Απολύσεις μετά τα λουκέτα των εργοταξίων στην Ιονία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η εταιρεία ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε την απόλυση 25 εργαζομένων που απασχολούνταν στο εργοτάξιο στην Καμπή Άρτας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την Κοινοπραξία Νέα Οδός, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του...
οδικού άξονα. Όπως αναφέρουν στελέχη της, το χρηματοδοτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφότου οι τράπεζες σταμάτησαν τη δανειοδότηση των έργων (στην Ιόνια από τον Ιούνιο του 2010) έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ρυθμού κατασκευής των έργων και, όπως αποδεικνύεται, το κλείσιμο των εργοταξίων που θεωρούνται πιο «προβληματικά» από πλευράς απαλλοτριώσεων, μεταφοράς πυλώνων ΔΕΗ κ. λπ.
Οπως υποστηρίζουν πάντως εργαζόμενοι στο έργο, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ δεν είναι η μόνη που έχει προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού στην Ιόνια Οδό. Οι υπεργολάβοι που έχουν αναλάβει τμήματα του έργου για λογαριασμό των δύο μεγάλων ισπανικών κατασκευαστικών εταιρειών (Dragados και Ferrovial, που επίσης συμμετέχουν στην κοινοπραξία) φέρονται να έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα μεγάλο μέρος του προσωπικού τους εδώ και 2 - 3 μήνες. Σε ανάλογες κινήσεις έχει προχωρήσει στην εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών η γαλλική εταιρία Vinci, έχοντας απολύσει από τον Δεκέμβριο 125 άτομα από το προσωπικό της που απασχολείται στο έργο Ζητά απαντήσεις ο Στ. Καλογιάννης Το τοπίο σε ότι αφορά την κατασκευή της Ιόνιας Οδού ενδέχεται, πάντως, να αποσαφηνιστεί μετά την απάντηση που αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας ή ο Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες προς συζήτηση στη Βουλή ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στους οδικούς άξονες οι οποίοι κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, και ιδιαίτερα της Ιόνιας οδού.
«Οι συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας μας χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω του φθηνού κόστους κατασκευής των έργων και του φθηνού κόστους δανεισμού χωρίς κρατικές εγγυήσεις. Επιπλέον το Δημόσιο εισπράττει εγγυημένα το μεγαλύτερο μέρος των διοδίων. Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα έργα που υλοποιούνται με αυτές τις συμβάσεις είναι μεγάλα. Ειδικότερα, για την Ιόνια οδό, η οποία αποτελεί έργο ζωής για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία πρόοδος το τελευταίο διάστημα. Στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ήπειρο ουσιαστικά δεν υπάρχουν εργοτάξια που δουλεύουν. Οι ευθύνες του Υπουργείου Υποδομών είναι τεράστιες για τις καθυστερήσεις σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες.
Επί μήνες δεν έχει πράξει το παραμικρό, τα έργα δεν προχωρούν, το τεχνικό δυναμικό οδηγείται στην ανεργία, κανένα χρονοδιάγραμμα των συμβάσεων δεν τηρείται και το Υπουργείο αρκείται σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί δήθεν μείωσης των διοδίων, δηλώσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα», αναφέρει ο κ. Καλογιάννης και ερωτά τον Υπουργό Υποδομών σε ποιους λόγους οφείλεται η απραξία του Υπουργείου που οδήγησε την σύμπραξη των κατασκευαστριών εταιρειών στην παύση των εργασιών από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, καθώς και τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες κατασκευής σε όλο το μήκος της Ιόνιας οδού και να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης.
Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ
ele.gr