ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:30 Μαΐου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Το μέλλον της ασφάλειας του κυβερνοχώρου στην ΕΕ και ο αναβαθμισμένος ρόλος του ENISA.

 Ακρόαση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), που έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, από την αρμόδια Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ακρόαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ENISA και εθνικών αρχών προστασίας του διαδικτύου, ειδικοί και εκπρόσωποι εταιρειών της ασφάλειας του κυβερνοχώρου και Ευρωβουλευτές.

Από την συζήτηση αναδείχθηκε η κρισιμότητα της ασφάλειας των δικτύων επικοινωνίας και των συστημάτων πληροφοριών, τα οποία αποτελούν πλέον βασικές οικονομικές και κοινωνικές υποδομές. Οι πολλές κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων μηνών, κατά επιχειρήσεων αλλά και κατά ευρωπαϊκών και εθνικών πληροφοριακών συστημάτων, ανέδειξε το ...
πρόβλημα και δημιούργησε έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη. Οι ειδικοί αναγνώρισαν την σημαντική συμβολή του ENISA στην θωράκιση των ευρωπαϊκών δικτύων και στην προστασία των Ευρωπαίων χρηστών του διαδικτύου.

 Ο Οργανισμός το τελευταίο διάστημα έχει εκπονήσει μελέτες για την ασφάλεια των «έξυπνων κινητών τηλεφώνων», την προστασία βιομηχανικών υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις, την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου κλπ. Επίσης, οργάνωσε την πρώτη πανευρωπαϊκή άσκηση κυβερνοασφάλειας, ενώ σημαντική είναι η υποστήριξη που παρέχει στις εθνικές υπηρεσίες άμεσης αντίδρασης σε ηλεκτρονικές απειλές.

Αναφορά έγινε και στο μικρό μέγεθος του ENISA, ο οποίος με προσωπικό μόλις 60 ατόμων, αποτελεί έναν από τους μικρότερους σε μέγεθος οργανισμούς της ΕΕ. Οι ειδικοί ζήτησαν την ενίσχυση του ENISA, τόσο με προσωπικό και μέσα, όσο και με περισσότερες εκτελεστικές αρμοδιότητες. Ζητήθηκε επίσης μια ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας νομοθετική εντολή για τη λειτουργία του ENISA, ο οποίος αυτή τη στιγμή λειτουργεί υπό προσωρινό καθεστώς. Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσαν οι συνεχείς αναφορές του Βρετανού Ευρωβουλευτή κου Τσίτσεστερ, εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα του ENISA, στο θέμα της έδρας, που βρίσκεται στο Ηράκλειο, και της μεγάλης απόστασης που τον χωρίζει από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Κέντρα.

Τις ίδιες απόψεις εξέφρασε δυστυχώς και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, Γερμανός κος Χέλμπρεχτ, ο οποίος σχολίασε αρνητικά το ότι πρέπει να ταξιδέψει 6,5 ώρες για να φτάσει στις Βρυξέλλες. Τις κατάλληλες απαντήσεις έδωσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κος Τσουκαλάς, ο οποίος επισήμανε το παράδοξο του να απαιτεί κανείς από έναν οργανισμό διαδικτυακής ασφάλειας να βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και αναφέρθηκε στην αυτονόητη υποχρέωση του Οργανισμού να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για την επιτέλεση του έργου του.

Ο κος Τσουκαλάς ανέφερε το παράδειγμα της αντίστοιχης κεντρικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία διαθέτει επιτελικό ρόλο συντονισμού και άμεσης αντίδρασης για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών. Ο κος Τσουκαλάς αναγνώρισε τις δυσκολίες συντονισμού των εθνικών κέντρων 27 κρατών μελών και τόνισε ότι αυτό το γεγονός κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ενίσχυση του ENISA με προσωπικό, μέσα και εκτελεστικά καθήκοντα που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της προστασίας του κυβερνοχώρου και της ασφάλειας των Ευρωπαίων χρηστών του διαδικτύου. Μετά το πέρας της ακρόασης ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε τα εξής:

 «Ο ENISA είναι ένα στολίδι για την Ελλάδα και ένας Οργανισμός στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, που θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθεί και να ενισχυθεί. Δυστυχώς είναι σαφές ότι διάφοροι στην Ευρώπη, παίρνοντας αφορμή και από την ανίσχυρη διεθνή θέση της χώρας, δεν βλέπουν με καλό μάτι την έδρα του ENISA στην Κρήτη. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ενίσχυση του Οργανισμού και να κόψει την όρεξη στους καλοθελητές.

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιλαμβάνεται την μεγάλη σημασία της κυβερνοασφάλειας στο σύγχρονο κόσμο και τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει ο ENISA. Ευελπιστούμε ότι μέσα από τη διαδικασία που αυτή τη στιγμή ακολουθείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ENISA θα βγει ισχυροποιημένος και ότι η χώρα μας θα μπορέσει να αξιοποιήσει τον ENISA για τη δημιουργία στην Κρήτη μιας ερευνητικής, τεχνολογικής και επιχειρηματικής νησίδας, παγκόσμιας εμβέλειας, στο πεδίο της ασφάλειας των υπολογιστών».
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 5/30/2011 06:53:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Το μέλλον της ασφάλειας του κυβερνοχώρου στην ΕΕ και ο αναβαθμισμένος ρόλος του ENISA."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες