Δωδεκάωρη ψυχοθεραπεία με... "εξάψαλμο".
Το θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για το περιεχόµενο του Μεσοπρόθεσµου, κανένας από τους βουλευτές δεν εκδήλωσε πρόθεση να καταψηφίσει ή ακόµη και να παραιτηθεί από τη...
βουλευτική έδρα. Τόσο που να περνούν σε δεύτερη µοίρα οι οξύτατες κριτικές ορισµένων βουλευτών, οι οποίες µάλλον έµειναν αναπάντητες από τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονοµικών περιέγραψε την κρίσιµη φάση που διέρχεται η χώρα εδώ και έναν χρόνο αντιµετωπίζοντας το φάσµα της χρεοκοπίας, αλλά όπως είπε αυτό δεν συνιστά εκβιασµό των βουλευτών, διότι είναι η πραγµατικότητα.
Κυβερνητικοί παράγοντες µετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονοµικών εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η όλη, εξαντλητική πάντως, διαδικασία «λειτούργησε εκτονωτικά και τώρα οι βουλευτές είναι περισσότερο ενηµερωµένοι για την κατάσταση». Από την άλλη πλευρά, η επιβεβαίωση, χθες, της µετάθεσης της ηµεροµηνίας ψήφισης του Μεσοπρόθεσµου για τις 28 Ιουνίου επιτείνει τις υποψίες ότι τελικά η δυσθυµία της Κ.Ο. να το ψηφίσει µπορεί να είναι ένα ακόµη σηµαντικό όπλο στα χέρια του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά την κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιουνίου.
Ολα δείχνουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα κρατήσει σε εφεδρεία τη µετάθεση της ψηφοφορίας επί του Μεσοπρόθεσµου για την περίπτωση που κατά τη Σύνοδο «στραβώσει» η υπόθεση του νέου δανεισµού της χώρας. Κατά τις εκτιµήσεις αυτές, θα καταστήσει σαφές ότι ένα «όχι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα µπορούσε να οδηγήσει σε καταψήφιση του Μεσοπρόθεσµου και σε ένα ντόµινο εξελίξεων: µη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου, στάση πληρωµών, χρεοκοπία, δεινή κρίση στο ευρώ, παγκόσµια οικονοµική κρίση. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η µετάθεση της ψηφοφορίας για µετά τη Σύνοδο Κορυφής δυνητικά πολλαπλασιάζει τη βαρύτητα του διλήµµατος ενώπιον του οποίου βρίσκονται ήδη οι βουλευτές, διότι θα µοιάζει αδύνατον να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσµο, ενώ θα έχει εγκριθεί ο νέος δανεισµός της χώρας.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.
Στο πλαίσιο αυτό αναβλήθηκε για αύριο η προγραµµατισµένη για σήµερα τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, η οποία θα ενέκρινε και επίσηµα το Μεσοπρόθεσµο, το οποίο είναι συµπληρωµένο µε τις παρατηρήσεις υπουργών (αναφέρονται πολύ συγκεκριµένα προτάσεις του υπουργού ∆ικαιοσύνης Χ. Καστανίδη), αλλά και προτάσεις – όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση – της αντιπολίτευσης, και ειδικά της Ν.∆. Με το χαρτί αυτό στο χέρι, ο κ. Παπανδρέου ετοιµάζεται να υλοποιήσει την εξαγγελία του ότι επιµένει στην προσπάθεια να επιτευχθεί «εθνική συνεννόηση».
Οπως έγινε γνωστό, τις αµέσως επόµενες ηµέρες ο Πρωθυπουργός, πιθανότατα και αύριο, να απευθύνει πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς για νέο γύρο κατ’ ιδίαν συναντήσεων, ίσως και στις αρχές της προσεχούς εβδοµάδας. Κεντρικό ζήτηµα αυτών των συναντήσεων θα είναι η επίτευξη ενός είδους «εθνικής συνεννόησης» χωρίς προαπαιτούµενα. Αλλωστε, όπως ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίµου, ο κ. Παπανδρέου έχει φροντίσει ήδη να διευκολύνει το κλίµα δηλώνοντας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου ότι δεν θα επιδιώξει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου µε 180 ψήφους και δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει µε πρόωρες εκλογές.
Από κυβερνητικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι οι προχθεσινές ασαφείς αναφορές του Πρωθυπουργού για την πιθανότητα διενέργειας δηµοψηφισµάτων δεν αφορούν το Μεσοπρόθεσµο. Κατά τις ίδιες πηγές, δηµοψηφίσµατα θα µπορούσαν να προκηρυχθούν για τις µεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστηµα, το κράτος, αλλά και το οικονοµικό µοντέλο της χώρας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
tanea.gr