ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:9 Μαρτίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Να αγοράσουν τη «Δωδώνη»... προτρέπει η κυβέρνηση Ενώσεις και συνεταιρισμούς.

Την ώρα που η Αγροτική Τράπεζα έχει βγάλει...στο σφυρί δυο από τις θυγατρικές της, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ΕΛΒΙΖ και όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, από το βήμα της βουλής, κάλεσε τους συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις τους που ενδιαφέρονται, να διεκδικήσουν και να αγοράσουν αυτές τις βιομηχανίες (μαζί και η ΣΕΚΑΠ) και σε ότι αφορά την Ήπειρο...φωτογράφισε βέβαια την κερδοφόρα «Δωδώνη».

 Το πώς μπορεί να γίνει αυτό με Ενώσεις και συνεταιρισμούς που δεν διαθέτουν κεφάλαια, δεν ξεκαθαρίστηκε, αν δηλαδή το ίδιο το κράτος μπορεί να παρέμβει και να δοθούν δάνεια προς εξαγορά των μετοχών της τράπεζας και υπό το...αυστηρό βλέμμα της τρόικας που ζητά απεμπλοκή της ΑΤΕ από εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα προκειμένου να ...επιτρέψει την συμμετοχή του δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Μέχρι και χθες δεν...
 υπήρχε ανακοίνωση για την τύχη της «Δωδώνης», ο διοικητής της διέψευσε όσα γράφτηκαν στο τύπο περί προσφορών που κατέθεσαν σε προφορικό επίπεδο ξένες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, δεν υπάρχει απόφαση για πώληση με διαγωνισμό.
Θυμίζουμε όμως δημοσιεύματα για 67 εκ. ευρώ που φέρεται να προσέφερε η γνωστή Arla, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Λ. Κόντος το ανέβασε στα 130-150 εκ. ευρώ την αξία της... Η διάψευση δεν σημαίνει και πολλά αφού η ΑΤΕ θα πρέπει να απεμπλακεί και από τη «Δωδώνη», όπως τουλάχιστον προκύπτει και από τις αναφορές του κ. Σαχινίδη.

 Περιμένουν συνάντηση και τη δίκη για τις μετοχές
 Οι Ενώσεις-μέτοχοι στη «Δωδώνη» και κυρίως η ΕΑΣ Ιωαννίνων με το 24,75% των μετοχών περιμένουν να συναντηθούν με τον διοικητή της ΑΤΕ, αλλά και με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών, όμως ως τώρα τίποτε παρά τα συνεχή αιτήματα. Πάντως ποντάρουν πολλά στις μετοχές που η τράπεζα απέκτησε, κατά παράβαση του καταστατικού όπως υποστηρίζουν και έφτασε στο 67,7% με αποτέλεσμα να ενεργεί χωρίς να ρωτά τους άλλους μετόχους.

Η δίκη στο Εφετείο έχει προσδιοριστεί για τον Απρίλιο, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης. Πρωτόδικα η απόφαση ήταν αρνητική για τις Ενώσεις Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Πρόκειται για μια υπόθεση που άλλαξε την μετοχική ισορροπία στη «Δωδώνη» κα από το αρχικό 60%-40% τράπεζας και Ενώσεων φτάσαμε πριν από λίγα χρόνια στο 67,7% για την ΑΤΕ. Οι Ενώσεις υποστηρίζουν και θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν είχαν σήμερα το 40%, ωστόσο χωρίς να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι ακριβώς θέλει να κάνει με τη «Δωδώνη» και κυρίως αν πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία με πιο τίμημα θα γίνει. Ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ δεν παραλείπει να υπενθυμίζει την πρωθυπουργική δέσμευση ότι η «Δωδώνη» θα παραμείνει σε Ηπειρωτικά χέρια και ζητά μια απάντηση αν ισχύει ή όχι αυτή η δέσμευση με όσα διαρρέονται και δηλώνονται. Η ΕΑΣΙ ζήτησε έκτακτη γενική συνέλευση στην «Δωδώνη» το αίτημα στάλθηκε επίσημα χθες και αναμένει τη διαδικασία.

 Σε αυτή τη συνέλευση εκτός του ιδιοκτησιακού θα τεθεί και θέμα τιμών των παραγωγών, όμως το μείζον με τις εξελίξεις που έρχονται είναι να δοθούν απαντήσεις για το πρώτο. Να ξεκαθαριστεί αν η πώληση είναι προ των πυλών και άρα η πρόσκληση για εξαγορά από τις Ενώσεις γίνεται για την...τιμή των όπλων, γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι οι συνεταιρισμοί δεν έχουν χρήματα και οι κτηνοτρόφοι περνούν δύσκολες εποχές.

Από το καλοκαίρι η πρώτη πρόσκληση
Οι Ενώσεις και οι κτηνοτρόφοι δεν θα μείνουν απαθείς θεατές στις εξελίξεις, όμως ζητούμενο έιναι το πώς θα διαμορφώσουν συνθήκες που να ευνοούν τη διατήρηση του σημερινού χαρακτήρα της «Δωδώνης». Η πρόσκληση του κ. Σαχινίδη προφανώς και δεν έγινε τυχαία, άλλωστε από το καλοκαίρι ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης κάτι αντίστοιχο είχε πει στους κτηνοτρόφους που τον είχαν επισκεφτεί ως Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Το πώς μπορούν οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο της Ηπείρου αλλά πανελλαδικά και οι Ενώσεις-μέτοχοι, η ΠΑΣΕΓΕΣ να κρατήσουν συνεταιριστική τη γαλακτοβιομηχανία που αποτελεί ...ανάχωμα στα καρτέλ γάλακτος, είναι το μεγάλο ζητούμενο. Εξαίρεση για μη πώληση της δεν μπορεί να γίνει με την τρόικα να το ζητά και άρα πολιτική απόφαση για να δοθεί με μικρό κόστος στους κτηνοτρόφους, ή χωρίς να λάβει χρήματα η ΑΤΕ έχοντας κερδίσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια, όπως άλλωστε ζητούν, είναι μια εκδοχή, ίσως αδύνατη αλλά μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση όλα είναι ανοιχτά. Από την άλλη κανείς δεν περιμένει να πει η κυβέρνηση και η ΑΤΕ πάρτε τη «Δωδώνη» δωρεάν και επομένως κάποια πρόταση πρέπει να υπάρξει αν όντως ζητηθεί πριν επιλεγεί ο διεθνής διαγωνισμός, δηλαδή σε επίπεδο μετόχων και με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων.

Τι προτείνει η κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση είναι υπέρμαχος των συνεταιρισμών και των πρωτοβουλιών που μπορεί να πάρουν οι συνεταιριστές.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση πεδίο δόξης λαμπρό για το συνεταιριστικό κίνημα να έρθει και να αναλάβει όλες αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται κάτω από την Αγροτική και να διεκδικήσει να τις αγοράσει και να τις λειτουργήσει επ' ωφελεία των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ κ. Διαμάντως Μανωλάκου. Κάλεσε τους συνεταιριστές «να στηρίξουν το εισόδημα του παραγωγού, του κτηνοτρόφου και του γεωργού» και μάλιστα εξέφρασε δε την απορία του για τις αντιδράσεις στην πώληση των θυγατρικών της ΑΤΕ λέγοντας «Γιατί η ΑΤΕ κακώς πουλάει; Η Αγροτική είναι μία τράπεζα. Γιατί θα έπρεπε κάτω από μία τράπεζα να βρίσκονται τόσο διαφορετικές δραστηριότητες;». Τέλος για τις προς πώληση βιομηχανίες σε σχέση με το συνεταιριστικό κίνημα προέτρεψε το τελευταίο «να αναλάβει τις ευθύνες του, να λύσει τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με μία σειρά από συνεταιριστικές οργανώσεις, για να δώσει διέξοδο και προοπτική. Εμείς, κατέληξε, πραγματικά από θέση αρχής είμαστε υπέρ του συνεταιριστικού κινήματος».

Πόσο κοστολογείται η «Δωδώνη»;
 Η αποτίμηση της «Δωδώνης» εφόσον τελικά επιλεγεί να έχουν τον πρώτο λόγο οι Ενώσεις και οι συνεταιρισμοί, όπως ο Κτηνοτροφικός, αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» στην όλη υπόθεση. Η εμπορική αξία της εταιρείας σαφώς και είναι μεγάλη, υπάρχουν υπεραξίες από το όνομα που διαθέτει διεθνώς και εξάγει προϊόντα σε 32 χώρες, αλλά όταν θέλει κανείς να πουλήσει στους ήδη μετόχους ή να στηρίξει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της αποτιμά τις μετοχές με άλλα δεδομένα και κριτήρια. Για το 67,7% που διαθέτει σήμερα η τράπεζα πολλοί μιλούν για αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να πληρώσει όποιος θέλει να το αποκτήσει. Οι Ενώσεις δεν έχουν χρήματα, οι κτηνοτρόφοι όσο κι αν θέλουν να μετέχουν δεν είναι σήμερα σε θέση να διαθέσουν πολλά, άλλωστε το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατακόρυφα και τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Δάνεια με εγγύηση του κράτους φαντάζει απίθανο να δοθούν για να αγοράσουν οι φυσικοί φορείς το μερίδιο της ΑΤΕ, άρα η έλλειψη ρευστού καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση της κυβέρνησης. Πολιτική απόφαση με μικρό τίμημα είναι η μόνη λύση, αλλά θα ληφθεί;

Έχουν πρόταση οι Ηπειρώτες;
 Πλην των Ενώσεων-μετόχων και των κτηνοτρόφων έχει συζητηθεί στην Ήπειρο η δημιουργία ενός εταιρικού σχήματος και με τη συμμετοχή επιχειρήσεων του τόπου για να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό που θα μπορούσε να κρατήσει Ηπειρωτική τη γαλακτοβιομηχανία, όμως ποτέ δεν συμφώνησαν οι εμπλεκόμενοι και οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι. Στην τελευταία πανηπειρωτική σύσκεψη ακούστηκαν πολλές απόψεις και θέσεις και πλην της κατάληξης ότι δεν πρέπει να χαθεί η «Δωδώνη» από την Ήπειρο και ανέξοδες κορώνες, ουσιαστική πρόταση δεν υπήρξε, ούτε και συγκροτήθηκε η επιτροπή που θα αναλάμβανε ρόλο. Με απλά λόγια αν αύριο μπει πωλητήριο στη «Δωδώνη» πολύ δύσκολα θα βρεθεί η σοβαρή πρόταση για εξαγορά, ακόμη κι αν ζητηθεί πρώτα (φαντάζει αδύνατο) από τους συνεταιρισμούς να προσφέρουν για την εξαγορά.

Η πιθανότητα να κληθούν οι Ενώσεις και συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων να αγοράσουν τη «Δωδώνη» εξασθενεί, αφού διαρρέονται πληροφορίες για ενδιαφέρον ξένων εταιρειών του κλάδου που θα «χτυπήσουν» την εταιρεία για να την αποκτήσουν και δεν αναφέρονται σε συνεταιριστές, πλην της πρόσκλησης του κ. Σαχινίδη.

 neoiagones.gr
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 3/09/2011 08:40:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Να αγοράσουν τη «Δωδώνη»... προτρέπει η κυβέρνηση Ενώσεις και συνεταιρισμούς."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες