ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:4 Μαρτίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

"Κακός ...χρησμός" για τη «Δωδώνη»; Όλα δείχνουν ότι πάει για ιδιωτικοποίηση.

Η ...ώρα της αλήθειας για το ιδιοκτησιακό μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» πλησιάζει, αφού η μεγαλομέτοχος Αγροτική Τράπεζα ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να προχωρήσει σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση του πακέτου των μετοχών της, όπως ήδη αποφάσισε για άλλες δυο θυγατρικές, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ΕΛΒΙΖ.

Την εξέλιξη αυτή ενισχύουν και δηλώσεις (χθες στην «Ημερησία») του Διευθύνοντα Συμβούλου της «Δωδώνης» Λευτέρη Κόντου, περί επικείμενου διαγωνισμού, αλλά και με αναφορά του ότι το τίμημα πρέπει να είναι 130-150 εκ. ευρώ και όχι 67 εκ. ευρώ που φέρεται να προσέφερε, προφορικά, ξένη εταιρεία. Όλα αυτά και η γενικότερη στάση της μεγαλομετόχου, το κλίμα που διαμορφώνεται και μοιάζει με προσπάθεια να έρθει η ανακοίνωση πιο...μαλακά, έχουν προκαλέσει την...
 έντονη αντίδραση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων η οποία ζητά από την διοίκηση της ΑΤΕ εξηγήσεις και διαψεύσεις. Προφορικά δόθηκε προχθές διάψευση, αλλά φαίνεται ότι δεν πείστηκε κανείς... Επίσης το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣΙ αποφάσισε χθες να ζητήσει τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης της γαλακτοβιομηχανίας για να ενημερωθούν οι Ενώσεις-μέτοχοι για όλα και αν δεν το πράξει ο μεγαλομέτοχος θα τα κάνουν οι Ενώσεις.

 Δεδομένες οι αντιδράσεις, αλλά...
Αν και η ΕΑΣΙ προειδοποιεί για αντιδράσεις και ...κήρυξη πολέμου σε περίπτωση που επιχειρηθεί η πώληση-ιδιωτικοποίηση, η πλέον πιθανή εξέλιξη είναι να αποφασιστεί η διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, δεδομένου ότι η ΑΤΕ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και η τρόικα έχει επιβάλλει απεμπλοκή από επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αν η απεμπλοκή σημαίνει πώληση σε ιδιώτες και όχι να περάσει ο έλεγχος στους φορείς της Ηπείρου, παραγωγούς, Ενώσεις και όχι μόνο, όπως έχει «δεσμευτεί» η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα αποδειχτεί σύντομα. Πάντως και στην κατεύθυνση αυτή δεν έχει προηγηθεί κάποια προετοιμασία, απλά οι φορείς της Ηπείρου συναντήθηκαν μια φορά και κατέληξαν στο αυτονόητο, να μείνει η εταιρεία Ηπειρωτική, χωρίς να κατατεθεί σαφής πρόταση. Αυτό αποτελεί μειονέκτημα ακόμη κι αν η ΑΤΕ ζητήσει πρόταση. Προφανώς, η τρόικα παρακολουθεί και δεν θα «επιτρέψει» να φύγει η ΑΤΕ από το...φιλέτο που είναι η «Δωδώνη» χωρίς να εισπράξει το ανάλογο τίμημα και αυτό είναι το καίριο ζήτημα. «Αλλαγή και ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης» θα σημάνει κήρυξη πολέμου στην περιοχή μας», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση, χθες, του Δ.Σ της Ένωσης.

Το 7,7% των μετοχών κάνει τη διαφορά...
Οι Ενώσεις, προβάλλουν το επιχείρημα ότι αντικαταστατικά απέκτησε η ΑΤΕ το επιπλέον 7,7% των μετοχών από Ενώσεις που πούλησαν και έφτασε στο 67,7% και δεν χρειάζεται να ρωτά τους άλλους μετόχους για τις επιλογές της. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς επιμένουμε και είμαστε στα δικαστήρια και λέμε ότι πρέπει να επανέλθει το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ήταν στην ιδρυτική πράξη και για το υπόλοιπο ποσοστό που έχει η Αγροτική τράπεζα και θέλει να απεμπλακεί ή να φύγει τελείως, τότε το συζητάμε σαν μέτοχοι και συνεταίροι που είμαστε, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο». Με τη υπόθεση να εκκρεμεί στα δικαστήρια και την ΑΤΕ να ...βιάζεται, μάλλον αυτό το 7,7% που αν το είχαν οι Ενώσεις δεν θα επέτρεπε αποφάσεις ερήμην τους, αποδεικνύεται καταλυτικό και δύσκολα διορθώνεται τώρα.

Η επιστολή στον διοικητή της ΑΤΕ
Στην επιστολή που ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ απέστειλε στον διοικητή της ΑΤΕ υπενθυμίζεται η συνάντηση του καλοκαιριού, τότε που ξέσπασε ο θόρυβος περί απεμπλοκής της τράπεζας από τη «Δωδώνη» και συγκεκριμένα αναφέρεται: «Δεσμευτήκατε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση να απεμπλακεί η ΑΤΕ από την εταιρεία αλλά ότι έχουν δοθεί σαφείς κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και ενίσχυση της γαλακτοβιομηχανίας και ότι σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ιδιοκτησιακό της εταιρείας οι πρώτοι οι οποίοι θα ενημερωθούν θα είναι οι μέτοχοι ΕΑΣ». Επίσης ο κ. Μπαλτογιάννης επικαλείται και το γεγονός ότι «κατά την τελευταία επίσκεψη του ο πρωθυπουργός στην πόλη μας δεσμεύτηκε για την διατήρηση του χαρακτήρα της Δωδώνης».

