ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:10 Μαρτίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Κατάχρηση και στρεβλώσεις δείχνει το "Εύδοξος".

Μεγάλες αποκλίσεις στο κονδύλι των συγγραμμάτων ανά φοιτητή από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο κατέδειξε το νέο σύστημα διανομής ηλεκτρονικών συγγραμμάτων «Εύδοξος» που εφαρμόζει από φέτος το υπουργείο Παιδείας.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας, είναι σαφές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν φαινόμενα κατάχρησης στον αριθμό των βιβλίων που διανέμονται ανά μάθημα και σχολή, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των επτά ιατρικών σχολών της χώρας, όπου η απόκλιση του κόστους των συγγραμμάτων ανά φοιτητή, από την πιο ακριβή έως την πιο φτηνή, φτάνει το 258%.  Σε ότι αφορά το...
 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, βρίσκεται περίπου στη μέση του συγκριτικού πίνακα των στοιχείων ανά Πανεπιστήμιο με 7,8 βιβλία ανά φοιτητή, 163,66 ευρώ κόστος ανά φοιτητή και 20,98 ευρώ κόστος ανά βιβλίο. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών με 10,3 βιβλία ανά φοιτητή και 226,82 ευρώ κόστος ανά φοιτητή. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το ΤΕΙ Ηπείρου με 6,2 βιβλία ανά φοιτητή, 140,15 ευρώ κόστος ανά φοιτητή και 22,45 ευρώ κόστος ανά βιβλίο. Στην κορυφή των ΤΕΙ βρίσκεται αυτό της Λαμίας με 7,3 βιβλία ανά φοιτητή και 193,19 ευρώ κόστος ανά φοιτητή. Στοιχεία υπάρχουν και για τις εκκλησιαστικές ακαδημίες, με την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων όπου 5,5 βιβλία αναλογούν ανά φοιτητή και το κόστος ανά φοιτητή φτάνει τα 187,98 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το ακριβότερο κόστος ανά φοιτητή, αν και ο αριθμός των βιβλίων είναι μικρότερος σε σχέση με τις εκκλησιαστικές ακαδημίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το υπουργείο, και λόγω της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και για να αντιμετωπίσει τις παραπάνω στρεβλώσεις, καθιέρωσε από φέτος νέο σύστημα. Σε κάθε μάθημα οι φοιτητές θα επιλέγουν ένα μεταξύ τουλάχιστον δύο πακέτων συγγραμμάτων. Κάθε πακέτο θα περιλαμβάνει ένα βιβλίο και ένα βοήθημα. Μόνο κατ' εξαίρεση, και εάν οι διδάσκοντες θεωρούν ότι δεν καλύπτεται η ύλη, μπορούν να ζητήσουν από το υπουργείο επιπλέον βιβλία. Η αλλαγή κρίθηκε απαραίτητη διότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες ένα πακέτο περιελάμβανε έως και 11 βιβλία, με αποτέλεσμα να το επιλέγουν οι περισσότεροι φοιτητές για να αποκτήσουν τα βιβλία.

Στο τέλος, όμως, οι φοιτητές μελετούσαν ελάχιστα από αυτά, ενώ έχουν καταγραφεί και κρούσματα πώλησης συγγραμμάτων από φοιτητές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, από τους 603.216 εγγεγραμμένους φοιτητές στα μητρώα των ΑΕΙ μόλις οι 242.244 έκαναν φέτος δήλωση και παρέλαβαν συγγράμματα. Δηλαδή, όπως δήλωσε χθες ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας, κ. Βασίλης Παπάζογλου, ο ένας στους τρεις είναι ενεργός. Μάλιστα, ορισμένα τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ από τον δεύτερο χρόνο «αποψιλώνονται» (είτε λόγω μετεγγραφών είτε λόγω αδιαφορίας των φοιτητών). Ενδεικτικά, στα περιφερειακά τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Τουριστικών Επαγγελμάτων από τους κατά μέσο όρο 60 σπουδαστές που στο 1ο εξάμηνο έκαναν δήλωση για συγγράμματα, στο 3ο εξάμηνο έμειναν μόνον οι 6.

Το νέο σύστημα διανομής ηλεκτρονικών συγγραμμάτων κατέδειξε επίσης ότι στα ελληνικά πανεπιστημία και τα ΤΕΙ υπάρχουν φοιτητές μόνο στα χαρτιά, καθώς από τους εγγεγραμμένους μόνο ο ένας στους τρεις ζήτησε και πήρε βιβλία κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

 Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ
 ele.gr
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 3/10/2011 09:15:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Κατάχρηση και στρεβλώσεις δείχνει το "Εύδοξος"."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες