ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:15 Μαρτίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Απάντηση του Αντώνη Μπέζα στο άρθρο του Γ. Κρανά.

Επειδή από το άρθρο του φορολογικού συμβούλου κ. Γ. Κρανά με τίτλο «Αφορολόγητο το μαύρο χρήμα;» δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις σχετικά με υποτιθέμενη εγκύκλιό μου, την περίοδο που ήμουν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, θα ήθελα να αποκαταστήσω την αλήθεια γιατί ο συντάκτης καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα λόγω ελλιπούς ενημέρωσης ή λόγω της παραπληροφόρησης της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Η διοικητική απάντηση-γνωμάτευση του Ειδικού Γραφείου Νομικού Συμβούλου Φορολογίας, και όχι εγκύκλιος, την οποία έκανα αποδεκτή στις 25.1.2006, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στη μεταχείριση ποσών που προκύπτουν κατά τον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και δεν καλύπτονται από...
 εμφανείς πηγές-πόρους (μισθός, δωρεές, δάνεια, κέρδη από λαχεία κλπ). Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σε ελέγχους φυσικών και νομικών προσώπων για υποθέσεις φοροδιαφυγής και να χρησιμοποιηθεί για απαλλαγές φορολογικών υποχρεώσεων. Αυτό επομένως που αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, ότι η ύπαρξη της φερόμενης ως εγκυκλίου μου, δεν επέτρεπε να αξιοποιούνται, δηλαδή να φορολογούνται, «τα πολύ σημαντικά ευρήματα των ελέγχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών προσώπων, επωνύμων ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών και λοιπών φορολογούμενων», δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τα ποσά αυτά, στα φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ) και στα νομικά πρόσωπα (εταιρείες κλπ), και πριν, και μετά την ανάκληση της συγκεκριμένης γνωμάτευσης -και όχι εγκυκλίου- μπορούν να φορολογηθούν με βάση τις γενικές διατάξεις (με τα σχετικά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις) ως αποκρυβέντα εισοδήματα και δεν υπάρχει, ούτε υπήρχε, κανένα νομοθετικό κενό. Ποιό ήταν λοιπόν το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γνωμάτευσης, που επαναλαμβάνω αφορά αποκλειστικά επίορκους δημόσιους υπαλλήλους; Το άρθρο 78 παρ.4 του Συντάγματος (αρχή της νομιμότητας του φόρου) προβλέπει ότι κανένας φόρος δεν επιβάλλεται, ούτε εισπράττεται, χωρίς τυπικό νόμο που να καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας, το εισόδημα και το είδος της περιουσίας στην οποία αναφέρεται ο φόρος.

Δεν μπορεί επομένως να επιβληθεί φόρος σε ποσά παρανόμως αποκτηθέντα κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους από δημοσίους υπαλλήλους (χρηματισμός, δωροδοκία κλπ), τα οποία δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (περιοδικότητα, αντάλλαγμα προσωπικής εργασίας, εκμεταλλεύσιμη πηγή κλπ). Για τα ποσά αυτά απαιτείται αυστηρότερη μεταχείριση που προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία, δηλαδή ο καταλογισμός στο σύνολό τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο πρόσωπο που τα προσπορίστηκε, η συνολική δήμευσή τους κλπ. Νομοθετικό κενό ή καλύτερα νομοθετική σύγχυση, σχετικά με τη μεταχείριση των ποσών που δεν δικαιολογούνται από εμφανείς πηγές και βρίσκονται κατά τον έλεγχο «πόθεν έσχες» σε δημόσιους υπαλλήλους, υπάρχει μετά την ανάκληση από το Υπουργείο Οικονομικών της συγκεκριμένης γνωμάτευσης και πρέπει να καλυφθεί.

Το ισχυρίζομαι αυτό, γιατί εάν η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, θεωρεί ότι τα ποσά που αποκτώνται παράνομα από δημόσιους υπαλλήλους αποτελούν εισόδημα και επομένως πρέπει να φορολογηθούν, τότε θα πρέπει να επιστρέψει πίσω σε όλους τους επίορκους που έχουν αποκαλυφθεί μετά από ελέγχους, τα καταλογισθέντα κάθε φορά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού παρακρατήσει… ΜΟΝΟ τους αναλογούντας φόρους και τους «νομιμοποιήσει» έτσι τα υπόλοιπα. Η Ελλάς όχι, αλλά οι επίορκοι να είναι απολύτως βέβαιη ότι… θα την ευγνωμονούν!!

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας, που στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων διαστρεβλώνεται, και δυστυχώς παρασύρει και καλοπροαίρετους, όπως πιστεύω ότι είναι ο κ. Κρανάς.

Ηγουμενίτσα, 13. 3. 2011
Αντώνης Μπέζας
πρ. Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 3/15/2011 09:52:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Απάντηση του Αντώνη Μπέζα στο άρθρο του Γ. Κρανά."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες