Συνάντηση εργασίας Οικονόμου – Μπαράτσα για την ανάπτυξη.

Στην ουσία πρόκειται για μία «αλυσίδα με κρίκους» και περιλαμβάνει ένα σύνολο ανεξάρτητων και συμπληρωματικών φορέων -μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, παραγωγοί, αγοραστές, ακαδημαϊκά ιδρύματα, τεχνολογικά πάρκα- που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένη οικονομική, θεματική και γεωγραφική περιοχή.
Αυτή η αλυσίδα παράγει προστιθέμενη αξία με ισχυρές αλληλεπιδράσεις και ανταλλαγή πληροφορίας/καλών πρακτικών, με κοινούς προμηθευτές ή και πελάτες, με από κοινού πρόσβαση και χρήση εγκαταστάσεων, υπηρεσιών και υπαρκτό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτή την προοπτική συνηγορούν και συγκεκριμένα προτερήματα των Ιωαννίνων, καθώς είναι η πόλη με τον υψηλότερο δείκτη φοιτητών προς μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα (ένα άτυπο cluster γνώσης) και αποτελούν εκ παραδόσεως το κύριο μητροπολιτικό κέντρο της ευρύτερης νοτιοδυτικής πλευράς των Βαλκανίων.
Παράλληλα, η Εγνατία, το φυσικό αέριο, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να δώσουν υπεραξία σε σημαντικούς παραγωγικούς και οικονομικούς κλάδους. Αλλά και φορείς όπως η Τράπεζα Ηπείρου, το Επιμελητήριο, το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, είναι ευαισθητοποιημένοι στην κατεύθυνση της Κοινωνίας της Γνώσης. Επεσήμανε δε, ότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων πρωτοβουλιών μέσω της σχετικής ανοικτής προκήρυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» που ζητάει εκδήλωση πρώτου ενδιαφέροντος έως 15 Ιουνίου.
Ο κ. Μπαράτσας εκτίμησε ότι πράγματι υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες και χρειάζεται όλοι να συντονιστούν στη λογική της εξωστρέφειας και της συνεργασίας. Ακόμη συζητήθηκε η ανάγκη παράτασης της προθεσμίας για τον διατροφικό κώδικα, δεδομένου ότι δεν έχουν καταγραφεί στοιχειωδώς οι βοτανολογικοί θησαυροί της χώρας μας. Στο τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέλαβε να κοινοποιήσει και αυτός την Πρόκληση που τρέχει ήδη από το Ε.Π «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».