ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:17 Μαρτίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Πλήρωσαν τις συντάξεις των συναδέλφων τους στη Δωδώνη!

Ασφαλιστικές εισφορές δεκαετιών εξανεμίστηκαν στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν τις συντάξεις που δικαιούνται. Το υπόλοιπο των χρημάτων στο επικουρικό ομαδικό συμβόλαιο ζωής των εργαζομένων της Δωδώνης με την Αγροτική Ασφαλιστική είναι 450 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι ανάγκες για συντάξεις μόνο φέτος είναι διπλάσιες.

Η ιστορία ξεκινάει από το 1989. Τότε οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει από την γαλακτοβιομηχανία μισθολογική αύξηση της τάξης του 10%. Η Δωδώνη έδωσε μικρότερη αύξηση, αλλά ως αντάλλαγμα υποσχέθηκε ότι το 2,87% του μισθού κάθε υπαλλήλου θα πηγαίνει σε ομαδικό ασφαλιστήριο, προκειμένου όλοι να εισπράξουν εφάπαξ χρήματα την ημέρα της ...
συνταξιοδότησής τους. Ο υπολογισμός όμως έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις οι οποίες άρχισαν να γίνονται στη Δωδώνη με μεγάλους ρυθμούς. Τελικά όμως οι εισφορές των εργαζομένων δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες σε συντάξεις σε βάθος χρόνου.

 Έτσι, όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε! Τα πρώτα χρόνια όσοι έβγαιναν στη σύνταξη έβρισκαν χρήματα στο ταμείο του ασφάλιστρου. Πλέον όμως όχι. Την ίδια στιγμή το προσωπικό της Δωδώνης μειώθηκε σε βάθος χρόνου. Έτσι οι εργαζόμενοι ήταν λίγοι για να καλύψουν τις απαιτήσεις του συμβολαίου. Με τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε και ίσχυσε το συμβόλαιο κάποιοι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις συντάξεις των συναδέλφων τους και τώρα δεν μπορούν να πάρουν τις δικές τους. Το συμβόλαιο έχει ως συμβαλλόμενα μέρη τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και την Αγροτική Ασφαλιστική. Η Δωδώνη παρακρατεί χρήματα από τους μισθούς και στη συνέχεια ενημερώνει την ασφαλιστική εταιρία για τις ετήσιες απαιτήσεις σε συντάξεις.

Η Αγροτική Ασφαλιστική δεν έχει την υποχρέωση να συνταξιοδοτεί, αλλά να διεκπεραιώνει το συμβόλαιο, ανάλογα με τη ρευστότητα που εξασφαλίζει η εταιρία. Γιατί δεν πήραν μέτρα; Η Αγροτική Ασφαλιστική προχώρησε σε αναλογιστικές μελέτες με πιο πρόσφατη αυτή που διενεργήθηκε στις 30 Ιουνίου του 2010. Σύμφωνα με τη μελέτη οι υποχρεώσεις του συμβολαίου προς τους ασφαλισμένους ήταν 3,75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού ήταν μόλις 450 χιλιάδες ευρώ. Έλλειμμα με άλλα λόγια της τάξης των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στην τρέχουσα χρονιά η Αγροτική Ασφαλιστική πρέπει να καλύψει 900 χιλιάδες ευρώ για να τα δώσει σε ανθρώπους που συνταξιοδοτούνται.

Η Αγροτική Ασφαλιστική αποδίδει το έλλειμμα σε δυο λόγους:
Πρώτον ότι η εισφορά κάθε εργαζόμενου είναι μικρή και δεύτερον στην ελληνική νομοθεσία που επιτρέπει την πρόωρη συνταξοδιότηση των εργαζομένων σε μικρή ηλικία. Το ερώτημα φυσικά είναι: η διοίκηση και η Αγροτική Ασφαλιστική δεν γνώριζαν ότι οι Έλληνες συνταξιοδοτούνται και πριν τα 65 αν το επιθυμούν; Και επίσης γιατί εδώ και 20 χρόνια δεν έγινε τίποτε για να αλλάξει η διοίκηση της Δωδώνης το συμβόλαιο; Το έλλειμμα άλλωστε που περιγράφεται στην αναλογισιτική έκθεση έχει διαπιστωθεί και το 2003. Τότε ανερχόταν σε 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος περίμεναν να καλύψει την τρύπα; Το κράτος;

Η Αγροτική Ασφαλιστική έχει δύο προτάσεις για να καλυφθεί η τρύπα στο συμβόλαιο, αλλά και για να πάρει ο κόσμος τα χρήματά του. Σύμφωνα με την πρώτη η Δωδώνη πρέπει να βρίσκει ετησίως για τα επόμενα 15 έτη 280.000 € και να τα δίνει στο συμβόλαιο.Ταυτόχρονα, να καταβάλλει άμεσα 250.000 ευρώ για να πληρωθούν όσοι φύγουν το 2011 και να αυξηθεί σε 5,6 % η εισφορά κάθε εργαζόμενου. Η εναλλακτική πρόταση είναι να αυξηθεί η εισφορά σε 8,6% για κάθε εργαζόμενο και ταυτόχρονα να δώσει 400.000 ευρώ εφάπαξ η γαλακτοβιομηχανία, χωρίς όμως να χρειαστεί για 15 χρόνια να δίνει 280.000 ευρώ. «Το συγκεκριμένο συμβόλαιο ήταν αποτέλεσμα διεκδικήσεων των εργαζομένων στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Η τότε διοίκηση της Δωδώνης πρότεινε στους εργαζομένους να συνάψει το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για λογαριασμό τους. Έτσι απέφυγε αύξηση των αποδοχών τους. Αφού το συμβόλαιο ήταν αντάλλαγμα για αύξηση των αποδοχών τους αξιολογείται ως μισθολογική παροχή» λέει ο Θοδωρής Καρακίτσος, εκπρόσωπος των εργαζομένων. Επισημαίνει επίσης ότι το πρόγραμμα δεσμεύει και το νέο εργοδότη εφόσον υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Δωδώνη.

agon.gr
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 3/17/2011 11:29:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Πλήρωσαν τις συντάξεις των συναδέλφων τους στη Δωδώνη!"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες