου στα ανατολικά, η Λιβύη είναι ιστορικά η "πρόσθεση" της Τριπολίτιδας (δυτικά), της Κυρηναϊκής (ανατολικά ή) και του Φεζάν (νότια). 

 Η Κυρηναϊκή, σήμερα στα χέρια των εξεγερμένων και των στρατιωτικών που έχουν εγκαταλείψει το Λίβυο ηγέτη, είναι ιστορικά προσανατολισμένη προς την Αίγυπτο και το Μάσρεκ.

Είναι μια περιοχή που έχει εμφανίσει μερικές φορές εχθρότητα προς την κεντρική κυβέρνηση. 

 Νότια, το Φεζάν, μια περιοχή περισσότερο στην έρημο και περισσότερο ελεγχόμενη απο τις φυλές, έχει διαμορφώσει επαφές με την Τρίπολίτιδα, που έχει στραφεί προς το Μάγρεμπ, και με την Κυρηναϊκή. 

 Υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Καντάφι, η χώρα είχε καταργήσει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, και υποστηρίζει τον αντι-ιμπεριαλισμό, τον παναραβισμό και το Ισλάμ. 


 Προερχόμενος απο μια οικογένεια που ανήκει σε μια μικρή φυλή, ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 40 χρόνια πολλούς αντιφρονούντες: ηγέτες φυλών που υποσκελίστηκαν από τεχνοκράτες, θρησκευτικούς ηγέτες που διαφωνούν με την προσέγγισή του στο Ισλάμ, φοιτητές της Βεγγάζης που διαδήλωναν το 1976, μοναρχικούς νοσταλγούς της Βασιλείας, ακόμη και στρατιώτες που αυτομόλησαν στα τέλη της δεκαετίας του 80. 

 ΑΠΕ
onalert.gr
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 2/25/2011 07:29:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Λιβύη:6,3 εκατομμύρια κάτοικοι 42 δις βαρέλια πετρέλαιο!"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες