ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:15 Μαρτίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα των Γεωπόνων Πρέβεζας.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας με θέμα “ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ: υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων & τοξίνες στα τρόφιμα” την Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011 στη Θεοφάνειο Αίθουσα Πρέβεζας.

Οι ομιλητές παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία από ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές ελέγχου (RASFF, EFSA, Μπενάκειο Φ.Ι. κ.α.) και από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα ελέγχου των διατροφικών κινδύνων. Οι σοβαρότεροι εκ των οποίων για τα έτη 2009-2010 που απασχόλησαν 30 ευρωπαϊκές χώρες είναι οι: Παθογόνοι μικροοργανισμοί, Αλλεργιογόνες ουσίες, Βαρέα μέταλλα, Μυκοτοξίνες, Υπολείμματα γεωργικών και...
 κτηνιατρικών φαρμάκων, Διοξίνες και Γενετικά τροποποιημένα. Αναπτύχθηκαν αναλυτικά οι κίνδυνοι των υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων και των μυκοτοξινών. Τα γεωργικά φάρμακα προκάλεσαν κατά το παρελθόν σοβαρότατα προβλήματα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον (χαρακτηριστικό παράδειγμα το DDT), καθώς η χρήση τους ήταν ανεξέλεγκτη - όπως και η χρήση πάνω από 100.000 άλλων χημικών ουσιών (διαφόρων χρήσεων) που κυκλοφόρησαν μέχρι το 1981.

Σήμερα και μετά την εφαρμογή αυστηρών ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών, τα γεωργικά φάρμακα στη χώρα μας έχουν περιοριστεί σε περίπου 300, σε σχέση με πάνω από 1000 που κυκλοφορούν ακόμα στις γειτονικές (εκτός Ε.Ε.) χώρες. Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικές, φυσικές ουσίες και παράγονται από μύκητες που προσβάλλουν κυρίως τα σιτηρά, τους ξηρούς καρπούς αλλά και τα σταφύλια (κρασί-τσίπουρο), σταφίδα, ξερά σύκα, μήλα, αχλάδια και χυμούς. Επιπλέον μέσω των ζωοτροφών εισέρχονται στους ζωικούς οργανισμούς και τα προϊόντα τους: γαλακτοκομικά, κρέατα και ψάρια. Οι μυκοτοξίνες έχουν άμεση τοξική δράση στον άνθρωπο (θνησιμότητα), τοξική επίδραση (συκώτι και νεφρά), καρκινική δράση και συνεργισμό με ασθένειες (ηπατίτιδα Β).

Τρόφιμα και ζωοτροφές που είναι συχνά μολυσμένα με μυκοτοξίνες είναι: σιτηρά, ξηροί καρποί και μπαχαρικά από την Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική. Οι μυκοτοξίνες κατέχουν την 1η θέση στη λίστα με τους παράγοντες χρόνιων κινδύνων και τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων βρίσκονται στην 7η θέση. Στην αντίστοιχη λίστα για τους οξείς (άμεσους) κινδύνους οι μυκοτοξίνες κατέχουν την 4η θέση και τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων την 6η . Οι καταναλωτές που παρευρέθηκαν, συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τοποθετήσεις και ενημερώθηκαν έγκυρα, ώστε να παίρνουν πιο σωστές διατροφικές αποφάσεις και κάποια απλά και εύκολα μέτρα προφύλαξης.

Καλούμε τους πολίτες του τόπου μας να στηρίζουν πιο έντονα με την παρουσία τους ανάλογες πρωτοβουλίες που σκοπεύει να διοργανώσει στο μέλλον ο Σύλλογός Γεωπόνων Πρέβεζας και μας αφορούν όλους. Και τέλος, να επιλέγουν τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα γιατί είναι πιο ασφαλή (όσον αφορά τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων και τις μυκοτοξίνες) από τα αντίστοιχα των τρίτων χωρών.
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 3/15/2011 10:12:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα των Γεωπόνων Πρέβεζας."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες