Από την αναδουλειά και τις απανωτές αυξήσεις σε φόρους και λειτουργικά έξοδα... "ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ" ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!
«Μείναμε χωρίς στήριγμα» λένε καταστηματάρχες που ζητούν τη συμπαράσταση του Κράτους.
• Το δικό τους «Γολγοθά» συνεχίζουν ν’ ανεβαίνουν οι επιχειρήσεις της Ηπείρου. Η φοροεπιδρομή από την Κυβέρνηση, η αναδουλειά και η συνεχής μείωση των εσόδων τους, έχουν αναγκάσει πολλές να βάλουν ήδη «λουκέτο». Άλλες, βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο, ενώ όσες έχουν απομείνει, περνούν κυριολεκτικά, από... σαράντα κύματα για να τα βγάλουν πέρα.
Τα οικονομικά μέτρα έχουν πλήξει την ανταγωνιστικότητά τους, τις έχουν εξωθήσει στο να απολύσουν κόσμο και βέβαια, είναι λογικό, η πλειοψηφία τους, να βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία. «Όσο δεν μειώνονται οι φόροι και δεν γίνεται το κλίμα πιο ευνοϊκό για επενδύσεις, θα ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί» τονίζουν στελέχη Ηπειρωτικών επιχειρήσεων. Το 2010 διεγράφησαν από...
το Επιμελητήριο Ιωαννίνων 1.045 επιχειρήσεις και εγγράφησαν 945, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι διαγραφές επιχειρήσεων έφτασαν τις 306 και οι εγγραφές τις 200. Δηλαδή μόνο σε τρείς μήνες έβαλαν λουκέτο ουσιαστικά περισσότερες επιχειρήσεις από ότι ολόκληρο το 2010! Αυτά τα στοιχεία, που ανακοίνωσε χθες ο Τομέας Εμπορίου και Ανάπτυξης της ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Ιωαννίνων, αποδεικνύουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις επιχειρήσεις.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ...
Έτσι, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το δίλημμα: να βάλουν λουκέτο ή να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε μια περίοδο, που τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά; Το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει, βαθαίνει ακόμη περισσότερο, από το γεγονός, ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που... πομποδώς ανακοίνωνε στις αρχές του έτους η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προχωράει, αλλά ουσιαστικά έχει σταματήσει. Σύμφωνα με την τοπική Νέα Δημοκρατία, τους πρώτους μήνες του 2011 υποβλήθηκαν στη χώρα 142 επενδυτικά σχέδια, που αντιστοιχούν σε ενισχύσεις 94 εκατομμυρίων ευρώ για φοροαπαλλαγές και 97 εκατομμυρίων για επιχορηγήσεις.
Η Κυβέρνηση βέβαια κατά την εξαγγελία έναρξης του Επενδυτικού νόμου έκανε λόγο για προϋπολογισμό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις, το ποσό για το συγκεκριμένο εξάμηνο θα είναι 12 φορές μικρότερο από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης! «Οι εξελίξεις αυτές δεν χαροποιούν κανένα, αλλά αποτελούν σήμα κινδύνου για την κυβερνητική πολιτική και την πορεία της χώρας. Οι επιχειρήσεις θέλουν αυθεντική ανάπτυξη σε μια παραγωγική Ελλάδα και όχι λογιστική αντιμετώπιση με περισσότερους φόρους» σημειώνει η Ν.Δ.
ΓΕΩΡΓΙΑ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ...
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στην Ήπειρο η γεωργία υποχωρεί τα τελευταία 9 χρόνια από το 11,7% το 2000 στο 7,4% το 2008. Αντιθέτως, η μεταποίηση στην Ήπειρο αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της στο ΑΕΠ κατά 16% μεταξύ των ετών 2000-2007! «Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της αναπτυξιακής υστέρησης των περιφερειών του Βορειοελλαδικού Τόξου» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, που θα πραγματοποιήσει στις 19 και 20 Ιουνίου εκδήλωση με θέμα «Η Περιφέρεια ως Κέντρο Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας: Επενδύσεις, Υποδομές και Διεθνής Δικτύωση». Υπενθυμίζεται, ότι με όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατατάσσεται στην 5η θέση, η Κεντρική Μακεδονία στην 7η, η Ήπειρος στην 9η και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη στην 12η.
ΤΑ ΕΣΟΔΑ…
Τα σκληρά Κυβερνητικά μέτρα έχουν αντίκτυπο στα έσοδα των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ισολογισμών 4.065 εταιρειών από την ICAP Group, η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο τον τελευταίο χρόνο! Οι ισολογισμοί αφορούν τη χρήση του 2010, μέχρι και τη 17η Μαΐου φέτος. Από την έρευνα αποδείχτηκε, η απόλυτη στασιμότητα των συνολικών πωλήσεων το 2010 (74,624 δισ. ευρώ), έναντι του προηγουμένου έτους (74,628 δισ. ευρώ), η υποχώρηση των μικτών κερδών (-11,6%) και η σημαντική μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (κατά 48,7% ή 2,15 δισ. ευρώ). «Σε μία εποχή που προσβλέπουμε στο ότι η ανάκαμψη θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, το σοβαρό πλήγμα που φαίνεται να έχει δεχθεί η κερδοφορία των εταιρειών για το 2010, μας προβληματίζει έντονα» σημείωσε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP.
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Τα μειωμένα έσοδα, όμως, φέρνουν και απολύσεις. Έτσι, ποσοστό 71% των Βορειοελλαδίτικων επιχειρήσεων κρίνει πως η υφιστάμενη κατάστασή της είναι κακή, ενώ το 30% σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν απολύσεις! Αυτό κατέγραψε, ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) σε μετρήσεις που έκανε τον φετινό Μάιο. Δυστυχώς, όταν μια επιχείρηση δεν πάει καλά, την… πληρώνουν οι εργαζόμενοί της. Άνθρωποι με πολλά προσόντα, πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, τεχνοκράτες, που μπορούν να προσφέρουν στην επιχείρηση, βρίσκονται στο δρόμο. «Κανείς δεν θέλει να κάνει απολύσεις. Όμως, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Δυστυχώς μείναμε χωρίς στήριγμα. Η Κυβέρνηση ουσιαστικά μας επιτίθεται, μέσω των σκληρών μέτρων και επιδιώκει τον αφανισμό μας» σημειώνουν στελέχη επιχειρήσεων της Ηπείρου.
proinoslogos.gr