"Έρημα" τα Γιάννενα! "Αδειάζει" η αγορά της πόλης.
Αυτή όμως, η «φυσιολογική» κίνηση, μάλλον δεν είναι στην επικαιρότητα ελέω κρίσης. Από την άλλη όμως, δεν υπάρχει και ένα «εύκολο» και αξιόπιστο μέτρο για να διαπιστώσει κανείς πόσα μαγαζιά έκλεισαν και πόσα άνοιξαν στα Γιάννενα τον τελευταίο «ΔΝΤ» χρόνο που διανύει η χώρα. Και αυτό γιατί δεν σημαίνει πώς αν κλείσει το μαγαζί της γειτονιάς μας, καταγράφεται και ως κλειστό στο...
Επιμελητήριο, αφού μια τέτοια διαδικασία σημαίνει και κλείσιμο όλων των χρεών που μπορεί να έχει ο έμπορος. Επίσης, σύνηθες φαινόμενο του τελευταίου έτους, είναι επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη να κλείνουν το μαγαζί τους και να συνεχίζουν με αυτασφάλιση για τα δύο ή τρία τελευταία χρόνια που απομένουν ως τη συνταξιοδότηση.
Όλα αυτά φυσικά, δεν αποκρύπτουν τη γενική, κακή εικόνα της αγοράς της πόλης. Αυτή τη στιγμή μόνο στην οδό Ναπολέοντα Ζέρβα, τη Σουλίου και τη Βελουχιώτη, είναι οκτώ ισόγεια καταστήματα ξενοίκιαστα, για διάστημα που κυμαίνεται από ένα χρόνο έως και ένα μήνα. Στη Δωδώνης, από τα φανάρια της Δομπόλη μέχρι και το δικαστικό μέγαρο, είναι ξενοίκιαστα δέκα μαγαζιά συνολικού εμβαδού άνω των 500 τ.μ. εκ των οποίων τα τρία, τα μεγαλύτερα εξ αυτών, είναι νεόκτιστα. Έξι μαγαζιά έκλεισαν και έβαλαν ενοικιαστήριο στις οδούς Μιχαήλ Αγγέλου, Βλαχλείδη και Σακκά από τον περασμένο Μάιο μέχρι τώρα και παραμένουν άδεια.
Δύο είναι ξενοίκιαστα στην οδό Αβέρωφ, η οποία όμως αναμένεται να υποστεί το επόμενο κύμα του «τσουνάμι», αλλά το μεγάλο «μακελειό» έχει γίνει στην παλιά αγορά της πόλης: Στον πεζόδρομο της Λόρδου Βύρωνα είναι επτά μαγαζιά κλειστά και άλλα τρία είναι στην Κάνιγγος. Τι φταίει; Το «κοκτέιλ» της κρίσης Φταίει το «εκρηκτικό κοκτέιλ» χαμηλής αγοραστικής δύναμης των πολιτών με τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και τις αυξήσεις στα διάφορα είδη και τη φορολογία και των ακριβών ενοικίων που δεν πέφτουν με τίποτα. Μαγαζί όχι πάνω από 30 τ.μ. στην 28ης Οκτωβρίουζητάει ενοίκιο 1.800 ευρώ, μεγαλύτερα ακόμη ποσά «παίζονται» σε όσα αδειάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη. «Στις καλές εποχές μάθαμε να ζητάμε και μεγάλα ενοίκια» λέει στον «Η.Α.» ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου VrespitiΔημήτρης Καλατζόγλου.
«Όμως, τα 500 ευρώ έγιναν 800 και πήγαν 1.000 με την αναπροσαρμογή των ενοικίων», ποσά που πλέον, δεν μπορούν να καταβάλλουν οι ενοικιαστές. Φυσικά, υπάρχει πάντα η ελπίδα της επαναδιαπραγμάτευσης, η οποία όμως μέχρι στιγμής αποδεικνύεται… φρούδα. «Οι ιδιοκτήτες, όταν φεύγει κάποιος ενοικιαστής επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο, θεωρούν ότι θα βρουν να νοικιάσουν τα μαγαζιά τους στις ίδιες τιμές» συνεχίζει ο κ. Καλατζόγλου. Φαίνεται πάντως ότι σε επίπεδα τιμών, το εμπορικό κέντρο της πόλης παραμένει «δυνατό χαρτί» καθώς τα ενοίκια δεν πέφτουν. Ενδεικτικό είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουν πληθύνει πολύ οι δικαστικές διαμάχες ενοικιαστών-ιδιοκτητών καταστημάτων, καθώς τα απλήρωτα νοίκια συσσωρεύονται.
Πόσο θα πάει αυτή η κατάσταση, κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο όμως είναι ότι η ιδιοκτησία αντέχει. Και αν τα ενοίκια δεν μειώνονται, φαίνεται ότι μειώνεται ο «αέρας», καθώς τα ποσά για την τοποθεσία του μαγαζιού (και τη συνεπαγόμενη πελατεία) έχουν μειωθεί αρκετά. Μανάβικα και αξεσουάρ Παρόλη την κρίση όμως, η αγορά δεν σταματάει και δημιουργούνται και νέες αγορές στην πόλη. Αρκετές εταιρίες, ειδικά τραπεζικοί οργανισμοί, αναζητούν καταστήματα προς ενοικίαση στην εθνική οδό προς την Άρτα, καθώς εκεί υπάρχει και το πλεονέκτημα του άνετου πάρκινγκ. Αντίστοιχα, πολλά παλιά μαγαζιά και ξενοίκιαστα για χρόνια, «γέμισαν» σε λιγότερο κεντρικούς δρόμους της πόλης όπως η Καλούτσιανη και η Ανεξαρτησίας, μια τάση που δείχνει να ενισχύεται. Υπάρχουν ακόμα μαγαζιά που ανοίγουν, έστω και αν αυτά δεν είναι περισσότερα από αυτά που κλείνουν πλέον.
Τι ανοίγει όμως μέσα στην πόλη; Κυρίως μαγαζιά ειδών πρώτης και… δεύτερης ανάγκης, με το εντυπωσιακότερο νούμερο να είναι αυτό των νέων μανάβικων. Μόνο στις οδούς Ζέρβα, Πυρσινέλλα και στην πλατεία Ομήρου, έχουν ανοίξει τρία καινούργια μαγαζιά. Αντίστοιχα, πιο εύκολα ανοίγουν καταστήματα με τυρόπιτες, καφέδες και σάντουϊτς, «όρθιου» χαρακτήρα και όχι τόσο καφετέριες. Τρίτο «φρούτο» της κρίσης, είναι τα μαγαζιά με αξεσουάρ, κοσμήματα και διάφορα μικροείδη που απευθύνονται κυρίως στο γυναικείο πελατειακό κοινό.
agon.gr