Παράνομες δεξαμενές καυσίμων σε εργοστάσια και λατομεία στα Γιάννεα.
Το θέμα αποκάλυψε στο χθεσινό της φύλλο η «Ε», διασταυρώνοντας σχετικές πληροφορίες από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης που έκανε ενδελεχείς ελέγχους από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή. Όπως επισημαίνεται από την διαδικασία που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της προανάκρισης εντοπίστηκαν αρκετές περιπτώσεις με τις προαναφερόμενες παραβάσεις, όπως επίσης εντοπίστηκαν και παράνομες δεξαμενές καυσίμων, που βρισκόταν σε εργοτάξια και..
σε λατομεία, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Από τον τύπο ενημερώθηκε για τις διαπιστώσεις των παραβάσεων του ΣΔΟΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας που υπενθύμισε μεταξύ άλλων πως και στο παρελθόν το συνδικαλιστικό όργανο των πρατηριούχων είχε αναφερθεί στην ανάγκη να γίνουν εντατικοί έλεγχοι σε διάφορες περιπτώσεις, όπου υπήρχαν σχετικές καταγγελίες ή έστω και απλές αναφορές.
«Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται από τα κλιμάκια των υπηρεσιών και το ΣΔΟΕ γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο των παράνομων δεξαμενών σε χωράφια και εργοτάξια που δεν έχουν άδειες. Στα πρατήρια καυσίμων υπάρχουν οι άδειες, τα σχεδιαγράμματα και έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες», σημείωσε ο κ. Κολόκας που πρόσθεσε ότι πολλά πράγματα άλλαξαν από όταν διαφοροποιήθηκε η νομοθεσία και από τότε που απαιτούνται οικοδομικές άδειες για τις δεξαμενές. «Παλιά δεν χρειαζόταν οικοδομική άδεια για τις δεξαμενές, όμως στη συνέχεια και με τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία δε δηλώθηκαν πολλές δεξαμενές, γιατί ήταν πολλοί εκείνοι που ήθελαν να αποφύγουν τα πρόστιμα. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε επακριβή στοιχεία και καταγραφή των δεξαμενών στα πρατήρια», σημείωσε ο κ. Κολόκας.
Ποιοι κλέβουν τους πρατηριούχους
Ακόμη, ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Ιωαννίνων επισήμανε πως ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πρατηριούχοι σχετίζεται με την ανεπάρκεια ελέγχων στα βυτιοφόρα από τα οποία προμηθεύονται τα πρατήρια με καύσιμα. «Η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για αυτό το σκοπό, για να κάνει την ογκομέτρηση των δεξαμενών δεν έχει ελέγξει ποτέ και κανέναν. Εκείνοι που κλέβουν τους πρατηριούχους είναι οι βυτιοφορείς και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Προσωπικά και εγώ στο παρελθόν αλλά και πολλοί συνάδελφοι αναγκαστήκαμε να χρεωθούμε και να αγοράσουμε βυτιοφόρα, αφού πληρώναμε καύσιμα, τα οποία δεν πωλούσαμε», κατέληξε.
Καταγγελίες πρατηριούχων
Το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και πλήθος αντιδράσεων από πρατηριούχους που έτυχε το προηγούμενο διάστημα να πιαστούν στην τσιμπίδα των κλιμακίων του ΣΔΟΕ και όχι αποκλειστικά των κλιμακίων από την Θεσσαλονίκη που αναφέρονται στο ρεπορτάζ. Όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά επαγγελματίες που κλάδου που επικοινώνησαν με την «Ε», οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή το κράτος μέσα από τους επίσημους φορείς και τις υπηρεσίες του να δείχνει και το κοινωνικό του πρόσωπο.
Αυτό δε φαίνεται, όπως επισήμαναν, με την αποσπασματική εφαρμογή των ελέγχων και κυρίως με την εξοντωτική επιβολή προστίμων που αγγίζουν τις 100.000 ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες δεν έχουν νομικό έρεισμα και για τις οποίες οι πρατηριούχοι που αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη σε βάρος τους είχαν λάβει τις σχετικές διαβεβαιώσεις από λογιστές και φοροτεχνικούς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις έχει να κάνει και με την αλλαγή που συντελέστηκε με σχετική διάταξη και η οποία αναφέρεται στο χρόνο κατά τον οποίο ο κάθε πρατηριούχος οφείλει να καταγράφει μηδενικά αποθέματα καυσίμων στις δεξαμενές του.
ele.gr