 Η επιστολή στάλθηκε και γιατί τόσο καιρό η ΑΤΕ ... αγνοεί εντελώς τις Ενώσεις-μετόχους, δεν αποδέχτηκε συνάντηση μαζί τους, αλλά η αφορμή ήταν, όπως σημειώνεται, «τα δημοσιεύματα στον τύπο περί κατάθεσης προσφορών από τρεις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της Ευρώπης για την αγορά της εταιρείας , μάλιστα με ανώτερο τίμημα 67.000.000 ευρώ. Αποτέλεσμα του θορύβου, τονίζεται, ήταν να δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία της Ηπείρου η οποία διαχρονικά δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και ευαισθησία για το ιδιοκτησιακό της βιομηχανίας όπως άλλωστε το έχει δείξει και στο παρελθόν με τις μεγάλες πανηπειρωτικές κινητοποιήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν όταν επιχειρήθηκε να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περίοδο 1991- 1992 , αλλά και τώρα στην τελευταία πανηπειρωτική σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ενώσεων και για την οποία επανειλημμένα σας έχουμε ενημερώσει και παράλληλα για την συνάντηση την οποία ζητήσαμε και δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα με ευθύνη σας».

Στην επιστολή και στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ, καλεί τον κ. Πανταλάκη να ενημερώσει και να διαψεύσει: «Ζητάμε από τον διοικητή να μας ενημερώσει εάν αυτά τα δημοσιεύματα είναι αληθινά και προέρχονται μέσα από την ΑΤΕ και αποτελούν απόφαση της, ή αν δεν είναι να βγει να τα διαψεύσει». Ο κ. Μπαλτογιάννης συμπλήρωσε: «Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον διοικητή και μέλη της διοίκησης της ΑΤΕ και το διέψευσαν. Αυτό δεν λέει τίποτε όμως, οφείλει και ο διοικητής να το διαψεύσει προσωπικά».

Οι δηλώσεις του Λ. Κόντου στην «Ημερησία»
 Χθεσινό ρεπορτάζ της «Ημερησίας» που φιλοξενεί δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της «Δωδώνης» Λευτέρη Κόντου, με τις οποίες προαναγγέλλει(άραγε με ποια εξουσιοδότηση και αρμοδιότητα) τη διενέργεια οσονούπω, διαγωνισμού για πώληση της εταιρείας, ήταν φυσικό να προκαλέσουν αντίδραση από την ΕΑΣΙ. Στο ρεπορτάζ φιλοξενείται και δήλωση του εκπροσώπου του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Μιχάλη Τζίμα, χωρίς να έχει ενημερωθεί βέβαια για όσα είχε πει ο κ. Κόντος.

 Η εφημερίδα στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται σε εξελίξεις και άλλα δημοσιεύματα και την πίεση από την τρόικα για απεμπλοκή της ΑΤΕ από τις θυγατρικές. «Υπό αυτές τις συνθήκες το θέμα λογικά πρέπει να κλείσει μέσα στο Μάρτιο», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας. Με δηλώσεις του στην «Η» ο κ. Λευτέρης Κόντος θεωρεί πως στον ανοικτό πλειοδοτικό διεθνή διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί από τη μητρική ATEbank το ενδιαφέρον θα είναι πολύ έντονο. Με αφορμή, εξάλλου, φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν στα Γιάννενα ότι ATEbank -σε μία αναγνωριστικού χαρακτήρα προεργασία- έχει ήδη γίνει δέκτης προφορικού ενδιαφέροντος από τις Friesland, Danone και την Arla, με την τελευταία, μάλιστα, να εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει 67 εκατομμύρια ευρώ (την υψηλότερη μεταξύ των τριών προσφορά), ο διευθύνων της «Δωδώνη» μιλά για αστειότητες.

«Με τα σημερινά δεδομένα το τίμημα για το 100% της «Δωδώνη» δεν μπορεί παρά να κινείται μεταξύ 130 - 150 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο κ. Κόντος και σημειώνει ότι «η υπεραξία της είναι ακόμη μεγαλύτερη και θα φανεί σε περίπου ένα χρόνο, όταν ξεπεραστούν κάποιες αδυναμίες που υπάρχουν». Τοπικοί φορείς των Ιωαννίνων, όμως, με προεξάρχοντα το Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων του νομού θεωρούν πως η «Δωδώνη» πρέπει να κρατήσει το συνεταιριστικό της χαρακτήρα και ετοιμάζονται για σύγκρουση.

«Δεν θα είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» τονίζει με νόημα ο πρόεδρος του φορέα κ. Μ. Τζίμας, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του, όσον αφορά στη μορφή των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των τοπικών παραγωγών «η «Δωδώνη» μας ανήκει» και «αν πωληθεί σε ιδιώτες τίθεται ζήτημα επιβίωσης του κτηνοτροφικού τομέα στην Ήπειρο».

neoiagones.gr
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 3/04/2011 09:54:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for ""Κακός ...χρησμός" για τη «Δωδώνη»; Όλα δείχνουν ότι πάει για ιδιωτικοποίηση."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες