Αναταράξεις για το «πωλητήριο»...
Ουσιαστικά κινήθηκε από το ένα άκρο στο άλλο, προκειμένου να διορθώσει τα λάθη που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, με αφετηρία τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας την περασμένη Παρασκευή. Ουσιαστικά, για ακόμη μία φορά, προτίμησε να σηκώσει ο ίδιος το βάρος, παρά να το επιμερίσει στους υπουργούς του. Οι οποίοι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους να κρατήσουν το θέμα στη δημοσιότητα, παρά τις συνεχείς παραινέσεις από τους επιτελείς του...
Μεγάρου Μαξίμου να ρίξουν τους τόνους. Σε κάθε περίπτωση, με τον νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, ο οποίος θα αποκτήσει και συνταγματική κατοχύρωση, θα απαγορευτεί ρητά -και με μοναδική εξαίρεση να αποφασίσει διαφορετικά η Βουλή- η πώληση δημόσιας περιουσίας.
Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας για τη διά βίου μάθηση. «Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της», τόνισε, «επενδύει, αξιοποιεί, αλλά παράλληλα προστατεύει την περιουσία της, που δεν ανήκει σε κανέναν άλλον, παρά μόνο στους ίδιους τους πολίτες. Στις γενιές που έφυγαν και στις γενιές που έρχονται». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία του αποτελεί έμπρακτη απάντηση «σε κάθε καλοπροαίρετο ή κακοπροαίρετο, στο εσωτερικό και το εξωτερικό». «Οτι η δημόσια γη δεν πωλείται, ούτε μεταβιβάζεται, ούτε ανταλλάσσεται, όπως μπορεί να έγινε με το Βατοπέδι», προσέθεσε με νόημα.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και στην Αναθεώρηση που επίκειται, η πρόνοια του νόμου θα περιβληθεί και της συνταγματικής ισχύος. Μονάχα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνο ύστερα από απόφαση της ίδιας της Βουλής, ακόμα και για μικρή ιδιοκτησία του Δημοσίου, θα μπορεί η κυβέρνηση να έχει το δικαίωμα να άρει αυτήν την απαγόρευση. Από το σημείο αυτό και μετά ο Γ. Παπανδρέου διεμήνυσε πως «πάγια θέση μας είναι -και το επαναλαμβάνω για όσους, εντός ή και εκτός Ελλάδας, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει- ότι ναι, θα αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία». «Θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη. Θα αξιοποιηθεί για την αποκλιμάκωση του χρέους. Θα αξιοποιηθεί για να αντισταθμίσει μέτρα, όπως της μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλά κανείς μας να μη συγχέει τον όρο αξιοποίηση με τον όρο πώληση», ξεκαθάρισε.
Με αφορμή την υπόθεση της περιουσίας, ο Γ. Παπανδρέου έστειλε σειρά μηνυμάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό για τις σχέσεις μας με την τρόικα.
Επεσήμανε πως η χώρα μας, «παρά τις αντίθετες προφητείες, παρά τις σχεδόν ρατσιστικές αναλύσεις για το τι εστί Ελληνας», υλοποίησε με επιτυχία ένα από τα δυσκολότερα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που υπήρξε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Νεοεκλεγμένη»
Σε μία έμμεση αναφορά στα εκλογικά σενάρια χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «νεοεκλεγμένη», που φορτώθηκε ένα βαρύ χρέος από το παρελθόν, αλλά έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να απελευθερώσει την Ελλάδα. «Από τη μια αντιμετωπίζουμε το παρελθόν μας, πληρώνοντας τα σπασμένα, από την άλλη αλλάζουμε την Ελλάδα, για να εγγυηθούμε και το σήμερα και το αύριο», προσέθεσε. Με βάση αυτές τις θέσεις ο πρωθυπουργός ζήτησε σεβασμό και δήλωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά να τιμήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών και να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια του λαού.
Και χθες συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις στελεχών. «Ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όχι στο ξεπούλημα, πενήντα δις ίσως, συνεντεύξεις της τρόικας όχι», δήλωσε στον «Real» ο Σ. Ξυνίδης. «Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο κ. Ρεν στην ουσία συμφώνησε με το διάβημα που έκανε η ελληνική κυβέρνηση. Hταν ένα σοβαρότατο ατόπημα», σχολίασε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ethnos.gr