ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:24 Φεβρουαρίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Θανάσης Οικονόμου: Οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη «εδώ και τώρα».

Για πολλούς η αξία του κοινωνικού κεφαλαίου εξηγεί τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Έτσι, οι κοινωνίες διακρίνονται σε αυτές με «χαμηλή» και σε αυτές με «υψηλή» εμπιστοσύνη, ανάμεσα δηλαδή σε εκείνες που διαθέτουν σημαντικό απόθεμα κοινωνικού κεφαλαίου και σε όσες εμφανίζονται ελλιπείς.

Υπό αυτή την έννοια, η εμπιστοσύνη σε θεσμούς, δομές, διοίκηση επιτρέπει την ανάπτυξη μίας ορθολογικής συμπεριφοράς που διευκολύνει αφενός τις συναλλαγές και αφετέρου επιτρέπει την προσέγγιση του δημόσιου χώρου με εργαλεία που ξεφεύγουν από την παράδοση του κρατισμού. Ως τέτοια νοείται και η κοινωνία των πολιτών. Υπάρχει και η προσέγγιση που σχετίζει την οικονομική ανάπτυξη με τον ατομισμό. Είναι η περίπτωση που η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη εξηγείται και ...
από την ατομιστική κουλτούρα, όπου η κοινωνική δομή πριμοδοτεί την καινοτομία, την «ιδέα». Στον αντίποδα, βρίσκονται χώρες με περισσότερη συλλογικότητα, όπου οι αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί του κράτους ατονούν τα ατομικά κίνητρα. Η Ελλάδα πολύ δύσκολα εντάσσεται είτε στη μία, είτε στην άλλη προσέγγιση. Η μακρά παράδοση κρατισμού, οι συνδικαλιστικοί φορείς, ακόμα και οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν ταυτίζονται με κατάκτηση συλλογικών προνομίων οριζόντια κατανεμημένων.

Ως συνέπεια των παραπάνω μπορεί να θεωρηθεί η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες αλλά και ο συνεχώς μειούμενος δείκτης εμπιστοσύνης σε όσα χτίσαμε στην Τρίτη Δημοκρατία μας. Αν υπάρχει μία βεβαιότητα, αυτή είναι η αγωνία των Ελλήνων. Οι πολίτες αγωνιούν. Όχι μόνο για την έκταση των μέτρων, αλλά και για την απόδοσή τους με κυρίαρχο αίτημα την ανάπτυξη.«Θα ‘ρθει η ανάπτυξη»; «Πότε θα έχουμε ανάπτυξη», ρωτούν. Την ίδια ώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαντλεί την ρητορική της ζητώντας «ανάπτυξη εδώ και τώρα». Λες και η ανάπτυξη είναι νομοτελειακή, ασύνδετη από τις επιλογές, από τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, από το παραγωγικό μοντέλο. Λες και η ανάπτυξη σήμερα μπορεί να είναι ακόμη το αποτέλεσμα επιχορήγησης και το άλλοθι κατανάλωσης. Οι πολίτες κατανοούνται.

Η καθημερινή βιοπάλη, σε πολλές περιπτώσεις για πραγματική επιβίωση, ο χρόνιος εναγκαλισμός με μικροσυστήματα κάθε είδους συμφερόντων, η πίεση του στεγαστικού δανείου και η αγωνία για το τι θα απογίνει το παιδί με το πτυχίο στο χέρι, δικαιολογούν τα ερωτήματα. Και τη δυσπιστία. Και την αναζήτηση λύσεων εδώ και τώρα. Οι πολιτικοί όμως; Οι συνδικαλιστές; Οι οργανωμένες ομάδες συμφερόντων; Πόσο δικαιολογούνται να επιμένουν σ’ ένα χρεωκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης, που πέρα από τους οικονομικούς όρους αντανακλούν και ένα παρωχημένο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς; Ο εγκλωβισμός μεγάλης μερίδας των παραπάνω στην ανάγνωση του σήμερα με χθεσινούς όρους, δημιουργεί ένα προβληματικό σχήμα. Από τη μια, δεν επιτρέπει μία καθαρή εξέταση των αιτιών που οδήγησαν σε χρεωκοπία όχι την οικονομία αλλά τον τρόπο οργάνωσης και το αξιακό σύστημα της κοινωνίας μας.

Και καθαρή εξέταση, σημαίνει ανάληψη ευθυνών που δεν θα εξαντλούνται σε τακτικισμούς ανάλογα με το ποιος μπαίνει κάθε φορά στο κάδρο. Σημαίνει ανασχηματισμό θεσμών, φορέων και αντιλήψεων, ικανών να εκφράζουν τις σημερινές συλλογικές μας ανάγκες. Από την άλλη, καθυστερεί την τροχοδρόμηση μίας διαδικασίας για την μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή. Την ώρα που τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής αλλάζουν, που οι πολίτες διαφοροποιούνται από επιλογές και πρακτικές του παρελθόντος, οι θεσμοί και οι εκπρόσωποί τους αρνούνται να εξελιχθούν εξίσου. Όσο, όμως, οι κοινωνικές ανάγκες θα βγαίνουν πιο προωθημένες και πιο απαιτητικές, τόσο το χάσμα θα μεγαλώνει. Γιατί οι πολίτες επιθυμούν θεσμούς που θα τους εκφράζουν, ζητούν εκπροσώπους που θα υπηρετούν τα συλλογικά τους συμφέροντα. Αυτή η νέα ισορροπία είναι μεγάλο στοίχημα. Και, ταυτόχρονα, συνθήκη και προϋπόθεση για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

 Το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο πρέπει να είναι συμβατό με τους θεσμούς που το αντιπροσωπεύουν. Όσο αυτές οι γραμμές δεν τέμνονται, τόσο θα ορίζουμε την ανάπτυξη με κουκίδα στο ημερολόγιο, χάνοντας την πραγματική ευκαιρία της (μετα)νεωτερικής εποχής μας: να δούμε την ανάπτυξη ως αποτέλεσμα και όχι ως προϋπόθεση. Να δούμε τις αλλαγές στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον ως αλλαγές σε κυρίαρχες αντιλήψεις και ως οριοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Ικανού, πια, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία όλων μας.

Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 2/24/2011 06:22:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Θανάσης Οικονόμου: Οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη «εδώ και τώρα»."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες