Απόψεις: Κάτι μαγειρεύουν ΔΝΤ, S&P, Fitch και Moody's;...
Με αφορμή την σημερινή υποβάθμιση και του ΟΤΕ από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s, από Baa2 σε Baa3, και παρά τη διαβεβαίωση του αντιπροέδρου των Moody's και επικεφαλής αναλυτή για τον ΟΤΕ, Κάρλος Γουίνζερ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «Η σημερινή αλλαγή στην αξιολόγηση προκλήθηκε από την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας σε Β1 από Ba1», διαφαίνεται να υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης όσων περιουσιακών στοιχείων πρόκειται να εκποιήσει το ελληνικό Κράτος, προκειμένου να υλοποιήσει το στόχο των 50 δις που υποσχέθηκε στους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ, για να πετύχει το «μεγάλο κέρδος» της επιμήκυνσης του δανείου μας κατά 7,5 χρόνια, καθώς και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
Αυτό έρχεται σαν συνέχεια των επιθέσεων υποβάθμισης που δέχτηκαν από το τέλος του προηγούμενου έτους, οι ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ομόλογα και ...
γενικότερα το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, αλλά και της πρόσφατης υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας κατά τρεις βαθμίδες, από Ba1 σε Β1, έπειτα από «αγαστή συνεργασία» των οίκων αξιολόγησης Fitch και Standard & Poors και Moody’s.
Κατόπιν σειρά παίρνουν τώρα οι ΔΕΚΟ και ότι άλλο είναι δυνατόν να εκποιηθεί, ώστε οι αξίες όλων αυτών να είναι ανταλλάξιμες έναντι ευτελούς τιμήματος, προς μεγάλη χαρά των εντός, αλλά κυρίως των εκτός Ελλάδας κερδοσκόπων και όσων κρύβονται πίσω από αυτούς. Προχώρησαν δε ένα βήμα παραπέρα, υποβαθμίζοντας κατά μία, και σε ορισμένες περιπτώσεις κατά δύο βαθμίδες, τριών κυπριακών τραπεζών, μεταξύ αυτών και της Τράπεζας Κύπρου, ισχυριζόμενοι ότι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της σχέσης της εν λόγω τράπεζας με την ελληνική οικονομία, με ταυτόχρονη προειδοποίηση περί ενδεχόμενης υποβάθμισης των ελληνικών δομημένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Έπειτα και από τις αντίστοιχες υποδείξεις των οίκων αξιολόγησης Fitch και Standard & Poors, ο οίκος Moody’s ανέλαβε, προφανώς και εργολαβικά, να κατατάξει την Ελλάδα μόνιμα στην κατηγορία υψηλού πιστωτικού κινδύνου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβεί και σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Όπως τόνισε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο αντιπρόεδρος και αναλυτής του οίκου, Κ. Κυπραίος «Το ελληνικό σύστημα έχει συνολική έκθεση περίπου 55 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα, ενώ η κεφαλαιακή του βάση ανέρχεται περίπου σε 30 δισ. ευρώ, έτσι μία χρεοκοπία ή μία αναγκαστική ανταλλαγή (distressed exchange) από το κράτος θα είχε πολύ σημαντική επίδραση».
Τελικά πρόκειται για συμπαιγνία ΔΝΤ και διεθνών οίκων αξιολόγησης σε βάρος της Ελλάδας, ή όλα αυτά σηματοδοτούν αναγκαστικές εξελίξεις, τις οποίες κάποιοι με το αζημίωτο μεθοδεύουν εδώ και καιρό, περιμένοντας τη σίγουρη πτώση του Ίκαρου…
Δ.Μ.