Στη δίνη των περικοπών τα προγράμματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
Στα Γιάννινα βρέθηκαν χθες για την τελευταία ημέρα υλοποίησης του προγράμματος και την τελετή αποφοίτησης ο πρόεδρος του ΙΚΥ Νίκος Δεμερτζής και ο διευθυντής και υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος Φώτης Αθανασόπουλος. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν...
αναφέρθηκαν και στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και στις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα λόγω της οικονομικής κατάστασης. Αρχικά, ο αντιπρύτανης Γ. Καψάλης, που υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη επιλογή για τη διοργάνωση αντίστοιχων προγραμμάτων.
«Μέσα από τέτοια προγράμματα ενισχύουμε και τις προσωπικές επαφές, με ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες αλλά ενισχύουμε και την πόλη μας», τόνισε ο κ. Καψάλης. Την απόλυτη ικανοποίησή τους για το επίπεδο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετέφεραν οι κ.κ. Δεμερτζής και Αθανασόπουλος με τον πρώτο να αναφέρεται στη φιλοσοφία του προγράμματος διάδοσης της ελληνικής γλώσσας. «Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί ως μηχανισμός πολιτιστικών ανταλλαγών. Ουσιαστικά είναι ένας μοχλός άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας και η σημασία του για το μέλλον είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω δεν πρόκειται απλά για ένα πρόγραμμα ταχύρρυθμης εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ούτε για αρχαιολαγνία, αλλά για ένα πρόγραμμα εξοικείωσης των φοιτητών με ζητήματα σύγχρονης παιδείας», σημείωσε ο κ. Δεμερτζής. Από το 1997 μέχρι το 2010 το ΙΚΥ έχει χρηματοδοτήσει 896 υποτροφίες με τους περισσότερους υπότροφους να προέρχονται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Γεωργία. Το εγκώμιο του τοπικού πανεπιστημιακού ιδρύματος έπλεξε και ο κ. Αθανασόπουλος που αναφέρθηκε στις διοικητικές υπηρεσίες που παρακολουθούν συνεχώς την πορεία του προγράμματος.
Δυσκολίες
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δεμερτζής τόνισε πως το Δ.Σ στοχεύει στη συνέχιση του προγράμματος, ωστόσο λόγω της δημοσιονομικής δυσκολίας, αυτή τη στιγμή δε μπορεί παρά να εκφράσει την ελπίδα ότι το πρόγραμμα δε θα υποστεί περικοπές. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Παιδείας και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα εγκριθεί η πρότασή μας για συνέχιση του προγράμματος. Επειδή ακριβώς πρόκειται για έναν μοχλό άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας, ελπίζω ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί και θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να υλοποιείται», κατέληξε. ele.gr
Πρέπει να ανοίξουμε Ελληνικά σχολεία και Εκκλησίες ΠΑΝΤΟΥ σε όλο τον πλανήτη, και κυρίως σε φτωχότερες χώρες.
Επίσης, πρέπει τα Ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν ελεύθερα, να θεσπίσουν δίδακτρα και να δέχονται και αλλοδαπούς. Έτσι και το κράτος θα κερδίζει, και θα σταματήσουμε να εξάγουμε φοιτητές, και η οικονομία θα ενισχυθεί, και θα σταματήσει το μαρτύριο γονιών/μαθητών με τα φροντιστήρια, και θα διαδόσουμε τον πολιτισμό μας.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ east
ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΣΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ... ΣΗΚΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΖΗΤΗΣΗ....
ΕΙΝΑΙ ΦΛΕΓΟΝ ΘΕΜΑ... ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.