Φως στο τούνελ από Ε.Ε.
Η πρόταση αυτή, αν τελικά υιοθετηθεί, αναμένεται να δώσει " νέα πνοή" σε μία σειρά από έργα που έχουν "βαλτώσει" αλλά και να προωθηθούν άλλα που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της χώρα μας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως για την «επανεκκίνηση» των...
μεγάλων οδικών αξόνων, καθώς ναι μεν υπάρχει μια αρχική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των παραχωρησιούχων, ωστόσο τα προβλήματα χρηματοδότησης παραμένουν πάντα στο προσκήνιο.
Σε ότι αφορά τους πέντε οδικούς άξονες αυτός που έχει προχωρήσει αρκετά και βρίσκεται σχετικά κοντά στο στάδιο της αποπεράτωσης του είναι ο άξονας που ανέλαβε η κοινοπραξία Μορέας, Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη. Υπάρχουν κάποια προβλήματα αλλά το έργο δεν θα καθυστερήσει πολύ. Αρκετά καλά προχωρά και ο 'Αξονας Μαλιακός - Κλειδί Ημαθίας και πρόσφατα μάλιστα διανοίχθηκε μια πολύ μεγάλη σήραγγα στα Τέμπη. Στα υπόλοιπα τρία έργα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και όχι μόνο θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση τους αλλά κάποια τμήματα τους κινδυνεύουν να μην κατασκευασθούν όπως το τμήμα της Ολυμπίας οδού στη Ζαχάρω Ηλείας λόγω των προσφυγών για την λίμνη Καϊάφα που είναι προστατευόμενη περιοχή.
Το υπουργείο Υποδομών αναζητά νέα λύση , νέα χάραξη ουσιαστικά, βορείως της Πόλης της Ζαχάρως και αυτό όπως είναι φυσικό θα "παγώσει " για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το έργο. Προβλήματα με νέα χάραξη υπάρχουν στον ίδιο άξονα και στα Βραχνέικα καθώς κι εκεί έχουν γίνει προσφυγές. Στην Ιόνια οδό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μετά το Αντίρριο αφού η σύμβαση προβλέπει ένα τμήμα του δρόμου "να πατήσει" πάνω στον παλιό εθνικό δρόμο λόγω ενός βιοτόπου αλλά οι κάτοικοι έχουν κάνει προσφυγές και έτσι αναζητείται η λύση σήραγγας γεγονός που θα επιβαρύνει το κόστος. Πιο σοβαρά είναι τα προβλήματα στον 'Αξονα Ε65 από Λάμια μέχρι Εγνατία καθώς έχουν καθυστερήσει πολύ οι απαλλοτριώσεις στις οποίες έπρεπε να είχε προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο.
Προς το τέλος Ιουλίου εκτιμάται ότι θα υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ υπουργείου και κοινοπραξιών, συμφωνία που μονογραφήθηκε πρόσφατα και η οποία θα επανεκκινήσει τα έργα, καθώς οι τράπεζες που συμμετείχαν στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, αναμένεται να ξαναρχίσουν τις χρηματοδοτήσεις.
Σφοδρή κριτική από Στ. Καλογιάννη
Τα προβλήματα στα δημόσια έργα και τις συμβάσεις παραχώρησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής του βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος με την ιδιότητα του Τομεάρχη Δημοσίων Έργων εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση από το βήμα της Βουλής κατά της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών. Μιλώντας για τις συμβάσεις παραχώρησης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οι συμβάσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν το 2007 από τις διεθνείς αγορές ως εξαιρετικές για το Ελληνικό Δημόσιο, για τους εξής λόγους: Για το φθηνό κόστος κατασκευής τους, για το φθηνό κόστος δανεισμού και μάλιστα χωρίς κρατικές εγγυήσεις, διότι το Ελληνικό Δημόσιο μετέχει στη χρηματοδότησή τους με ποσοστό μόλις 12,5% ενώ εισπράττει εγγυημένα το μεγαλύτερο μέρος των διοδίων (το 67,9% για την ακρίβεια). Οι συμβάσεις αυτές αφορούν παραγωγικές επενδύσεις ύψους 8,5 δις ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας. Υπενθυμίζω ότι από τον Ιανουάριο του 2010, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υποδομών εξαγγέλλει διαρκώς την αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης.
Οι εξαγγελίες επαναλαμβάνονται μονότονα χωρίς κανένα αντίκρισμα, δυστυχώς, μέχρι σήμερα. Την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα είχαμε και νέα εξαγγελία, χωρίς όμως το αρμόδιο Υπουργείο να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών! Δηλαδή και η νέα ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ ήταν άνευ σημασίας». Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχει πληγεί η αγορά και να έχει διαλυθεί ο ελληνικός τεχνικός κόσμος.
ele.gr