ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:21 Μαρτίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Απόψεις: Αποφάσεις «σχιζοφρενών» ή κατά το «δοκούν»;

Γράφει ο Κλεισθένης.
 Η διεθνής κοινότητα αποφάσισε τελικά στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη με επίκληση του διεθνούς δικαίου για την νομιμοποίησή της. Η επιλεκτική ή κατά περίπτωση επίκληση του διεθνούς δικαίου φυσικά δεν πείθει κανένα για την ορθότητα της στρατιωτικής παρέμβασης, όχι πως έπρεπε να αφεθεί ο Καντάφι και το σάπιο καθεστώς του να δολοφονεί τον Λιβυκό λαό αλλά γιατί η επίκληση του διεθνούς δικαίου γίνεται μόνο αν πρόκειται να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και κατά κύριο λόγο της δύσης.

Το καθεστώς Καντάφι δεν έγινε ξαφνικά σε μια μέρα δικτατορικό, αντιδημοκρατικό και διεφθαρμένο αλλά στηριζόταν από την δύση γιατί εξυπηρετούσε τα δυτικά συμφέροντα. Η εξέγερση, αν και από πολλούς αμφισβητείται ότι ήταν αυθόρμητη και Αραβική υπόθεση, διευκολύνει την δύση βαφτίζοντας την επέμβασή της ανθρωπιστική και τις επιδιώξεις της σαν εγκαθίδρυση δημοκρατικών καθεστώτων στα Αραβικά κράτη. Αυτά όμως δεν πείθουν κανένα, όλοι γνωρίζουμε τους...
 λόγους που γίνεται αυτή η επέμβαση που αποτελεί επανάληψη των επεμβάσεων στην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Για να γίνει αποδεκτή μια νομιμοποίηση στρατιωτικής επέμβασης πρέπει η δύση να κάνει πρώτα σκληρή αυτοκριτική για την στήριξη που παρείχε στα δικτατορικά, αντιδημοκρατικά και διεφθαρμένα καθεστώτα ανά τον κόσμο.

Πρέπει να εφαρμόζει το δίκαιο προς κάθε κατεύθυνση και όχι επιλεκτικά, κατά περίπτωση και κατά το «δοκούν». Σήμερα πολλοί λαοί στενάζουν κάτω από στυγνές δικτατορίες που προσχηματικά ονομάζονται δημοκρατίες. Τα ανατραπέντα καθεστώτα Μουμπάραγκ και Μπεν Άλι σε Αίγυπτο και Τυνησία αντίστοιχα ανήκαν στη «σοσιαλιστική» διεθνή. Άρα λίγο πριν τις εξεγέρσεις απολάμβαναν την στήριξη της «σοσιαλιστικής» διεθνούς. Θα υπάρξει κάποια αυτοκριτική αυτής της διεθνούς αξιόπιστη, τέτοια ώστε να μας δώσει το έρεισμα να αποδεχθούμε ότι αν συνταχθεί με την στρατιωτική επέμβαση, θα κινείται στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και όχι στα πλαίσια εξυπηρέτησης των δυτικών συμφερόντων.

 Για εμάς τους Έλληνες υπάρχει και το «αγκάθι» της παράνομης κατοχής μέρους ανεξάρτητου κράτους (της Κύπρου) απ’ την Τουρκία. Ένα άλλο «αγκάθι» που μας εμποδίζει να αποδεχτούμε τις καλές προθέσεις της δύσης είναι η περίπτωση του κρατιδίου του Μπαχρέιν όπου οι διαδηλωτές δολοφονούνται εν ψυχρώ και μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι έχουν εισέλθει στο Μπαχρέιν στρατιωτικοί απ’ την Σαουδική Αραβία και δολοφονούν αδιάκριτα. Φυσικά και κανείς δεν κάνει λόγο για το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, γιατί άραγε;

 Όταν γίνεται επίκληση του δικαίου πρέπει οι προτεινόμενες πράξεις, να αφορούν όλες τις περιπτώσεις και όχι κάποιες επιλεκτικά γιατί τότε οι πράξεις καταδικάζονται στην συνείδηση των ανθρώπων σαν προσχηματικά δίκαιες. Οι τελευταίες αποφάσεις για στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη, επειδή δεν γίνεται αποδεκτό ότι έχουν σαν εφαλτήριο ανθρωπιστικούς λόγους ή λόγους εκδημοκρατισμού, πιθανό να ξυπνήσουν τα αντιαμερικανικά και αντιευρωπαϊκά αισθήματα του Λιβυκού λαού, ισχυροποιώντας το καθεστώς Καντάφι, γιατί κανένας δεν μπορεί να ξέρει την απάντηση των Λίβυων στο δίλλημα Καντάφι ή δυτικοκρατία.

 Ο κίνδυνος κατοχής της Λιβύης από δυτικά στρατεύματα δεν θα αντιμετωπιστεί απ’ τους Λίβυους σαν «μάννα εξ ουρανού». Το παράδειγμα του Ιράκ δεν είναι προς μίμηση. Οι εξελίξεις δεν θα είναι πάντως όπως πιθανολογούνται στα ΜΜΕ και τα ιστολόγια, θα υπάρξουν στρεβλώσεις, ανατροπές, εκπλήξεις και αδιέξοδα. Αυτοί που υπολογίζουν ότι ο Καντάφι δεν έχει αρκετούς υποστηριχτές ή δεν ξέρουν ή κινούνται από άλλες λογικές. Η πιθανότητα κατοχής ή διαμελισμού του κράτους της Λιβύης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την δύση και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα το τέλος της κρίσης θα αργήσει.

 Η στρατιωτική επικράτηση δεν είναι «πανάκεια» για το τελικό αποτέλεσμα. Τα παραδείγματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι αλλαγές στις συνήθειες, τις δοξασίες, τα πιστεύω και τα «θέλω» ενός λαού δεν είναι στρατιωτική υπόθεση ούτε η επιβολή καθεστώτος γίνεται πάντοτε δεκτή από τους λαούς. Οι αλλαγές γίνονται μετά από διεργασίες μέσα στους λαούς.

Από το Ιδεοπηγή.
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 3/21/2011 10:48:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Απόψεις: Αποφάσεις «σχιζοφρενών» ή κατά το «δοκούν»;"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες