ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:16 Φεβρουαρίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Bρίθει αοριστιών και αντιφάσεων το νομοσχέδιο για τα “Φρουτάκια”.

Τον δρόμο για τη Βουλή και την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, παίρνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση της «Αγοράς Παιγνίων». Μπαίνουμε έτσι στα τελευταία μέτρα του δρόμου που οδηγεί διάπλατα στην παροχή αδειών εγκατάστασης συνολικά 30 χιλ. μηχανημάτων, τα γνωστά σε όλους μας από το παρελθόν «φρουτάκια» ή «κουλοχέρηδες», στο σύνολο της χώρας.

Ωστόσο η διάχυτη ανησυχία των πολιτών για τον προτεινόμενο τρόπο επαναλειτουργίας και ρύθμισης της συγκεκριμένης αγοράς αποτυπώνεται σε πάρα πολλά από τα 700 σχόλια που αναρτήθηκαν- καθώς και οι αοριστίες και οι αντιφατικές αιτιάσεις που -υποδηλώνοντας τουλάχιστον βιασύνη(;), προχειρότητα(;) ή και τα δύο(;)- περισσεύουν στο ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών (το οποίο συνόδευε το ...
σχέδιο νόμου στο opengov).

Το 2002, η τότε κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος o Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ως υπουργός, αντιλαμβανόμενη τα αρνητικά μηνύματα που εξέπεμπε η κοινωνία στην «φρουτομόδα» της εποχής, δεν είχε διστάσει να απαγορεύσει πλήρως τη λειτουργία τέτοιων μηχανημάτων

Στην ουσία του το νομοσχέδιο, όπως διατείνεται ο συντάκτης του και μας παρουσιάζει στο σχετικό με τη συγκεκριμένη διαβούλευση ενημερωτικό σημείωμα, φιλοδοξεί να βάλει τάξη σε μια «πλήρως απορυθμισμένη» αγορά παιγνίων που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει «250 διαδικτυακούς τόπους στοιχηματισμού, έως και 20 χιλ. ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150 χιλ. ηλεκτρονικούς υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια» με τζίρο πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις του νομοθέτη όμως, δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα. Καταρχάς τα 9 καζίνο και τα περίπου 5χιλ. πρακτορεία ΟΠΑΠ, που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα δεν στερούνται ρυθμιστικού πλαισίου. Επίσης τα παραπάνω αριθμητικά στοιχεία, αν δεν έχουν εξαχθεί από μια δεξαμενή αοριστίας και επομένως μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων χρησιμεύουν, παρουσιάζουν την σημερινή εικόνα της παράνομης αγοράς τυχερών παιχνιδιών με αξιοσημείωτη ευκρίνεια. Αν όμως οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν τόσο καλά πράγματα και καταστάσεις που σχετίζονται με οικονομικά εγκλήματα γιατί δεν πράττουν τα δέοντα; Αν πάλι δεν γνωρίζουν γιατί επιλέγουν να ρυθμίσουν νομοθετικά μια απροσδιόριστης έκτασης παράνομη δραστηριότητα;

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει, επίσης, να δοθεί και στις κοινωνικές επιπτώσεις της επαναλειτουργίας μιας τέτοιας αγοράς. Το γεγονός ότι υπάρχουν και μάλιστα είναι αρνητικές εμφιλοχωρεί μέσα στο ίδιο το σχέδιο νόμου καθώς γίνεται λόγος για δημιουργία κατάλληλων «ρυθμιστικών, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών» προκειμένου «να διατηρηθεί σε ανεκτά επίπεδα η συμμετοχή των πολιτών στα τυχερά παίγνια και να αποτραπεί η εκ μέρους τους υπέρμετρη σπατάλη χρημάτων». Αλήθεια όμως, πέρα από το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα της δημιουργίας νέων γραφειοκρατικών δομών -όπως η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιχνιδιών (ΕΕΕΠ)- μένει να αποδειχθεί στην πράξη, ποιο είναι το ανεκτό επίπεδο της συμμετοχής για τον καθένα μας, πως αυτό καθορίζεται χρηματικά και που ξεκινά η υπέρμετρη σπατάλη;

Ακόμη όμως και αν δεχθούμε, για τη συνέχεια της συζήτησης, ότι η ύπαρξη ατομικής κάρτας παίκτη -η οποία καθίσταται υποχρεωτική- πράγματι θα δύναται να αποκλείει τη συμμετοχή μας στα τυχερά παιχνίδια και θα μας οδηγεί στην έξοδο από το κατάστημα στο οποίο διεξάγονται πως είναι βέβαιο ότι «δίπλα» στη συγκεκριμένη έξοδο δεν θα υπάρχει η είσοδος των παραμάγαζων του παράνομου δικτύου παιχνιδιών; Ποιες προϋποθέσεις εξασφαλίζουν την εξαφάνισή τους;

Καταλαβαίνει κανείς πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που αφορά την επαναλειτουργία της αγοράς τυχερών παιγνίων μάλλον βρίθει αοριστιών, αντιφάσεων και μεθοδολογικών προβλημάτων σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκύπτει ζήτημα τόσο για την υπόσταση του νομοσχεδίου, νομική και πολιτική, όσο και για την κοινωνική του αναγκαιότητα. Σε περίοδο μάλιστα οξύτατης οικονομικής ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας η εν λόγω προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών, για τη διευθέτηση της συγκεκριμένης αγοράς, αφήνοντας κατά μέρος την υποκειμενική διαπίστωση ότι φλερτάρει με την πρόκληση, όχι απλά ακροβατεί στα όρια της επάρκειας άλλα συνάμα αποτελεί μια εν δυνάμει «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας ικανής να διαρρήξει πλήρως τον κοινωνικό ιστό.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πάρει σύντομα το δρόμο για το Υπουργικό Συμβούλιο. Έννοιες αρκετά… ταλαιπωρημένες όπως το νόμιμο και το ηθικό, ψάχνουν να βρουν θέση σε αυτό το τζογονομοσχέδιο.

Οι αρμόδιοι ας παίξουν τα…ρέστα τους για την απόσυρσή του.

Βανζέτι
Εστάλει από τον Νίκο.

antinews.grBookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 2/16/2011 07:31:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Bρίθει αοριστιών και αντιφάσεων το νομοσχέδιο για τα “Φρουτάκια”."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες